Debian Edu / Skolelinux Stretch — en komplet Linux-løsning til din skole

18. juni 2017

Administrerer du et computerlokale eller et helt skolenetværk? Vil du gerne installere servere, arbejdsmaskiner og bærbare computer, som dernæst samarbejder? Ønsker Debians stabilitet med netværkstjenester allerede opsat? Ønsker du et webbaseret værktøj til at håndtere systemer og flere hundrede eller endnu flere brugerkonti? Har du spurgt dig selv, hvis og hvordan ældre computere kan genbruges?

I så fald er Debian Edu noget for dig. Lærerne selv eller deres tekniske support kan udrulle et komplet flerbruger- og flermaskine-studiemiljø på nogle få dage. Debian Edu leveres med hundredvis af præinstallerede applikationer, men der kan altid tilføjes flere pakker fra Debian.

Udviklingsholdet bag Debian Edu er glad for at kunne annoncere Debian Edu 9 Stretch, den første Debian Edu- / Skolelinux-udgave baseret på Debian 9 Stretchudgaven. Overvej at teste den og meld tilbage (<debian-edu@lists.debian.org>), for at hjælpe os med yderligere forbedringer.

Om Debian Edu og Skolelinux

Debian Edu, også kendt som Skolelinux, er en Linux-distribution baseret på Debian, som tilbyder et køreklart miljø bestående af et fuldstændig opsat skolenetværk. Straks efter installeringen, er en skoleserver som kører alle services, der er nødvendige i et skolenetværk, opsat og venter bare på brugere og maskiner bliver tilføjet gennem GOsa², en brugervenlig webgrænseflade. Et netbootmiljø er forberedt, så efter den indledende installering af hovedserveren fra CD eller USB-pind, kan alle andre maskiner installeres over netværket. Ældre computere (helt op til ti år, eller deromkring, gamle) kan anvendes som tynde LTSP-klienter eller diskløse arbejdsmaskiner, som starter fra netværket uden nogen form for installering. Debian Edus skoleserver leverer en LDAP-database og Kerberos-autentificeringstjenste, centraliserede hjemmemapper, en DHCP-server, en webproxy og mange andre tjenester. Skrivebordsmiljøet indeholdere flere end 60 softwarepakker til undervisningsformål, og flere er tilgængelige fra Debians arkiv. Skoler kan vælge mellem skrivebordsmiljøerne KDE Plasma, GNOME, LXDE, MATE og Xfce.

Nye funktioner i Debian Edu 9 Stretch

Her er nogle punkter fra udgivelsesbemærkningerne til Debian Edu 9 Stretch, baseret på Debian 9 Stretch-udgaven. Det komplette liste indgår i manualen.

Downloadmuligheder, installeringstrin og manual

En CD-/USB-aftryk (647 MiB) med flere arkitekturer til netværksstart, kan hentes fra følgende steder:

Alternativt er også et udvidet DVD- / USB-pindaftryk (5.45 GiB) tilgængeligt, som indeholder mere software (hvilket spare yderligere hentningstid under installeringer):

Aftrykkene kan verificeres ved hjælp af filen SHA256SUMS.asc, der indeholder signerede kontrolsummer af aftrykkene; se http://ftp.skolelinux.org/skolelinux-cd/SHA256SUMS.asc


Når du har hentet et aftryk, kan du kontrollere at

For flere oplysninger om hvordan disse trin gennemføres, læses verifikationsguiden.

Debian Edu 9 Stretch er baseret udelukkende på Debian 9 Stretch, hvorfor alle pakkers kildekode er tilgængelig fra Debians arkiv.

Bemærk Debian Edu Stretch-statussiden.

Når der opgraderes fra Debian Edu 8 Jessie, se læs det relaterede kapitel i Debian Edu-manualen.

For installeringsbemærkninger, se det relaterede kapitel i Debian Edu-manualen.

Efter installeringen, skal du foretage disse første skridt.

Se Debian Edus wikisider for den seneste engelsksprogede udgave af vejlednignen til Debian Edu Stretch. Manualen er oversat til tysk, fransk, italiensk, dansk, hollandsk, norsk bokmål og japansk. En delvist oversat udgave findes på spansk. Et overblik over de seneste oversatte udgaver af manualen er tilgængelig.

Flere oplysninger om Debian 9 Stretch selv, finder man i udgivelsesbemærkningerne og installeringsmanualen; se https://www.debian.org/.

Om Debian

Debian-projektet er en organisation af fri software-udviklere som frivilligt bidrager med tid og kræfter, til at fremstille det helt frie styresystem Debian GNU/Linux.

Kontaktoplysninger

For flere oplysninger, besøg Debians websider på https://www.debian.org/ eller send e-mail på engelsk til <press@debian.org>.