Εβδομαδιαία Νέα του Debian - 24 Φεβρουαρίου 2004

Καλώς ήρθατε στο όγδοο φετινό τεύχος των ΕΝ του Debian, του εβδοαμδιαίου δελτίου νέων για την κοινότητα του Debian. Επιτέλους, μπορούμε να στέλνουμε mail χρησιμοποιώντας τον κώδικα morse, αφού η Διεθνής Ένωση Τηελεπικοινωνιών (ΙTU) απέδωσε ένα καινούριο κώδικα (. - - . - .) για το σύμβολο "@". Ο Andreas Barth ανέφερε ότι 16 πακέτα "έσπασαν" από μια πρόσφατα σπασμένη έκδοση του tar, που όμως διορθώθηκε αργότερα .

Αποθήκευση Δεδομένων RRD και αρχείων Graph. O Jean-Michel Kelbert ρωτά που θα πρέπει να αποθηκεύει αρχεία RRD. Μιας και είναι αδύνατο να ξαναχτιστούν τα αρχεία RRD χωρίς απώλεια δεδομένων λόγω ανακύκλωσης των log αρχείων, δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται στον κατάλογο /var/cache, όπως ισχυρίζεται αργότερα. Από την άλλη, όμως, επειδή τα γραφικά αρχεία δημιουργούνται από τα αρχεία δεδομένων, θα πρέπει να πηγαίνουν στο /var/cache.

Διερεύνηση της νέας άδειας του XFree86. Ο Branden Robinson κοίταξε προσεκτικά την καινούρια \ άδεια για την έκδοση XFree86 4.4 και πάνω. Συμπεραίνει ότι ο εκ των πραγμάτων αντίκτυπος της αλλαγής της άδειας του ίδιου του XFree86 Project, Inc. είναι να καθιστά τον κώδικα του XFree86 ασύμβατη με την GPL από πολλές πλευρές. Ο Keith Packard δήλωσε ότι έχει μια ισχυρή επιθυμία να κάνει το λογισμικό που εκδίδεται στο freedesktop.org και προέρχεται από τον κώδικα αυτό εντελώς \ DFSG-ελεύθερο.

Λήξη της πατέντας GIF/LZW. Ο Roland Stigge αναρωτιέται αν είναι ακόμα δυνατή η κυκλοφορία της sarge πριν τις 7 Ιουλίου 2004. Αν όχι, η Debian θα μπορούσε να αρχίσει να προετοιμάζει την μετακίνηση των πακέτων που επιβαρύνονται από την πατέντα GIF/LZW από την non-free και την contrib στην main αφού τότε είναι η μέρα που εκπνέει διεθνώς η πατέντα US4558302.

Αναφορά από την Solutions Linux. Ο Julien Blache έγραψε μια αναφορά για τη φετινή έκθεση και το συνέδριο Solutions Linux στη Γαλλία. Αρκετοί προγραμματιστές του Debian συναντήθηκαν στο κιόσκι του Debian μέσα στο μεγαλύτερο περίπτερο του .Org, όπου έδωσαν ακόμα και συνέντευξη σε ένα γαλλικό δικτυακό ραδιοσταθμό για το Debian γενικά και την επικείμενη έκδοση της sarge. Επίσης ο αριθμός των ενδιαφερομένων επισκεπτών στο κιόσκι ήταν αυξημένος, σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Αναφορά Προόδου της ´Εκδοσης. Ο Colin Watson έγραψε μια καινούρια αναφορά σχετικά με την πρόοδο που έχει γίνει στην έκδοση της sarge από την 1η Δεκεμβρίου. Λέει ότι ο \ debian-installer έχει βελτιωθεί, το GNOME 2.4 και το KDE 3.1.5 έχουν μπει στην testing και ότι το XFree86 4.3 έχει επίσης ανεβεί πρόσφατα στην unstable. Ένα σημαντικό καθήκον που μένει είναι η ολοκλήρωση του debian-installer και η υλοποίησή του στις υπόλοιπες αρχιτεκτονικές. Υπάρχουν ακόμα 350 κρίσιμα-για-την-έκδοση σφάλματα σε πακέτα στην testing, κάτι βέβαια με το οποίο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε έκδοση.

