Debian Weekly News - 20 mars 2002

Välkommen till årets tolfte utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk.

Omröstningen börjar på söndag. Manoj Srivastava, projektsekreteraren, skrev en uppdatering om valprocessen. Omröstningen påbörjas söndag 24 mars midnatt UTC. Klockan 21:00 UTC på söndag 23 mars kommer det hållas en irc-debatt på #debian-debate i OpenProjects irc-nätverk.

Version 3.0.21 av startdisketterna släppta. Adam Di Carlo bad om mer icke-i386-testning av installationssystemet. Denna utgåva är den första som byggs mot Woody istället för sid. Som de flesta av startdisketternas utgåvor har den en imponerande ändringslista. Hjälp till att testa så att vi kan få ut Woody snart.

Förhandsversion av XFree 4.1.0-15-.deb:ar. Branden Robinson har förhandsversioner av .deb:arna på sin webbsida. Som han skriver: <dum muta>Ju tidigare jag kan få ut den här utgåvan, desto tidigare kan jag börja på 4.2.0.</dum muta>. Så, testa paketen och rapportera fel till debian-x-sändlistan.

Censurera Debian? irssi-scripts fick en felrapport om ett rasistiskt skämt som användes som utkastningsmeddelande. Denna inledde en lång, lång tråd om censur med både skämtsamma och allvarliga kommentarer. Vi kommer inte ens försöka att summera tråden här, men den skapade en del intressanta trådar om censur, huruvida perl är anstötligt och om Debian Jr. bör deklarera konflikter mot stötande paket.

CeBIT-reserapport. Trots att Debianprojektet inte kunde få tag i en monter på årets CeBIT-mässa, den största datormässan i Europa, förekom det en del intressanta aktiviteter inom fri programvara och GNU/Linux. Flera fri programvaru-förespråkare deltog i evenemanget. Vi upptäckte att de enda cd:arna med GNU/Linux som gavs ut till besökare innehöll ett derivat av Debiansystemet: Knoppix, som distribuerades av myndigheten för IT-säkerhet i det tyska inrikesdepartement, och ett specialiserad system som vi kommer att rapportera om i vår nästa utgåva. Det verkar som om ”hypen” är över och GNU/Linux börjar bli ett accepterat operativsystem bland andra.

update_output.txt förklarad. Skripten som installerar paket i uttestningsutgåvan skapar två filer som är bra när man vill förstå varför ett paket inte kommit till uttestning. De är update_output.txt och update_excuses.html. Dessa förklaras till viss del av Jules Beans inofficiella FAQ för uttestning. Dessutom har Anthony Towns förklarat dem lite till.

Linda tillkännagiven och förhandsutgiven. Steve Kowalik skrev en ersättning till lintian, Linda, skriven i Python i stället för Perl. Hon tillkännagavs och förhandsutgavs under veckan. Linda följer i litnians fotspår genom att vara modulär och utbyggbar, trots att hon kontrollerar paket mycket snabbare än lintian. Steve berättar för oss att han hoppas att Linda kommer att sändas in till arkivet när kryptografi-i-huvudarkivet-förvirringen dör ut.

Debian GNU/Linux-användarna är fattiga hackare? För flera månader sedan ritade Franck Alcidi några intressanta bilder som visar hur han tänker sig olika GNU/Linux-användare: Debiantönten, Red Hat-tönten, SuSE-tönten, Mandraketönten och så vidare; dessa kan ses i Linux Gazette nummer 72. Han beskrev Debiantönten som en fattig och riktig hackare.

Hur delar man paket? Junichi Uekawa undrade hur man delar paket. Colin Watson gav några råd i frågan och förklarade hur han hanterar delningen av groff i groff och groff-base.

Securing Debian Manual 2.0 släppt. Javier Fernández-Sanguino Peña berättade för oss att han har uppdaterat Securing Debian Manual. Översättningarna är ännu inte à jourförda. Javier söker personer som kan rätta FIXME:arna och översätta manualen.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till Debianarkivet.

På grund av den pågående kryptografi-i-huvudarkivet-övergången verkar dinstall ha stoppats, så vi skjuter upp veckans Nya paket-lista till nästa nummer.

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Har du nyheter? Berätta för oss om allt som händer i Debianvärlden. Vi letar alltid efter intressanta saker att lägga in, speciellt nya artiklar av frivilliga skribenter och ämnen vi ofta missar. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Yooseong Yang och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.