Debian 7.0 Wheezy utgiven

4 maj 2013

Efter många månaders konstant utveckling presenterar Debianprojektet stolt den nya stabila versionen 7.0 (kodnamn Wheezy).
Denna nya verison av Debian inkluderar en mängd intressanta funktioner som stöd för multiarch, flera särskilda verktyg för att distribuera privata moln, en förbättrad installerare, och en komplett uppsättning multimediacodecs och gränssnitt som tar bort behovet av tredjeparts-förråd.

Stöd för Multiarch, en av utgåvemålen för Wheezy, kommer tillåta Debiananvändare att installera paket från multipla arkitekturer på samma maskin. Detta betyder att du nu kan, för första gången, installera både 32- och 64-bitars mjukvara på samma maskin och få alla relevanta beroenden korrekt uppfyllda, automatiskt.

Installationsprocessen har förbättrats avsevärt: Debian kan nu installeras med hjälp av en talsyntes, vilket framför allt används av synskadade som inte använder sig av en Braille-enhet. Tack vare de kombinerade insatserna av ett stort antal översättare så är installationssystemet tillgängligt i 73 språk, och mer än ett dussin av dessa är även tillgängliga som talsyntes.
Utöver detta så stöder Debian för första gången installation och uppstart med hjälp av UEFI för nya 64-bitars PC-maskiner (amd64), även om det inte finns stöd för Secure Boot ännu.

Denna utgåva innehåller en mängd uppdaterade mjukvarupaket, som:

Med detta breda urval av paket så håller sig Debian till sitt mål att vara det universella operativsystemet. Det passar många olika användningsområden: från skrivbordsmaskiner till netbooks; från utvecklingsservrar till klustersystem; och för databas-, webb- eller lagringsservrar. På samma gång så säkerställer ytterligare säkerhetskontroller som automatiska installations- och uppgraderingstester för alla paket i Debians arkiv att Wheezy uppfyller alla högt ställda förväntningar som användare av en stabil utgåva av Debian har. Den är stabil som en klippa och utförligt testad.

Du kan installera Debian på datorer från handhållna system till superdatorer, samt på nästan allt däremellan. Totalt nio arkitekturer stöds: 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Sun/Oracle SPARC (sparc), MIPS (mips (rak byteordning) och mipsel (omvänd byteordning)), Intel Itanium (ia64), IBM S/390 (31-bit s390 och 64-bit s390x), och ARM EABI (armel för äldre hårdvara och armhf för nyare hårdvara som använder hårdvarubaserade flyttal).

Vill du ge det ett försök?
Om du vill testa det utan att behöva installera det så kan du använda dig av en speciell avbildning, som kallas en live-avbildning, som är tillgänglig för CD, USB-minnen, och netboot-uppsättningar. Initialt finns dessa avbildningar endast tillgängliga för amd64- och i386-arkitekturerna. Det är även möjligt att använda dessa avbildningar för att installera Debian. Mer information finns tillgänglig på hemsidan för Debian Live.

Om du istället vill installera direkt så kan välja mellan olika installationsmedia, så som Blu-ray-skivor, DVDer, CDs och USB-minnen, eller från nätverk. Flera skrivbordsmiljöer — GNOME, KDE Plasma Desktop and Applications, Xfce och LXDE — kan installeras via CD-avbildningarna; den önskade kan väljas från boot-menyerna på CD/DVD-skivorna. Utöver detta så finns multi-arkitektur CDs och DVDer tillgängliga som stöder installation av flera arkitekturer från en enda skiva. Eller så kan du alltid skapa körbara USB-installationsmedia (se Installationsguiden för ytterligare information).

Installationsavbildningar kan hämtas redan nu med hjälp av bittorrent (vilket rekommenderas), jigdo, eller HTTP; se Debian på CD för ytterligare information. Wheezy kommer även snart vara tillgängligt på fysiska DVDer, CD-ROM och Blue-ray-skivor från flera återförsäljare.

Är du redan en nöjd Debiananvändare som endast vill uppgradera?
Uppgraderingar till Debian 7.0 från föregående utgåvan, Debian 6.0 (kodnamn Squeeze), hanteras automatiskt av pakethanteringssystemet apt-get för de flesta konfigurationer. Som alltid kan Debiansystem uppgraderas smärtfritt, på plats, utan någon tvingad nertid, men det rekommenderas starkt att man läser versionsfakta och även installationsguiden för eventuella problem, och för detaljerade instruktioner om installation och uppgradering. Versionsfakta kommer förbättras ytterligare och översättas till fler språk veckorna efter lanseringen.

Om Debian

Debian är ett fritt operativsystem, utvecklat av tusentals frivilliga från hela världen som samarbetar via Internet. Debianprojektets huvudsakliga styrka är dess volontära utgångspunkt, dess hängivenhet till Debians Sociala Kontrakt och Fri Mjukvara, och dess åtagande att tillhandahålla det bästa operativsystemet som är möjligt. Debian 7.0 är ytterligare ett viktigt steg i denna riktning.

Kontaktinformation

För ytterligare information, besök Debians webbsidor på https://www.debian.org/ eller sänd e-post till <press@debian.org>.