Debian Weekly News - 10 augusti 2004

Välkommen till årets 31:a utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Erinn Clark rapporterade att det nu finns lite innehåll på webbplatsen Debian Women. Steve Langasek påminde paketansvariga om att bygga om sina paket om de beror på libtiff då en nya versionen redan nått den instabila utgåvan.

Mer om utgivningen av Sarge. Colin Watson rapporterade att inga bas- eller standardpaket kan komma in till Sarge via den instabila utgåvan. Han sade att vi måste rätta utgivningskritiska fel så snabbt som möjligt från och med nu, och att dessa fel inte bör vara öppna mer än en vecka. Cd-avbildningar i visitkortsstorlek och för nätverksinstallation har byggts, och kompletta cd-uppsättningar är på gång. Installationsmanualen har också förbättrats och är redo för att ges ut.

Retrospektiv över debian-installer. Joey Hess har summerat de händelser som lett fram till den nuvarande debian-installer. Sagan började år 2000 i en klubb i New York där han mötte Adam Di Carlo. Han sade att projektet, som tur är, aldrig varit om att bli färdigt på tid och under budget, utan om att göra något ”rätt”. Enligt sloccount innehåller installationsprogrammet omkring 51.000 linjer kod, eller tolv personår, vilket är rätt imponerande.

Kompatibilitetsproblem med Bash 3.0. Blars Blarson noterade att bash 3.0, som är tänkt att komma in i Sarge har en strängare syntax (som följer POSIX) för det inbyggda kommandot trap vilket gör det inkompatibelt med andra Bournekompatibla skal. Åtminstone cnews och sendmail påverkas av detta. Steve Langasek hävdade att paketet oavsett är för sent för Sarge, så problemet behöver bara rättas i den instabila utgåvan.

Utgivningskandidat 1 för debian-installer. Debian-installer-gruppen presenterade den första utgivningskandidaten för Debians installationsprogram för Sarge. Bland de stora förbättringarna i denna utgåva finns: stöd för alla elva arkitekturer, stöd för att installera med 2.6-kärnan, stöd för Firewire-cd-enheter och Firewire-ethernet, översättningar till 40 språk, flera felrättningar och en hel del därutöver.

Problem med utgivningen av Sarge. Adrian Bunk noterade ett problem med libtiff-övergången för Sarge. Tyvärr sändes en ny version av libgpg-error0 med en ny shlibs-fil sänts in till den instabila utgåvan ett par dagar efter att versionen i Sarge frystes som en del av basfrysningen. Paket som ännu inte frusits och som byggs mot den nya versionen kommer därför inte att kunna komma in i Sarge över huvud taget. Detta gäller åtminstone GNOME och Evolution.

Deltagare önskas: Popularitetstävlingen. Petter Reinholdtsen bad folk att delta i Debians popularitetstävling. Den samlade information används som en datapunkt för att beräkna vilken ordning paketen skall ha på de officiella Debian-cd:arna. För att se till att ordningen återspeglar vår användarbas är det viktigt att så många som möjligt installerar och deltar i popularity-contest.

Distribuera binärer utan att bygga. Shaun Jackman undrade om det var okej att distribuera en binärfil som kommer från uppströms utan att kompilera den från den bifogade källkoden. Roland Stigge påpekade de problem vi stöter på om vi behöver patcha biblioteket (t.ex för säkerhetsuppdateringar).

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till det instabila Debianarkivet eller innehåller viktiga uppdateringar.

Debianpaket introducerade förra veckan. Varje dag beskrivs ett nytt Debianpaket från uttestningsutgåvan. Om du känner till ett obskyrt paket som du tror andra också skulle vilja veta mer om skriver du till Andrew Sweger. Dagens Debianpaket introducerade följande paket under veckan som gick.

Vill du läsa DWN även i framtiden? Hjälp oss att skapa detta nyhetsbrev. Vi behöver fortfarande frivilliga skribenter som undersöker och rapporterar om vad som händer i Debian. Se bidragssidan om hur du kan hjälpa till. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Andre Lehovich, Michael Banck och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.