Notícies setmanals de Debian - 18 de juny de 2002

Benvinguts al vint-i-tresè número d'enguany de les DWN, el butlletí de notícies per a la comunitat de Debian. Sentim molt el que hagueu tingut que sobreviure durant dues setmanes sense un exemplar de les DWN, però donat que en Joey és l'únic editor principal, i no ha estat disponible durant un temps, aquestes van haver-se de posposar. A partir d'ara les DWN seran realitzades els dimarts (probablement una mica abans que el dia d'avui), així que LWN aconseguirà una oportunitat per a fer referència a una versió actual en el seu informe setmanal.

Nova infraestructura per a construir la seguretat. L'Anthony Towns ens ha informat sobre com s'haurien de tractar les actualitzacions de seguretat en el futur. L'arxiu de seguretat hauria de ser convertit per a què el pogués emprar katie, l'arxiu general janitor, i els paquets haurien de ser reconstruïts per buildd en comptes de ser paquets normals. El correu conté instruccions més detallades.

Actualització de l'estatus del llançament. L'Anthony Towns ens envia una actualització per l'alliberament de Woody. Ell emfatitza que Woody encara no està completa. L'Anthony també encoratja als desenvolupadors a fer un esforç comú en Woody i fixar els severs problemes que encara queden. Ell també pregunta si hi ha cap qüestió major que necessiti desesperadament ser tractada abans de fer el nostre llançament?

Imatges MiniCD no oficials de Woody. En Chris Lawrence ens informaque ha actualitzat les imatges MiniCD de LordSutch.com per a alpha, i386, m68k i PowerPC a l'estat actual de Woody. El principal canvi és l'actualització del dpkg i l'afegit de l'ipppd per al benefici dels usuaris de la RDSI. Les imatges són prou petites per cremar-les en un CD-R/RW de 8 cm (3 polsades), contenen prous paquets per la instal·lació d'una versió funcional de Debian Woody i que aquesta es pugui dirigir a la xarxa.

Tallafocs Gibraltar. En Joey ens informa sobre el projecte Gibraltar que ambiciona produir un paquet amb un router i tallafocs basat en Debian GNU/Linux, el qual seria arrencable directament des d'un CD-ROM. El seu principal desenvolupador, en Rene Mayrhofer, és un noi de Debian i el codi font per aquest projecte està disponible per a la seva descàrrega.

Debian a l'aparell stèreo de casa vostra? S'està dient en linuxdevices.com que Rio Central de SONICblue és un derivat del reproductor d'automòvil Rio (abans empeg), que ha estat desenvolupat des d'una antiga versió del port Debian/ARM emprant un processador StrongARM SA1110 com a xip del sistema. Rio Central és un component estèreo d'alta fidelitat que emmagatzema fins a 650 CD en el seu disc dur. SONICblue descriu al Rio Central com a "tan simple per utilitzar com un reproductor de CD, però tan ràpid com un PC".

Debian en la Berliner Linux Infotage? Durant el mes de setembre es realitzarà una altra demostració de GNU/Linux a Berlin, Alemanya. S'està planificant fer xerrades sobre GNU/Linux a les agències governamentals, en xarxes i a l'escriptori, totes programades durant la Berliner Linux Infotage. Els qui hi estiguin interessats hauran de comprovar la Crida de ponències (encara que el període de submissió ja està a sobre) i aconseguir contactar amb els organitzadors.

Debian en la Linux.conf.au 2003? En James Bromberger ens informa sobre la Linux.conf.au 2003, la qual es farà a la Universitat Western d'Austràlia en Perth des del 22 fins al 25 de gener. La demanda de ponències encara està en funcionament, així que encara podeu enviar extractes per a les xerrades sobre Debian. Si desitgéssiu fer una sessió BoF en un altre lloc, si us plau contacteu també amb els organitzadors. Aquesta també és una bona ocasió doncs hi haurà una altre miniconferència de Debian els dies 20 i 21 de gener del 2003.

