Megjelent a Debian GNU/Linux 4.0

2007. április 8.

A Debian Projekt 21 hónapnyi folyamatos fejlesztés után örömmel jelenti be a Debian GNU/Linux 4.0 - kódnevén Etch - hivatalos kiadását. A Debian GNU/Linux egy szabad operációs rendszer, amely 11 processzorarchitektúrát támogat; KDE, GNOME és Xfce desktop környezeteket, titkosító szoftvereket tartalmaz, kompatibilis az FHS v2.3 szabvánnyal, és támogatja az LSB 3.1-es verziója szerint fejlesztett szoftvereket.

Egy teljesen integrált telepítési folyamatot használva a Debian GNU/Linux 4.0 titkosított partíciók "out-of-the-box" támogatásával érkezik. Ez a kiadás felvonultat egy, a telepítő rendszerhez újonnan fejlesztett grafikus frontendet, amely szkriptelhető. A Debian GNU/Linux telepítője jelenleg 58 nyelvre van lefordítva.

A Debian GNU/Linux 4.0-s verziójától kezdve egy fejlettebb, biztonságosabb és hatékonyabb csomagkezelő rendszert kapunk. A biztonságos APT lehetővé teszi a tükörszerverekről letöltött csomagok integritásának ellenőrzését. A csomagindexek frissítésekor nem az egész indexfájl, csak a különbségeket tartalmazó kis fájlok töltődnek le.

A Debian GNU/Linux a tenyérgépektől, PDA-któl kezdve a szuperszámítógépekig bezárólag szinte mindenen fut. A 11 támogatott architektúra közt megtaláljuk a Sun SPARC-ot (sparc), a HP Alphát (alpha), a Motorola/IBM PowerPC-t (powerpc), az Intel IA-32-t (i386) és IA-64-et (ia64), a HP PA-RISC-et (hppa), a MIPS-et (mips, mipsel), az ARM-ot (arm), az IBM S/390-et (s390) és — a Debian GNU/Linux 4.0-ban új bemutatkozóként — az AMD64-et és Intel EM64T-t (amd64).

A Debian GNU/Linux különböző médiákról telepíthető, például DVD-kről, CD-kről, USB pendrive-okról, néhány floppyról, vagy éppen hálózaton keresztül. Az alapértelmezett munkaasztali környezet a GNOME, amely az első CD-n található. A K Desktop Environment (KDE) és az Xfce két alternatív CD image-ről telepíthető. A Debian GNU/Linux 4.0 újdonságai a multi-arch CD-k és DVD-k, amelyek egyetlen lemezről több architektúra telepítését is lehetővé teszik.

A Debian GNU/Linux letölthető már most bittorent-tel (ez az ajánlott), jigdo-val vagy HTTP-n keresztül; bővebb információkért látogasd meg a Debian CD-k oldalt. Hamarosan elérhető lesz több gyártótól DVD-n vagy CD-ROM-on is.

Ez a kiadás számos frissített csomagot tartalmaz, beleértve a K Desktop Environment 3.5.5a-t (KDE), a GNOME 2.14 egy frissített verzióját, az Xfce 4.4 desktop környezetet, a GNUstep desktop 5.2-t, az X.Org 7.1-et, az OpenOffice.org 2.0.4a-t, a GIMP 2.2.13-t, az Iceweaselt (a Mozilla Firefox 2.0.0.3 egy "unbranded" változatát), az Icedove-ot (a Mozilla Thunderbird 1.5 egy "unbranded" változatát), az Iceape-et (a Mozilla Seamonkey 1.0.8 egy "unbranded" változatát), a PostgreSQL 8.1.8-at, a MySQL 5.0.32-t, a GNU Compiler Collection 4.1.1-et, a Linux kernel 2.6.18-as változatát, az Apache 2.2.3-at, a Samba 3.0.24-et, a Python 2.4.4-et és 2.5-öt, a Perl 5.8.8-at, a PHP 4.4.4-et és 5.2.0-t, az Asterisk 1.2.13-at, és még több mint 18 000 azonnali felhasználásra kész szoftvercsomagot.

A Debian GNU/Linux 3.1 - kódnevén Sarge - kiadásról a Debian GNU/Linux 4.0-ra való frissítés a legtöbb konfiguráció esetén automatikusan elvégezhető az aptitude csomagkezelő eszközzel, és bizonyos fokig az apt-get csomagkezelővel is. Mint mindig, a Debian GNU/Linux most is fájdalommentesen frissíthető helyben, mindenféle leállási idő közbeiktatása nélkül. A Debian GNU/Linux telepítéséhez és frissítéséhez szükséges részletes útmutatóért kérjük olvasd el a verzióinformációkat. A verzióinformációk bővülhetnek a következő hetekben.

A Debianról

A Debian GNU/Linux egy szabad operációs rendszer, amelyet az interneten keresztül együttműködve több mint ezer önkéntes fejleszt. A Debiant a szabad szoftver melletti elkötelezettsége, a non-profit természete, és a nyílt fejlesztési modellje teszi a GNU/Linux terjesztések között egyedülállóvá.

A Debian Projekt erősségének kulcsa az önkéntes alapúság, az elkötelezettség a Debian Társadalmi Szerződés mellett, és az elkötelezettség amellett, hogy a lehető legjobb operációs rendszert biztosítsa. A Debian 4.0 egy újabb fontos lépés ebbe az irányba.

Kapcsolat

Bővebb információkért kérjük látogasd meg a Debian weboldalát a https://www.debian.org/ címen, vagy küldj egy emailt a <press@debian.org> címre.