Lansare Debian GNU/Linux 4.0

8 aprilie 2007

Proiectul Debian anunță cu bucurie lansarea oficială a Debian GNU/Linux versiunea 4.0, cu nume de cod etch, după 21 de luni de dezvoltare continuă. Debian GNU/Linux este un sistem de operare liber care suportă un total de unsprezece arhitecturi de procesor și include mediile de birou KDE, GNOME și Xfce. Deasemeni dispune de programe criptografice și compatibilitate cu FHS v2.3 și programe dezvoltate pentru versiunea 3.1 a LSB.

Folosind un procedeu de instalare complet integrat, Debian GNU/Linux 4.0 vine cu suport implicit pentru partiții criptate. Această versiune introduce o interfață grafică nou dezvoltată pentru sistemul de instalare, care suportă script-uri cu caractere compuse și limbi complexe. Sistemul de instalare pentru Debian GNU/Linux a fost tradus acum în 58 de limbi.

Deasemeni, începând cu Debian GNU/Linux 4.0, sistemul de administrare a pachetelor a fost îmbunătățit în ce privește securitatea și eficiența. Secure APT permite verificarea integrității pachetelor descărcate de la un sit-oglindă. Indicii de pachete actualizați nu vor mai fi descărcați în întregime, în schimb vor fi ajustați cu fișiere mai mici conținând doar diferențele față de versiunile anterioare.

Debian GNU/Linux rulează pe calculatoare începând cu palmtop-uri și handheld-uri până la supercalculatoare, și aproape orice între acestea. Sunt suportate un total de unsprezece arhitecturi, inclusiv: Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386) and IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm), IBM S/390 (s390) și – nou introdusă odată cu Debian GNU/Linux 4.0 – AMD64 și Intel EM64T (amd64).

Debian GNU/Linux poate fi instalat de pe diverse medii, cum ar fi DVD-uri, CD-uri, memorii USB și dischete, sau din rețea. GNOME este mediul de birou implicit și este inclus pe primul CD. K Desktop Environment (KDE) și mediul Xfce pot fi instalate cu ajutorul a două imagini CDbalternative. Altă noutate disponibilă cu Debian GNU/Linux 4.0 este disponibilitatea CD-urilor și DVD-urilor multi-arch, care suportă instalarea a multiple arhitecturi de pe un singur disc.

Debian GNU/Linux poate fi descărcat direct cu bittorent (metoda recomandată), jigdo sau HTTP. Vedeți Debian GNU/Linux on CDs pentru mai multe informații. Va fi în curând disponibil pe DVD și CD-ROM și de la numeroși distribuitori.

Această versiune include un număr de pachete actualizate, cum ar fi K Desktop Environment 3.5 (KDE), o versiune actualizată a mediului de birou GNOME 2.14, mediul de birou Xfce 4.4, mediul GNUstep 5.2, X.Org 7.1, OpenOffice.org 2.0.4a, GIMP 2.2.13, Iceweasel (o versiune de Mozilla Firefox 2.0.3 fără mărci înregistrate), Icedove (o versiune de Mozilla Thunderbird 1.5 fără mărci înregistrate), Iceape (o versiune de Mozilla Seamonkey 1.0.8 fără mărci înregistrate), PostgreSQL 8.1.8, MySQL 5.0.32, GNU Compiler Collection 4.1.1, nucleul Linux versiunea 2.6.18, Apache 2.2.3, Samba 3.0.24, Python 2.4.4 și 2.5, Perl 5.8.8, PHP 4.4.4 și 5.2.0, Asterisk 1.2.13 și mai mult de 18.000 de alte pachete de programe disponibile spre folosire.

Actualizări la Debian GNU/Linux 4.0 de la versiunea precedentă, Debian GNU/Linux 3.1, nume de cod sarge, sunt efectuate automat pentru majoritatea configurațiilor de către utilitarul pentru administarea pachetelor aptitude și în oarecare măsură si de utilitarul pentru administrarea pachetelor apt-get. Ca întotdeauna, sistemele Debian GNU/Linux pot fi actualizate aproape fără probleme, pe poziție, fără timpi de indisponibilitate, dar este recomandat să citiți notele de lansare pentru posibile probleme. Pentru instrucțiuni detaliate despre instalarea și actualizarea Debian GNU/Linux vă rugăm vedeți notele de lansare. Vă rugăm să notați că notele de lansare vor fi îmbunătățite și traduse în limbi suplimentare în săptămânile viitoare.

Despre Debian

Debian GNU/Linux este un sistem de operare liber, dezvoltat de mai mult de o mie de voluntari din toată lumea, care colaborează cu ajutorul internetului. Dedicația pentru Programe libere, natura lui non-profit și modelul de dezvoltare deschis sunt elementele care fac ca Debian să fie unic printre distribuțiile GNU/Linux.

Punctele forte a proiectului Debian sunt baza de voluntari, dedicația pentru Contractul social Debian și angajamentul de a furniza cel mai bun sistem de operare posibil. Debian 4.0 este un alt pas important în această direcție.

Informații de contact

Pentru alte informații vă rugăm vizitați paginile web Debian la https://www.debian.org/ sau trimiteți un mesaj electronic la <press@debian.org>.