Debian installeren 11.9

Debian 11 is vervangen door Debian 12 (bookworm). Sommige van de installatie-images hieronder zijn mogelijk niet langer beschikbaar of werken niet meer. Het wordt aanbevolen om in de plaats daarvan bookworm te installeren.

Voor het installeren van Debian 11.9 (bullseye) kunt u een van de volgende images downloaden (alle i386 en amd64 cd/dvd-images zijn ook bruikbaar op USB-stick):

netinst cd-image (meestal 150-280 MB)

blu-ray (via jigdo)

andere images (netboot, flexibele usb-stick, enz.)

Als op uw systeem bepaalde hardware vereist dat niet-vrije firmware geladen wordt samen met het stuurprogramma voor het apparaat, dan kunt u een van de tar-archieven met gangbare firmware-pakketten gebruiken of een niet-officieel image downloaden dat deze niet-vrije firmware bevat. Instructies over het gebruik van tar-archieven en algemene informatie over het laden van firmware tijdens een installatie kunt u vinden in de Installatiehandleiding.

netinst (gewoonlijk 240-290 MB) niet-vrije cd-images met firmware

Opmerkingen

Documentatie

Indien u slechts één document leest voor u met installeren begint, lees dan onze Installatie-Howto met een snel overzicht van het installatieproces. Andere nuttige informatie is:

Errata

Dit is een lijst met gekende problemen in het installatiesysteem van Debian 11.9. Indien u bij het installeren van Debian op een probleem gestoten bent en dit probleem hier niet vermeld vindt, stuur ons dan een installatierapport waarin u het probleem beschrijft of raadpleeg de wiki voor andere gekende problemen.

Errata voor release 11.0

Voor sommige geluidskaarten is firmware vereist
Er schijnen een aantal geluidskaarten te zijn die firmware moeten laden om geluid te kunnen produceren. Vanaf Bullseye kan het installatieprogramma deze niet vroeg laden, wat betekent dat spraaksynthese tijdens de installatie niet mogelijk is met dergelijke kaarten. Een mogelijke voorlopige oplossing is om een ​​andere geluidskaart aan te sluiten die dergelijke firmware niet nodig heeft. Bekijk het overkoepelende bugrapport voor het opvolgen van onze inspanningen.

Voor de volgende release van Debian wordt gewerkt aan een verbeterde versie van het installatiesysteem, die u ook kunt gebruiken om bullseye te installeren. Raadpleeg voor de concrete informatie de pagina van het Debian-Installer project.