FSF og Debian går sammen om at hjælpe fri software-brugere med at finde den hardware, de har brug for

8. september 2014

Free Software Foundation (FSF) og Debian-projektet offentliggjorde i dag et samarbejde om at udvide og forbedre h-node, en database beregnet til at hjælpe brugere med at lære og dele oplysninger om computere, der fungerer med fri software-styresystemer.

Hvor andre databaser opremser hardware, som teknisk er kompatibelt med GNU/Linux, opremser h-node kun hardware som kompatibel, hvis den ikke kræver nogen form for proprietær software eller firmware. Oplysninger om hardware, som ikke har bestået prøvet, medtages også, så brugerne ved hvad de skal undgå. Databasen opremser individuelle komponenter, så som wifi- og grafikkort, foruden komplette bærbare computere.

Kompatibilitetsoplysningerne kommer fra brugere, som afprøver hardware på systemer, der kun kører fri software. Tidligere krævede h-nodes retningslinjer, at der skulle anvendes en af FSF's anbefalede distributioner. Selv om FSF ikke har medtaget Debian på denne liste, fordi Debian-projektet stiller et arkiv med ikke-fri software til rådighed, anerkender FSF at Debians hovedarkiv, der som standard er det eneste sted, pakker kommer fra, er fuldstændig frit.

I modsætning til andre udbredte GNU/Linux-distributioner, betyder installering af den officielle Debian, at der som standard kun installeres fri software. Så længe Debian-brugere ikke tilføjer yderligere pakkearkiver, er deres systemer en pålidelig kilde til oplysninger som fuldstændig fri kompatibilitet. Vi ser frem til at samarbejde med Debian om at hjælpe fri software-brugere med at finde den hardware, de har brug for, samt til at opmuntre de virksomheder, som leverer den, sagde FSF's administrerende direktør John Sullivan.

Ved at samarbejde med h-node, har Debian for første gang fået mulighed for at deltage sammen med andre fri software-fællesskaber om, at danne en database over hardware, som ikke kræver noget uden for Debians hovedarkiv, for at fungere korrekt, sagde Lucas Nussbaum, Debians projektleder. Debian er overbevist om, at udbyttet af dette samarbejde, vil medføre den største organiserede databasen over Debian-kompatibel hardware, og vi opfordrer alle medlemmer af Debian-fællesskabet til at bidrage med oplysninger om hardwarekompabitlitet til h-node.

H-node blev startet af Antonio Gallo, som fortsat er projektets ledende udvikler. FSF stiller nu infrastruktur og support til rådighed. Softwaren, som driver stedet, distribueres også som fri software under version 3 af GNU General Public License.

Bruger kan bidrage enten ved at køre en af FSF's anbefalede distributioner, eller Debian med udelukkende pakker fra hovedarkivet, som er opsat som standard. Udviklere og oversættere kan bidrage ved at arbejde på stedets kode. Oplysninger om at deltage, finder man på http://h-node.org/help/page/en/Help.

Om Debian

Debian-projektet blev grundlagt i 1993 af Ian Murdock, som et helt frit fællesskabsprojekt. Siden den gang, er projektet vokset til at være et af de største og mest indflydelsesrige open source-projekter. Tusindvis af frivillige fra hele verden samarbejder om at fremstille og vedligeholde Debian-software. Med oversættelser til 70 sprog, og med understøttelse af et enormt antal computertyper, kalder Debian sig det universelle styresystem.

Flere oplysninger om Free Software Foundation, finder man på FSF's websted.