Enquesta als desenvolupadors de Debian. En Matt McClanahan demana un minut del temps dels mantenidors dels paquets de Debian per a ajudar-lo a recollir alguna informació. L'enquesta és anònima i bàsicament pregunta informació demogràfica que serà emprada segons categories per a cercar correlacions. Posteriorment en Matt publicarà els resultats.

El projecte Debian en la LinuxTag 2002. El projecte Debian participarà aquest any en la mostra de la Linux Tag. Ens considerem afortunats de mantenir-hi un gran expositor i usem un reproductor d'imatges per a cridar l'atenció i atreure visitants, la qual cosa ens va la mar de bé. El personal de la caseta va donar gratuïtament alguns CD de Woody, va vendre les tasses i camisetes, i organitzà una conferència (una al dia) per a la gent de Debian. En Jon Åslund va publicar un diari amb algunes fotografies. Durant la mostra es va convidar a en Joey com a representant de Debian a una discussió en línia sobre l'esforç de UnitedLinux.

Debian en la Linux@work Roadshow. El projecte Debian ha estat convidat aquest any a participar en la mostra Linux@work. La mostra viatja per Europa aturant-se en ciutats importants. Aquesta exhibició i conferència està enterament dedicada a gent de negocis que està usant o no planeja usar GNU/Linux. Es farà la demostració d'algunes solucions especials així com d'esforços generals. L'Alexander Schmehl ha escrit un informe per a la mostra de Frankfurt, en Wouter Verhelst n'ha escrit un per a l'esdeveniment de Bruseles i en Federico Di Gregorio ens envia un informe sobre la mostra de Milà.

Builds de Debian optimitzats per a la CPU? De tant en tant surgeix aquesta qüestió, perquè Debian no suporta els binaris optimitzats per a pentium o athlon, o sigui, per a un processador en particular. No obstant, tal i com en Michael Stone precisa ningú ha fet cap investigació per a sostenir la idea que les coses s'executen significativament més ràpides. En Daniel Burrows també anota que no proveïm d'una glibc optimitzada degut a errors amb la seva optimització.

Les Best Packaging Practices, Acte II. En Raphaël Hertzog ens anuncia que ell té una llista dels millors costums d'empaquetament, els quals voldria que estiguessin documentats en la Developer's Reference. Ell ha creat seccions buides en la versió CVS i està cercant a voluntaris per a escriure-hi el text.

Desitjos per a després de Woody. L'Erich Schubert ha començat una discussió sobre les coses que ell (i d'altres) desitjarien veure suportades després del següent llançament, per exemple. després de Woody. La llista compilada s'emmagatzema aquí i conté una gran quantitat d'ítems, tals com etiquetes de paquet, suport per a UTF-8, una proposta per a la modificació del llançament, el Hurd i el IPv6 entre d'altres.

Nova proposta de la política pels diccionaris. L'Agustín Martín Domingo anuncia una proposta per als "diccionaris ortogràfics de Debian i política d'utilitats", així com el nou paquet dictionaries-common, amb el qual es proveeix d'una infraestructura per a implementar-la. Aquest és un anunci d'interès per a tots els usuaris i desenvolupadors. El sistema proposa tractar amb diccionaris ispell i paquets wordlist. Els comentaris haurien d'enviar-se directament a l'Agustín.

Conferència UKUUG Linux Developer 2002. En Robert McQueen ens informa sobre la pròxima UKUUG Linux Developers' Conference 2002 que serà a Bristol entre el dijous 4 i el dissabte 7 de juliol, oferint un ampli ventall de xerrades on trobarem un gran nombre de personalitats sobre el programari lliure i el codi font obert. El projecte Debian estarà present amb una caseta a dins de l'estand ".ORG".

Paquets no instal·lables a Woody. En Santiago Vila ens informa sobre paquets en la distribució Woody que actualment no són instal·lables degut a un o altre error. Això és, encara que sembli inversemblant, que alguns d'aquests problemes foren heretats des de l'anterior llançament de Potato i que encara no han estat fixats. Per als que desitgin fixar aquests problemes, hi ha llistes de dependències omeses a Woody i Sid així com les pàgines d'en Santiago i el sistema de QA.

