Debian Weekly News - 11 november 2003

Välkommen till årets 45:e utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Enligt senaste data från Netcraft har andelen webbplatser som körs på webbservern Apache ökat markant under den senaste månaden och ligger nu på 67,41 procent. James Maguire ville vet om Java är dött och fastslog att inget kunde vara längre från sanningen. Dessutom förbereds en ny uppdatering av Debians stabila utgåva (alias Woody).

Exec-Shield för Debian? Russell Coker tittadeexec-shield, vilket lägger till vissa försiktighetsåtgärder liknande som PaX gör, vilket är den mest önskade funktionen i GRSecurity. Exec-shield har även stöd för 2.6 och det verkar som det kommer bli en standardfunktion i Red Hat. Russell föreslog att man skulle lägga till exec-shield till Debians standardkärnkällkod. Om det inte är en anses vara någon bra idé tänker han skapa ett kernel-patch-paket för exec-shield.

Förtydliga DFSG:s första klausul. Roland Stigge föreslog att Debians riklinjer för fri programvara (DFSG) skulle ändras för att förtydliga den första klausulen. Förslaget härstammar från diskussionen om vilken juridiska status LaTeX2HTML har. Henning Makholm tillfogade att detta är i enighet med samstämmigheten på debian-legal.

Debian Jr. går med i OSEF. Ben Armstrong kungjorde att Debian Jr. gått med i Open Source Education Foundation (OSEF). Ben är dessutom nytillsatt styrelsemedlem i den nyligen utökade styrelsen. Samarbetet kommer stärka både Debian Jr. och OSEF, båda grupperna har som mål att förbättra kvaliteten på Debian Jr.-paketen och de delar ett gemensamt mål att introducera fri programvara till barn.

Diskussion om det sociala kontraktet. Branden Robinson summerade delar av tråden om sin föreslagna ändring av det sociala kontraktet. Han förklarade sig villig att överväga att dela upp förslaget, och ber om hjälp från projektsekreteraren. Anthony Towns sade att om han skulle föreslå en omskrivning av det sociala kontraktet skulle det innehålla punkter som att bygga ett fritt och överlägset operativsystem, stöda samfundet, vara öppen och stöda all programvara Debian kan.

Omröstning om SPI:s styrelse inledas. Wichert Akkerman tillkännagav att omröstningsperioden för valet av tre nya styrelsemedlemmar till Software in the Public Interest, Inc. (SPI) har inletts. Kandidaterna är David Graham (”cdlu”), Ian Jackson, Jimmy Kaplowitz (”Hydroxide”) samt Martin Schulze (”Joey”). Alla bidragande medlemmar kan lämna sina röster via Internet fram till den 21 november. Personer som blir bidragande medlemmar under denna period har också rösträtt. Nyhetsuppdatering: En debatt mellan alla kandidater kommer hållas måndagen den 17 november klockan 18:00, svensk tid, på kanalen #SPI på irc.oftc.net.

Versionsnumrering av paket. Mark Johnson undrade hur det är meningen att han skall uppdatera paketet docbook-simple från version 1.0cr2 till version 1.0. Neil Roeth föreslog att han skulle använda 1.0.0 som versionssträng. Andreas Metzler förklarade att det inte skulle hjälpa att ta bort det gamla paketet från arkivet och sända in ett nytt, då alla som redan har installerat den gamla versionen inte automatiskt kommer få den nya versionen om den har ett lägre versionsnummer enligt dpkg.

Ny föreslagen Apachelicens. Apache Software Foundation överväger att anta en ny uppsättning licenser för sina projekt med öppen källkod. De har bjudit in allmänheten att se över och kommentera den föreslagna 2.0-licensen och relaterat material. Brian Carlson tvekar till att den nya licensen skulle vara laglig, åtminstone i Förenta staterna.

Beta 1 av Debian Installer. Joey Hess presenterade den första betautgåvan av debian-installer, det nya installationssystemet för Sarge. Denna första beta är tillgänglig enbart för arkitekturerna i386 och powerpc. Fler arkitekturer sägs komma i senare betor. Se att göra om du vill hjälpa till.

Debian-Installer-disketter med BRLTTY. Mario Lang presenterade en ny uppsättning disketter baserade på den nya Debian-Installer för Sarge med stöd för BRLTTY. Han har även installerat ett nytt system med det, så de verkar fungera. Du måste skicka med en kärnparameter till lilo när den första disketten startar för att tala om för brltty vilken sorts skärm du har, och var den är ansluten.

Ny cd-avbildning för Skolelinux. Petter Reinholdtsen presenterade en ny cd-avbildning av Skolelinux, förhandsversion 41. Han sände med ändringsloggen som beskriver flera säkerhets- och språkuppdateringar vid sidan av ändringar i Debians installationsprogram, till exempel förbättrat stöd för PCMCIA och USB samt maskinvarudetektering.

Utkast till Debian XML/SGML-policy. Mark Johnson presenterade ett policyutkast för XML- och SGML-resurser. För närvarande är bara kapitel 2 och 3 (som beskriver katalogstruktur, osv.) ens i närheten av att vara fullbordade. Kommentarer bör sändas till sändlistan debian-sgml.

Samarbetsprojekt för paketering av XML/SGML. Mark Johnson inbjöd alla XML/SGML-paketansvariga att gå med i ett samarbetsprojekt för paketering och underhåll på Alioth. Motivation ges genom att implementera OASIS XML-katalogspecifikationen och spridningen av nyligen tillgängliggjorda XML-resurser. Ytterligare en motivation är att bli av med problemen med NMU:er (non-maintainer uploads).

Debian MiniConf3 i Adelaide. Debians MiniConf kommer än en gång hållas i samband med Linux Conference Australia i Adelaide. Registreringen till konferensen innehåller även registrering till Debians MiniConf och organisatörerna ber just nu om artiklar.

Filesystem Hierarchy Standard 2.3. Martin Michlmayr noterade att FHS 2.3 kommer släppas inom kort, men att det för närvarande är viss strid om /srv och /media. Han tänkte att det vore bra om Debian hade en åsikt i frågan och uppmuntrade folk att titta på och kommentera förslagen.

Debian vinner flera läsarnas val-pris. Debianprojektet tillkännagav att året varit väldigt framgångsrikt och att det har vunnit flera läsarnas val-pris från stora GNU/Linux-tidsskrifter. Debian vann kategorin ”favoritdistribution” i Linux Journals läsarnas val-pris 2003, kategorin ”Bästa företagsdistribution” i Linux Enterprise läsarnas val 2003 samt i kategorin ”Bästa distribution” i Linux New Media Award 2003.

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till det instabila Debianarkivet eller innehåller viktiga uppdateringar.

Övergivna paket. Tre paket övergavs under veckan och behöver nya ansvariga. Detta ger totalt 187 övergivna paket. Tack till de tidigare ansvariga som bidrog till fri programvaru-miljön. Se WNPP-sidorna för hela listan, och lägg till en kommentar till felrapporten och byt namn på den till ITA: om du planerar att ta över paketet.

Vill du läsa DWN även i framtiden? Hjälp oss att skapa detta nyhetsbrev. Vi behöver fortfarande frivilliga skribenter som undersöker och rapporterar om vad som händer i Debian. Se bidragssidan om hur du kan hjälpa till. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Drew Scott Daniels, Andre Lehovich, Matt Black och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.