Debianprojektet ger säkerhetsstöd för AMD64

11 augusti 2005

Debianprojektet ger nu säkerhetsstöd även för den stabila amd64-distributionen. Denna anpassning är ännu inte en del av Debianarkivet, men den kommer inom kort tas in i den instabila utgåvan/uttestningsutgåvan och användare kan nu dra fördel av säkerhetsuppdateringar som distribueras via security.debian.org.

En speciell bulletin kommer släppas av säkerhetsgruppen inom kort för att täcka nybyggda amd64-paket för alla säkerhetsuppdateringar sedan Sarge gavs ut. Dessa paket kommer ersätta redan existerande filer i proposed-updates-katalogen i amd64-arkivet.

Eftersom projektet släppte version 3.1 (kodnamn Sarge) av distributionen utan amd64-anpassningen av tekniska grunder har de som arbetar med anpassningen släppt sina paket på en annan server med enbart minimala skillnader gentemot Debian 3.1-arkivet. Denna anpassning kommer inom kort tas in i den instabila utgåvan och uttestningsutgåvan.

Som ett första steg mot att ge fullt stöd till amd64-anpassningen har ftpmaster-gruppen lagt till arkitekturen till security.debian.org och anslutit en ny byggserver till arkivet. Framtida säkerhetsbulletiner kommer därför innehålla 12 arkitekturer för Sargeutgåvan och de som använder anpassningen kan använda den vanliga källan även för säkerhetsuppdateringar.

Framtida planer för fullt AMD64-stöd

Flera problem måste lösas innan amd64-anpassningen kan inkluderas till fullo. Först och främst måste ftpmaster-tjänsten flyttas till sitt slutmål då dess tidigare värdskap har avslutats och den numera finns på en temporär plats. Detaljer över vad som behöver göras följer:

  1. Lägga till säkerhetsstöd
  2. Flytta ftpmaster till sitt slutmål
  3. Implementera arkivdelningen
  4. Lägga till amd64-arkitekturen
  5. Bygga om arkivet för amd64
  6. Till slut ha komplett stöd för amd64

Resurser för AMD64-anpassningen

Om Debian

Debianprojektet är en sammanslutning av de många frivilliga utvecklare som samarbetar via Internet. De jobbar bland annat med att underhålla och uppdatera Debian GNU/Linux, en fri distribution av operativsystemet GNU/Linux. Debians hängivelse åt fri programvara, dess icke-kommersiella natur och dess öppna utvecklingsmodell gör den unik bland GNU/Linux-distributionerna.

Kontaktinformation

För ytterligare information, besök Debians webbplats på https://www.debian.org/ eller sänd e-post till <press@debian.org>.