Anunci del llançament de Woody. En Joey Hess ens envia una última crida per als comentaris del ja pròxim anunci del llançament. Si trobeu a faltar res o trobeu que un paràgraf és enganyós, si us plau contacteu directament amb en Joey Hess.

La saga automake... En Joseph Carter ha utilitzat l'oportunitat i ha fet el llançament d'una detallada descripció de l'actual situació amb consideració a automake i autoconf. Degut a les incompatibilitats en la versió d'automake 1.5 per a Woody s'ha revertit a la versió 1.4 perquè no es trenquin els scripts configure dels paquets font en la distribució. En Joseph proposa deixar el automake 1.5 en favor de la versió 1.6 donat que almenys és compatible.

Actualitzacions de la Developer's Guide to Security. En Wichert Akkerman, membre de l'equip de seguretat de Debian, ha fet el llançament d'un document que descriu com hauria de treballar la nova infraestructura de seguretat. Si un mantenidor necessita pujar fitxers d'una solució de seguretat per a una distribució de la que ja s'ha fet el llançament, aquests fitxers a pujar hauran de fer-se a security.debian.org directament (i no a l'arxiu principal) o mitjançant l'equip de seguretat tal i com es feia anteriorment.

Debian en el Sharp Zaurus. En Matt Zimmerman tenia recentment la bona fortuna de tenir una d'aquestes petites i encantadores joguines. En Matt està interessat en crear un entorn completament en Debian per al Zaurus, amb tots els accessoris (incloguen la gestió de paquets amb dpkg i apt). En Philip Blundell assenyala l'esforç de la GPE que aparentment també empra com a base la distribució Debian.

Disseny d'un programa apt-src. En Joey Hess ha començat a dissenyar una utilitat que intentarà eliminar la necessitat de binaris dels paquets font (a l'estil de tetex-src) per al suport de les dependències de construcció dels paquets font. Necessitarà quelcom a un fitxer de l'estatus per a llistar els que ja estan instal·lats des de la seva font, amb la seva versió i localització. Les utilitats hauran de funcionar per a qualsevol usuari i no sols per al superusuari.

Màquina de proves SE Linux. En Russell Coker anuncia que ha instal·lat una màquina executant SE Linux (amb millores de seguretat) i una contrasenya de root coneguda. SE Linux usa capabilitats i nivells especials de seguretat. En conseqüència no podreu malmetre el sistema com a root. Si sempre heu desitjat saber com és SE Linux, simplement proveu-ho.

Actualitzacions de seguretat. Ja ho sabeu. Si us plau, si teniu cap d'aquests paquets instal·lats, assegureu-vos que teniu els vostres sistemes actualitzats.

Paquets nous o dignes d'ésser esmentats. S'han afegit darrerament els següents paquets a l'arxiu de Debian o contenen importants actualitzacions.

Paquets orfes. Aquesta setmana han quedat dos paquets orfes i requereixen d'un nou mantenidor. Això fa un total de 78 paquets orfes. Moltes gràcies als anteriors mantenidors per contribuir amb la comunitat del Programari Lliure. Si us plau, vegeu les pàgines WNPP per a la llista completa, i si us plau si preteneu adoptar algun paquet afegiu una nota a l'informe d'error i canvieu-ne el títol amb ITA:

Heu vist res d'interessant? Si us plau envieu-nos una nota sempre que observeu alguna cosa significativa que penseu hauria de ser inclosa en les DWN. Desafortunadament, nosaltres no podem veure-ho tot i aquest mes serà molt ocupat per a nosaltres. Per descomptat també estem agraïts pels articles totalment escrits per escriptors voluntaris. Esperarem treballant a rebre el vostre correu en dwn@debian.org.


Per a rebre aquest butlletí setmanal en la vostra bústia, subscriviu-vos a la llista de correu debian-news.

Els números anteriors d'aquest butlletí estan disponibles.

Els editors d'aquest número de les notícies setmanals de Debian són Yooseong Yang and Martin 'Joey' Schulze.