Notícies setmanals de Debian - 20 de març de 2002

Benvinguts al dotzè número d'enguany de les DWN, el butlletí de notícies per a la comunitat de Debian.

Aquest diumenge comencen les votacions. En Manoj Srivastava, el Secretari del Projecte, publicà una actualització sobre el procés de les eleccions. Les votacions començaran aquest diumenge dia 24 de març a les 00:00 UTC. A les 21:00 UTC del dissabte dia 23 de març, hi haurà un debat per IRC en el canal #debian-debate a la xarxa IRC de OpenProjects.

Llançament dels disquets d'arrencada 3.0.21. L'Adam Di Carlo ens demana que provem el sistema d'instal·lació per als no i386. Aquest llançament és el primer que es construeix com a Woody en comptes de sid. Igual que molts dels llançaments dels boot-floppies, conforma una impresionant llista de canvis. Si us plau, ajudeu a provar-los per fer que Woody surti ben aviat.

Pre-llançament dels binaris XFree 4.1.0-15. En Branden Robinson fa el pre-llançament dels binaris, els quals ja estan disponibles en aquest repositori. Tal i com ell escriu: <suborn toix>Com més aviat aquest llançament estigui fixat, més aviat podré posar-me a treballar amb la 4.2.0.</suborn toix>. Així que, si us plau, proveu aquests paquets i informeu-ne dels errors a la llista de correu debian-x.

Censura a Debian? irssi-scripts ha rebut un informe d'error sobre un acudit racista, el qual s'empra com a missatge de "kick". Això ha desencadenat un llarg, molt llarg fil de discursió sobre la censura amb alguns comentaris un tant pujats de to. Aquí no intentarem pas fer-ne un resum de la discussió. Tot i que si que n'encetarem alguns dels més interesants fils, que si perl és groller o si en Debian Jr hi hauria conflictes per paquets ofensius.

Reportatge del viatge al CeBIT. Encara que aquest any el Projecte Debian no podia adquirir un stand en l'exposició del CeBIT, la mostra més gran d'ordinadors d'Europa, hi ha hagut algunes activitats d'allò més interessants relacionades amb el Programari Lliure i GNU/Linux. S'hi han trobat diversos defensors del Programari Lliure i hem descobert que els CD que distribuïen entre els visitants només contenien GNU/Linux, amb una derivació del sistema Debian: Knoppix, que era distribuït per l'Agència per a la Seguretat de IT (Agency for IT Security) del Ministeri de l'Interior Federal d'Alemanya i un sistema molt especial del qual informarem en la propera publicació. Sembla ser com una manera més de promocionar GNU/Linux per a convertir-lo en un sistema operatiu vàlid entre els altres.

Explicant el update_output.txt. Els scripts que instal·len paquets en testing generen dos fitxers que són útils per entendre la causa per la qual un paquet no s'ha mogut de testing. Aquests són update_output.txt i update_excuses.html. Aquests també són breument explicats en la Unofficial Testing FAQ d'en Jules Bean. A més a més, l'Anthony Towns ens explica alguna cosa més.

Anuncien a Linda i el pre-llançament. L'Steve Kowalik està escrivint un substitut per a lintian, Linda, el qual està fet en python en comptes de perl. Serà anunciada i pre-llançada aquesta setmana. Linda seguirà les passes de lintian tot i que serà modular i extensible, encara que comprovarà els paquets molt més ràpidament que lintian. Steve ens diu que espera que Linda sigui afegida a l'arxiu quan la confusió sobre la crypto hagi finalitzat.

Els usuaris de Debian GNU/Linux són hackers pobres? Fa uns mesos, en Franck Alcidi va fer alguns interesants gràfics de quines eren les prespectives dels usuaris de GNU/Linux: Debian Geek, Red Hat Geek, SuSE Geek, Mandrake Geek, els podeu veure en el número 72 de la Linux Gazette. Ell descriu la Debian Geek com a un pobre i veritable hacker.

Com dividir paquets? En Junichi Uekawa es pregunta com dividir paquets. En Colin Watson li n'ha donat alguns consells i de com va dividir groff en groff i groff-base.

Llançament del Manual de Seguretat en Debian 2.0. En Javier Fernández-Sanguino Peña ens ha informat que ha actualitzat el Manual de Seguretat en Debian. Les traduccions encara no estan actualitzades. En Javier està cercant gent que arregli les notes FIXME i que tradueixi el manual.

Paquets nous o dignes d'ésser esmentats. S'han afegit darrerament els següents paquets a l'arxiu de Debian.

A causa del progrés de la transició de crypto en main, sembla que el dinstall s'ha aturat, així que estem posposant la llista de nous paquets d'aquesta setmana per a la següent.

Actualitzacions de seguretat. Ja ho sabeu. Si us plau si teniu cap d'aquests paquets instal·lats, assegureu-vos que teniu els vostres sistemes actualitzats.

Que teniu notícies noves? Si us plau informeu-nos sobre tot el que passi en la comunitat de Debian. Sempre estem cercant qualsevol història interessant per afegir-la, sobretot articles nous d'escriptors voluntaris. Esperem amb il·lusió el vostre correu en dwn@debian.org.


Per a rebre aquest butlletí setmanal en la vostra bústia, subscriviu-vos a la llista de correu debian-news.

Els números anteriors d'aquest butlletí estan disponibles.

Els editors d'aquest número de les notícies setmanals de Debian són Yooseong Yang and Martin 'Joey' Schulze.