El Projecte Debian lamenta la defunció de l'Ian Murdock

5 de gener de 2016

El Projecte Debian anuncia amb tristesa que ha perdut el fundador del Projecte i de la seva comunitat, l'Ian Murdock.

Debian és només una part del llegat de l'Ian però potser la que l'ha fet més conegut.

L'Ian va començar amb els ordinadors ben aviat i la seva curiositat es va transformar en familiaritat, la qual cosa el va conduir a començar a programar amb 9 anys. Més tard, de jove, a l'Escola de Gestió de Krannert, una assignatura obligatòria de programació li va revifar la seva fascinació per la programació, conjuntament amb una idea i una oportunitat de fer quelcom millor.

L'Ian va començar el projecte Debian l'agost de 1993, publicant-ne les primeres versions més tard en aquell mateix any. En aquell moment, el concepte de distribució de Linux era nou. Inspirat, tal com va dir, per l'acte de compartir Linux del propi Linus Torvalds, va publicar Debian amb la intenció que aquesta distribució es fes de manera oberta, amb l'esperit de Linux i de GNU.

Amb aquest senzill gest, l'Ian va començar un moviment en el món del programari. Molts desenvolupadors es van unir a aquesta tasca per tal de crear millor programari per a un món millor.

Del seu Manifest de Debian (en castellà): El disseny de Debian és suficient obert com per assegurar que el sistema té la màxima qualitat i que reflecteix les necessitats de la comunitat d'usuaris. En implicar altres persones amb diverses capacitats i bagatges, Debian es pot construir de forma modular. […] Implicar a tercers assegura, a més, que a la distribució s'hi poden afegir contribucions valuoses al llarg del seu desenvolupament; d'aquesta manera es crea una distribució basada en les necessitats i desitjos dels usuaris, en comptes de les necessitats i els desitjos del constructor.

El seu enfocament fou el de crear una distribució i una cultura de comunitat que fes el correcta tant èticament com tècnica.

Publicar quan estigui a punt i la postura ferma del projecte en relació a la llibertat de programari eren i són les regles d'or en el món de programari lliure i de codi obert.

Entre l'agost i el desembre de 1993 es van publicar des de la Debian 0.01 fins la Debian 0.90. Ian Murdock va escriure:

«Debian 0.91 va ser publicada el gener de 1994. Tenia un sistema d'empaquetament primitiu […]. En aquell moment hi havia algunes dotzenes de persones treballant a Debian, malgrat que pràcticament només jo compilava les distribucions. La 0.91 va ser la darrera versió publicada d'aquesta manera.

Va passar la major part del 1994 organitzant el projecte Debian per tal que d'altres hi poguessin contribuir d'una manera més efectiva, i també treballant en «dpkg» […].

Debian 0.93 5è lliurament va veure la llum el març de 1995, i fou la primera versió «moderna» de Debian: hi havia molts més desenvolupadors (encara que no recordo quants exactament), cadascun a càrrec dels seus propis paquets, i s'usava «dpkg» per instal·lar i mantenir tots aquests paquets un cop el sistema quedava instal·lat.

Debian 0.93 6è lliurament aparegué el novembre de 1995 i va ser la darrera versió amb «a.out». A la versió 0.93R6 hi havia aproximadament seixanta desenvolupadors encarregats de paquets. Si mal no recordo, «dselect» va aparèixer per primera vegada en la versió 0.93R6.

L'Ian Murdock també apunta que Debian 0.93R6 … sempre fou la meva versió preferida de Debian, malgrat que admet la possibilitat d'algun prejudici personal, ja que havia parat de treballar activament en el projecte el març de 1996.

L'Ian Murdock va dirigir Debian fins el març del 1996, moment en el qual va proposar Bruce Perens com a següent líder del projecte.

La devoció cap al correcte va guiar la feina de l'Ian, tant en Debian com els anys posteriors, sempre treballant cap a un futur el millor possible.

Debian es convertiria d'aquesta manera en el sistema operatiu universal pel món, funcionant en qualsevol dispositiu, des de sistema integrats fins a sistemes grans i complexes com l'estació espacial, perquè,per descomptat funciona amb Debian, que ha estat adaptat a múltiples arquitectures i tipus de maquinari.

El somni de Debian està viu: Debian està format per una forta comunitat que n'ha potenciat el desenvolupament, creixement i les seves meravelles. Roman increïblement activa amb milers de desenvolupadors que treballen innumerables hores per oferir al món un sistema operatiu segur i confiable. Debian ha encès la flama de l'interès, curiositat i passió d'aquells que volen fer quelcom millor. Abans, ara i més endavant.

Des del fons dels nostres cors, et donem les gràcies, Ian.

Per tota la infraestructura de Debian, els nostres llocs web i serveis marquen la nostra reflexió i dol amb el cartell de la pàgina inicial enfosquit i llaços en els nostres logos. Els pensaments de la Comunitat Debian estan amb la família de l'Ian en aquests moments tan difícils.

La seva família ens ha demanat discreció durant aquests moments difícils i desitgem respectar-la.

Des de dins de Debian i de l'àmplia comunitat de Linux podem expressar mostres de condol a in-memoriam-ian@debian.org on seran guardades i arxivades.

Aquesta adreça de correu romandrà activa fins a finals de gener del 2016. Llavors, el Projecte Debian proporcionarà l'arxiu a la família i en publicarà els continguts més tard aquest mateix any, si aquest és el desig de la família.

Sobre Debian

El Projecte Debian és una associació de persones desenvolupadores de programari lliure que ofereixen el seu temps i esforços de forma voluntària per a produir el sistema operatiu completament lliure conegut com a Debian.

Informació de contacte

Per a més informació, si us plau visiteu les pàgines web de Debian a https://www.debian.org/ o envieu un correu electrònic a <press@debian.org>.