Debian Weekly News - 21 september 2004

Välkommen till årets 37:e utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. I ett nummer av den tyska datortidningen c't nyligen fanns en artikel om Debian GNU/Linux på bärbara datorer, med bland annat ett test av fjorton aktuella modeller av bärbara datorer. En maskin, en ASUS M2400N, kom förinstallerad med Debian GNU/Linux från Xtops.DE.

Stärka säkerheten i Debian. Debian Hardened är ett nytt projekt som vill bli ett officiellt underprojekt i Debian. Dess mål är att tillhandahålla ett komplett träd med härdade kärnor och programvarupaket till en standard-Debiandistribution, utan att med det bilda en ny distribution som Adamantix, samt att göra det enkelt att härda alla maskiner som kör Debian GNU/Linux.

Ubuntu 4.10-förhandsutgåva släppt. Benjamin Mako Hill presenterade den första betautgåvan av Ubuntu Linux (alias ”Warty Warthog”). Den nya distributionen baseras på Debian, innehåller GNOME 2.8 och finns för x86-, AMD64- och PowerPC-arkitekturerna. Ubuntu planerar nya utgåvor var sjätte månad, med arton månaders säkerhetsuppdatering för varje utgåva. släktskapssidan innehåller en del detaljer om deras utgivningsprocedur.

Uppdatera virusdatabaser i Debians stabila utgåva. Joey Schulze undrade om hur man skall hålla databaser för virus- och säkerhetsprogram, skräppostfilter och liknande à jour för den kommande Debianutgåvan. Nessus och ClamAV använder speciella insticksprogram för att uppdatera sina databaser och f-prot använder ett installationspaket. Martin Michlmayr föreslog att man istället skulle uppdatera policyn för den stabila utgåvan.

Underhålla SSL-certifikat. Kai Hendry undrade varför han måste bygga sin egen certifikatutfärdare (CA) när SPI har en CA och skulle kunna dela ut certifikat för att göra Debiananvändarnas liv enklare. Javier Fernández-Sanguino Peña förklarade att SPI inte är en CA utan bara använder certifikat för eget bruk, samt kanske för närliggande projekt.

Open Software License v2.1. Matthew Wilcox inledde en ny diskussion om version 2.1 av Open Software License efter att version 2.0 inte ansågs fri enligt Debians riktlinjer för fri programvara. Anthony DeRobertis hävdade att den nya versionen fortfarande inte är fri, Andrew Suffield är av samma åsikt.

Debian och Global File System? En artikel på Newsforge skrev att Angelo Ovidi släppt det första inofficiella kärnpaketet för Debian med stöd för Global File System (GFS) på en vanlig 2.6.8.1-kärna. GFS är journalförande och har stöd för att hantera fel i klienter, med mera. Bastian Blank har redan byggt och sänt in en första uppsättning officiella paket till den instabila utgåvan, endast ett paket väntar fortfarande i inkommandekön.

Saknade källkodspaket i Sarge. Jeroen van Wolffelaar upptäckte att flera binärpaket saknar motsvarande källkodspaket i Sources-filen. Det betyder att det varken finns någon förtroendeväg från arkivsigneringsnyckeln eller möjlighet att bygga samma version med apt-get -b source.

Planering för utgivningskandidat av installationsprogrammet. Joey Hess lade märke till att den nya debian-installer fungerar hyfsat för ytterligare en utgåva. Han önskar presentera en ny utgivningskandidat inom kort och försökte formulera ett gruppmål för utvecklarmötet i Oldensburg, Tyskland den här veckan, så att alla utvecklare kan jobba på samma sak.

Veckovis byggda cd:ar och dvd:er. Santiago Garcia Mantinan rapporterade att han nu återigen automatiskt bygger cd- och dvd-avbildningar för Sarge veckovis. De använder nu JTE för att snabbare generera avbildningarna. På grund av det nya sättet på vilket de framställs kan de nya avbildningarna innehålla fel, så rapportera eventuella problem till sändlistan debian-cd.

Versionsfakta för Sarge. Rob Bradford rapporterade att versionsfakta för Sarge till slut skrivits. Översättare som tidigare varit besvikna över att en engelsk version saknats kan nu börja översätta dokumentet.

LSB-status i Sarge? Martin Michlmayr frågade om status för Linux Standard Base (LSB) i Debian Sarge. Jeff Licquia förklarade att han redan jobbar på LSB 2.0 och att han bara förväntar problem med den dynamiska länkare, glibc, diff, coreutils och Filesystem Hierarchy Standard.

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Debianpaket introducerade förra veckan. Varje dag beskrivs ett nytt Debianpaket från uttestningsutgåvan. Om du känner till ett obskyrt paket som du tror andra också skulle vilja veta mer om skriver du till Andrew Sweger. Dagens Debianpaket introducerade följande paket under veckan som gick.

Övergivna paket. Ett paket övergavs under veckan och behöver nya ansvarig, vilket totalt ger 154 övergivna paket. Tack till de tidigare ansvariga som bidrog till fri programvaru-miljön. Se WNPP-sidorna för hela listan, och lägg till en kommentar till felrapporten och byt namn på den till ITA: om du planerar att ta över paketet.

Vill du läsa DWN även i framtiden? Hjälp oss att skapa detta nyhetsbrev. Vi behöver fortfarande frivilliga skribenter som undersöker och rapporterar om vad som händer i Debian. Se bidragssidan om hur du kan hjälpa till. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Andre Lehovich och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.