Καθαρή υλοποίηση για 64-Bit AMD64? Ο John Goerzen πρότεινε να μείνουμε σε μια καθαρά 64-bit υλοποίηση στην αρχιτεκτονική AMD64. Όταν επιτέλους έχει ξεκαθαρίσει ο δρόμος για πολυ-αρχιτεκτονική διανομή τότε μπορούμε να περάσουμε σε μια πολυαρχιτεκτονική πλατφόρμα υποστηρίζοντας ακόμα παράλληλα όσους θέλουν ένα καθαρά 64-bit περιβάλλον. Ο Josh Hansen πρόσθεσε ότι και οι δυο προσπάθειες θα συνεχιστούν όσο υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αφιερώσουν χρόνο σε αυτές.

Πακέτα για το Mozilla Firefox. O Eric Dorland ανακοίνωσε ότι έχει ανεβάσει πακέτα για το Mozilla Firefox 0.8. Μιας και το πακέτο έχει αλλάξει όνομα (ήταν αρχικά γνωστό σαν phoenix, μετά σαν firebird) θα χρειαστεί περίπου μια βδομάδα ώσπου να εμφανιστεί στην αρχειοθήκη. Για τους ενδιαφερόμενους και τους ανυπόμονους έχει βάλει αντίγραφα των αρχείων και στη σελίδα people.debian.org.

Οι Man-pages μετακινούνται στο non-free?Μια πρόσφατηαλλαγή στην upstream ανιχνέυτηκε για το project \ man-pages. Από την έκδοση 1.65 οι σελίδες manual από το πρότυπο POSIX περιλαμβάνονται στην upstream διανομή των man-pages. Ωστόσο τα δικαιώματά τους, δεν λένε τίποτα για διανομή και τροποποίηση, μάλιστα η τελευταία απαγορεύεται εκπεφρασμένα, σύμφωνα με το συντηρητή της upstream. Αφού αυτό θα καθιστούσε ολόκληρο το πακέτο non-free, το πακετάρισμά του άλλαξε ελαφρά ώστε τα μη-ελεύθερα μέρη να μπορούν να αφαιρεθούν έγκαιρα.

Αναβαθμίσεις Ασφάλειας. Ξέρετε τη ρουτίνα. Παρακαλώ σιγουρευτείτε να ενημερώσετε τα συστήματά σας αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω πακέτα.

Καινούρια ή Αξιοσημείωτα Πακέτα. Τα επόμενα πακέτα προστέθηκαν στην unstable Debian αρχειοθήκη πρόσφατα ή περιέχουν σημαντικές αναβαθμίσεις.

Θέλετε να συνεχίσετε να διαβάζετε τα ΕΝ? Βοηθήστε μας να φτιάξουμε αυτό το δελτίο. Χρειαζόμαστε ακόμα εθελοντές συγγραφείς που να παρακολουθούν την κοινότητα της Debian και να γράφουν αναφορές για το τι γίνεται. Παρακαλώ κοιτάξτε τη σελίδα συνεισφοράς για να βρείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε. Ανυπομονούμε να λάβουμε το μήνυμά σας στη διεύθυνση dwn@debian.org.


Για να λαμβάνετε αυτό το ενημερωτικό δελτίο κάθε εβδομάδα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο εγγραφείτε στην λίστα αλληλογραφίας debian-news.

υπάρχουν διαθέσιμα Παλαότερα τεύχη αυτού του ενημερωτικού δελτίου.

Το παρόν τεύχος των Εβδομαδιαίων Νέων του Debian συντάχθηκε από τους/τις Matt Black and Martin 'Joey' Schulze.
Μεταφράστηκε από τον/την Emmanuel Galatulas.