Installera Debian 11.9

Debian 11 har efterträtts av Debian 12 (Bookworm). Vissa av installationsavbildningarna som anges nedan kanske inte längre finns tillgängliga, eller fungerar inte längre, och vi rekommenderar att du istället installerar Bookworm.

För att installera Debian 11.9 (Bullseye), hämta någon av följande avbildningar (alla i386 och amd64 CD/DVD-avbildningar kan även användas på USB-minnen):

netinst CD-avbildning (i allmänhet 150-280 MB)

Blu-ray (via jigdo)

andra avbildningar (netboot, flexibelt USB-minne, osv.)

Om någon av hårdvaran i ditt system kräver att icke-fria fastprogram (firmware) läses in tillsammans med drivrutinen kan du använda en av tarbollarna med vanliga fastprogrampaket eller hämta en inofficiell avbildning som inkluderar dessa icke-fria fastprogram. Instruktioner om hur du använder tarbollarna och allmän information om hur du läser in fastprogram under en installation kan hittas i installationsguiden

nätverksinstallation (i allmänhet 240-290 MB) icke-fria CD-avbildningar med fastprogram

Kommentarer

Dokumentation

Om du endast kommer att läsa ett dokument innan du installerar, läs Installationshjälp, en snabb genomgång av installationsprocessen. Annan användbar dokumentation är:

Kända problem

Detta är en lista på kända problem i installeraren som kommer med Debian 10.13. Om du har haft problem med att installera Debian och inte kan se ditt problem i listan nedan, vänligen skicka en installationsrapport som beskriver problemet eller kontrollera wikin för andra kända problem.

Kända problem i utgåvan 11.0

Fastprogramvara (Firmware) krävs för vissa ljudkort
Det verkar finnas ett antal ljudkort som kräver att en fastprogramvara (firmware) laddas för att kunna spela ljud. I Bullseye har inte installeraren möjligheten att ladda dessa tidigt, vilket betyder att talsyntesen under installation inte kan fungera med sådana ludkort. En möjlig workaround är att sätta in ett annat ljudkort som inte behöver sådan fastprogramvara. Se paraplyfelrapporten för att spåra våra insatser.

Förbättrade versioner av installationssystemet utvecklas för nästa Debianutgåva, men kan även användas för att installera Buster. För mer information, se sidan för Debian-Installer-projektet.