Debian Edu / Skolelinux Buster — en komplet Linux-løsning til din skole

7. juli 2019

Administrerer du et computerlokale eller et helt skolenetværk? Vil du gerne installere servere, arbejdsmaskiner og bærbare computer, som dernæst samarbejder? Ønsker Debians stabilitet med netværkstjenester allerede opsat? Ønsker du et webbaseret værktøj til at håndtere systemer og flere hundrede eller endnu flere brugerkonti? Har du spurgt dig selv, hvis og hvordan ældre computere kan genbruges?

I så fald er Debian Edu noget for dig. Lærerne selv eller deres tekniske support kan udrulle et komplet flerbruger- og flermaskine-studiemiljø på nogle få dage. Debian Edu leveres med hundredvis af præinstallerede applikationer, men der kan altid tilføjes flere pakker fra Debian.

Udviklingsholdet bag Debian Edu er glad for at kunne annoncere Debian Edu 10 Buster, Debian Edu- / Skolelinux-udgaven baseret på Debian 10 Buster-udgaven. Overvej at teste den og meld tilbage (<debian-edu@lists.debian.org>), for at hjælpe os med yderligere forbedringer.

Om Debian Edu og Skolelinux

Debian Edu, også kendt som Skolelinux, er en Linux-distribution baseret på Debian, som tilbyder et køreklart miljø bestående af et fuldstændig opsat skolenetværk. Straks efter installeringen, er en skoleserver som kører alle services, der er nødvendige i et skolenetværk, opsat og venter bare på brugere og maskiner bliver tilføjet gennem GOsa², en brugervenlig webgrænseflade. Et netbootmiljø er forberedt, så efter den indledende installering af hovedserveren fra CD, DVD, BD eller USB-pind, kan alle andre maskiner installeres over netværket. Ældre computere (helt op til omkring ti år gamle) kan anvendes som tynde LTSP-klienter eller diskløse arbejdsmaskiner, som starter fra netværket uden nogen form for installering. Debian Edus skoleserver leverer en LDAP-database og Kerberos-autentificeringstjenste, centraliserede hjemmemapper, en DHCP-server, en webproxy og mange andre tjenester. Skrivebordsmiljøet indeholdere flere end 60 softwarepakker til undervisningsformål, og flere er tilgængelige fra Debians arkiv. Skoler kan vælge mellem skrivebordsmiljøerne Xfce, GNOME, LXDE, MATE, KDE Plasma og LXQt.

Nye funktioner i Debian Edu 10 Buster

Her er nogle punkter fra udgivelsesbemærkningerne til Debian Edu 10 Buster, baseret på Debian 10 Buster-udgaven. Det komplette liste med mere detaljerede oplysninger, indgår i det relaterede kapitel i Debian Edu-manualen.

Downloadmuligheder, installeringstrin og manual

Separate CD-filaftryk med Network-Installer til 64 bit- og 32 bit-PC'er er tilgængelige. Kun i sjældne tilfælde (PC'er der er ældre end omkring tolv år) er 32 bit-filaftryk nødvendige. Filaftrykkene kan hentes fra følgende steder:

Alternativt er udvidede BD-filaftryk (større end 5 GB) også tilgængelige. Det er muligt at opsætte et helt Debian Edu-netværk uden en internetforbindelse (alle understøttede skrivebordsmiljøer, alle sprog understøttet af Debian). Filaftrykkene kan hentes fra følgende steder:

Filaftrykkene kan verificeres ved hjælp af de signerede kontrolsummer, som befinder sig i downloadmappen.
Når du har hentet et filaftryk, kan du kontrollere at

For flere oplysninger om hvordan disse trin gennemføres, læses verifikationsguiden.

Debian Edu 10 Buster er baseret udelukkende på Debian 10 Buster, hvorfor alle pakkers kildekode er tilgængelig fra Debians arkiv.

Se Debian Edu Buster-statusside for ajourførte oplysninger om Debian Edu 10 Buster, herunder vejledning i hvordan rsync anvendes til at hente ISO-filaftrykkene.

Når der opgraderes fra Debian Edu 9 Stretch, se læs det relaterede kapitel i Debian Edu-manualen.

For installeringsbemærkninger, se det relaterede kapitel i Debian Edu-manualen.

Efter installeringen, skal du foretage disse første skridt.

Se Debian Edus wikisider for den seneste engelsksprogede udgave af vejlednignen til Debian Edu Buster. Manualen er oversat til tysk, fransk, italiensk, dansk, hollandsk, norsk bokmål og japansk. En delvist oversat udgave findes på spansk og simplificeret kinesisk. Et overblik over de seneste oversatte udgaver af manualen er tilgængelig.

Flere oplysninger om Debian 10 Buster selv, finder man i udgivelsesbemærkningerne og installeringsmanualen; se https://www.debian.org/.

Om Debian

Debian-projektet er en organisation af fri software-udviklere som frivilligt bidrager med tid og kræfter, til at fremstille det helt frie styresystem Debian GNU/Linux.

Kontaktoplysninger

For flere oplysninger, besøg Debians websider på https://www.debian.org/ eller send e-mail på engelsk til <press@debian.org>.