Debian Edu / Skolelinux Buster — een volledige Linuxoplossing voor uw school

7 juli 2019

Moet u een computerlabo of een volledig schoolnetwerk beheren? Wilt u servers, werkstations en laptops installeren die onderling samenwerken? Wenst u de stabiliteit van Debian met reeds vooraf geconfigureerde netwerkdiensten? Wilt u systemen en verschillende honderden of zelfs meer gebruikersaccounts beheren met een webtoepassing? Heeft u zich al afgevraagd of en hoe u oudere computers kunt blijven gebruiken?

Dan is Debian Edu iets voor u. Leerkrachten zelf of de technische dienst van de school kunnen op enkele dagen tijd een volledige leeromgeving ontplooien voor veel gebruikers en met veel computers. Debian Edu wordt geleverd met honderden vooraf geïnstalleerde toepassingen, maar u kunt er steeds nog andere pakketten uit Debian aan toevoegen.

Het team van ontwikkelaars van Debian Edu is verheugd Debian Edu 10 Buster te kunnen aankondigen, de uitgave van Debian Edu / Skolelinux die gebaseerd is op de uitgave van Debian 10 Buster. Misschien kunt u deze uitgave uittesten en ons uw bevindingen laten weten (<debian-edu@lists.debian.org>) om ons zo te helpen ze nog verder te verbeteren.

Over Debian Edu en Skolelinux

Debian Edu, ook bekend als Skolelinux, is een op Debian gebaseerde Linux-distributie met een gebruiksklaar en volledig vooraf geconfigureerd schoolnetwerk. Onmiddellijk na installatie wordt een schoolserver opgezet waarop alle diensten actief zijn die men in een schoolnetwerk nodig heeft. Er moeten dan nog enkel gebruikers en computers in het systeem ingevoerd worden via GOsa², een comfortabele webinterface. Er staat een omgeving ter beschikking om computers over het netwerk op te starten, waardoor na de initiële installatie van de centrale server via een cd/dvd/BD of USB-stick, alle andere computers over het netwerk geïnstalleerd kunnen worden. Oudere computers (zelfs tot ongeveer tien jaar oud) kunnen gebruikt worden als LTSP thin clients of schijfloze werkstations, die over het netwerk opstarten en geen enkele installatie of configuratie behoeven. De schoolserver van Debian Edu gebruikt een LDAP databank en een Kerberos authenticatiedienst, heeft gecentraliseerde persoonlijke mappen, een DHCP-server, webproxy en vele andere services. De grafische werkomgeving bevat meer dan 60 pakketten met educatieve software en in het Debian-archief zijn er nog meer te vinden. Scholen kunnen kiezen uit de grafische werkomgevingen Xfce, GNOME, LXDE, MATE, KDE Plasma en LXQt.

Nieuwe functionaliteit in Debian Edu 10 Buster

Hierna volgen enkele elementen uit de aantekeningen bij de uitgave van Debian Edu 10 Buster, die gebaseerd is op de uitgave van Debian 10 Buster. Een volledige lijst met meer gedetailleerde informatie is opgenomen in het betreffende hoofdstuk van de Handleiding bij Debian Edu, die ook in het Nederlands beschikbaar is.

Downloadmogelijkheden, installatiestappen en handleiding

Aparte netwerkinstallatie cd-images voor 64-bits en 32-bits pc's zijn beschikbaar. Slechts in uitzonderlijke situaties (voor pc's die ouder zijn dan 12 jaar) zal het 32-bits image nodig zijn. De images kunnen gedownload worden van de volgende locaties:

Er zijn eveneens omvangrijke (meer dan 5 GB) BD-image beschikbaar. Het is mogelijk om een volledig Debian Edu netwerk in te stellen zonder toegang tot internet (alle ondersteunde grafische werkomgevingen, alle door Debian ondersteunde talen). Deze images kunnen gedownload worden van de volgende locaties:

De images kunnen geverifieerd worden met de ondertekende checksums die in de downloadmap ter beschikking gesteld worden.
Na het downloaden van een image, kunt u controleren

Meer informatie over het uitvoeren van deze controles vindt u in de verification guide.

Debian Edu 10 Buster is volledig gebaseerd op Debian 10 Buster. Bijgevolg is de broncode van alle pakketten beschikbaar in het archief van Debian.

Raadpleeg ook de Debian Edu Buster statuspagina voor up-to-date informatie over Debian Edu 10 Buster en voor instructies voor het gebruik van rsync om de ISO-images te downloaden.

Als u opwaardeert van Debian Edu 9 Stretch, lees dan het betreffende hoofdstuk uit de handleiding voor Debian Edu.

Lees voor installatie-informatie het betreffende hoofdstuk uit de handleiding voor Debian Edu.

Na installatie moet u deze eerste maatregelen nemen.

Raadpleeg deDebian Edu wiki pagina's voor de recentste Engelstalige versie van de handleiding voor Debian Edu Buster. De handleiding werd volledig vertaald naar het Duits, het Frans, het Italiaans, het Deens, het Nederlands, het Noorse Bokmål en het Japans. Voor het Spaans en het Vereenvoudigd Chinees bestaat een gedeeltelijke vertaling. Er bestaat een overzicht van de recentste vertaalde versies van de handleiding.

Meer informatie over Debian 10 Buster zelf wordt gegeven in de notities bij de release en de installatiehandleiding; zie https://www.debian.org/.

Over Debian

Het Debian Project is een samenwerkingsverband van ontwikkelaars van Vrije Software die op vrijwillige basis tijd en energie investeren in het vervaardigen van het volledig vrije besturingssysteem Debian.

Contactinformatie

Raadpleeg voor bijkomende informatie de Debian webpagina's op https://www.debian.org/ of stuur een e-mail (in het Engels) naar <press@debian.org>.