Debian Edu / Skolelinux Jessie — een volledige Linuxoplossing voor uw school

2 juli 2016

Moet u een computerlab of een volledig schoolnetwerk beheren? Wilt u servers, workstations en laptops installeren die onderling samenwerken? Wenst u de stabiliteit van Debian met reeds vooraf geconfigureerde netwerkdiensten? Wilt u op het web gebaseerd gereedschap hebben om systemen en verschillende honderden of zelfs meer gebruikersaccounts te beheren? Hebt u zichzelf al afgevraagd of en hoe u oudere computers kunt blijven gebruiken?

Dan is Debian Edu iets voor u. Leerkrachten zelf of de technische dienst van de school kunnen op enkele dagen tijd een volledige multigebruikers- en multicomputer-leeromgeving ontplooien. Debian Edu wordt geleverd met honderden voorgeïnstalleerde toepassingen, maar u kunt er steeds nog andere pakketten uit Debian aan toevoegen.

Het team van ontwikkelaars van Debian Edu kondigt met tevredenheid Debian Edu 8+edu0 Jessie aan, de jongste release van Debian Edu / Skolelinux, die volledig gebaseerd is op Debian 8 Jessie, update 8.5. Opwaarderingen van eerdere bètareleases van Debian Edu Jessie naar deze release zijn mogelijk en worden aanbevolen!

Over Debian Edu en Skolelinux

Debian Edu, ook bekend als Skolelinux, is een op Debian gebaseerde Linux-distributie met een gebruiksklare omgeving van een volledig vooraf geconfigureerd schoolnetwerk. Onmiddellijk na installatie wordt een schoolserver opgezet waarop alle diensten actief zijn die men in een schoolnetwerk nodig heeft. Er moeten dan nog enkel gebruikers en computers in het systeem ingevoerd worden via GOsa², een comfortabele webinterface. Er wordt een omgeving om computers over het netwerk op te starten klaargemaakt, waardoor na de initiële installatie van de centrale server via een CD of USB-stick, alle andere computers over het netwerk geïnstalleerd kunnen worden. Oudere computers (zelfs tot ongeveer tien jaar oud) kunnen gebruikt worden als LTSP thin clients of schijfloze workstations, die over het netwerk opstarten en geen enkele installatie behoeven. De schoolserver van Debian Edu gebruikt een LDAP database en een Kerberos authenticatiedienst, heeft gecentraliseerde thuismappen, een DHCP-server, webproxy en vele andere services. Het bureaublad bevat meer dan 60 pakketten met educatieve software en in het Debian-archief zijn er nog meer te vinden. Scholen kunnen kiezen uit de bureaubladomgevingen KDE Plasma, GNOME, LXDE, MATE en Xfce.

Enige recente feedback:

Giorgio Pioda, systeembeheerder, die Debian Edu gebruikt in SPSE (Scuola per Sportivi d’Élite) in Tenero, Zwitserland (Kanton Ticino, Italiaanstalig gedeelte), zegt: We gebruiken Debian Edu Jessie reeds sinds juli 2015 en sinds de eerste dag genieten we van zijn stabiliteit.

Matthias Hierweck, Studienrat (schooldecaan) in Mildred-Scheel-Berufskolleg in Solingen, Duitsland, meldt ons: Sinds september 2015 functioneert er in een computerklas een combiserver met Debian Edu Jessie die ikzelf geïnstalleerd heb. 34 min of meer oudere computers en laptops worden als schijfloze workstations gebruikt; die werken prima met LXDE.

Uwe Blahowsky, directeur van Schule im Pfeifferhof in Graz, Oostenrijk, schreef: Sinds 2011 wordt het computersysteem van de school via Skolelinux beheerd. In februari 2016 schakelden we (Mario Fetka en ikzelf) over op Debian Edu Jessie. Het systeem, dat bestaat uit een centrale server, 10 Linux workstations die zowel door leerkrachten als leerlingen gebruikt worden, en 2 Windows7 computers die ter beschikking staan van de schooladministratie, functioneert zeer stabiel. De leerlingen en de leerkrachten kunnen er goed mee overweg; ze gebruiken vooral de browser Chromium om opzoekingen te doen op het web en Libre Office voor tekstverwerking. De update van Libre Office laat zich duidelijk voelen in het werk van alledag. Voor mezelf als beheerder vergemakkelijkt de webinterface van GOsa² aanzienlijk het beheer van gebruikers en systemen.

Nieuwe functionaliteit in Debian Edu 8+edu0 Jessie

Dit zijn enkele elementen uit de releasenotities bij Debian Edu / Skolelinux 8+edu0, gebaseerd op Debian 8.5 met codenaam Jessie. De volledige lijst maakt deel uit van de handleiding.

Downloadopties, installatiestappen en handleiding

Een image van een multi-architectuur CD / USB-stick (649 MiB) voor een installatie via het internet kan van de volgende locaties gedownload worden:

De SHA1SUM van dit image is: b82eea8a47f471a2ead0434279e2d3e2e66eed53

Daarenboven is ook een groter image voor DVD / USB-stick (5 GiB) beschikbaar, waarop meer software te vinden is (hetgeen de downloadtijd tijdens de installatie reduceert):

De SHA1SUM van dit image is: cffac38cca13a7e6be5888c21088fd6b57398f88

De broncode is te vinden in het archief van Debian. Raadpleeg cdimage.debian.org voor downloadopties.

Raadpleeg ook de Debian Edu Jessie statuspagina.

Lees voor de installatienotities het betreffende hoofdstuk uit de Handleiding voor Debian Edu.

Na installatie moet u deze eerste maatregelen nemen.

Als u opwaardeert van wheezy moet u het betreffende hoofdstuk uit de Handleiding voor Debian Edu lezen.

De meest recente Engelse versie van de Handleiding voor Debian Edu Jessie vindt u op de Debian Edu wikipagina's. De handleiding werd volledig vertaald naar het Duits, het Frans, het Italiaans, het Deens, het Nederlands en het Noorse Bokmål. Er bestaat ook een gedeeltelijke vertaling ervan naar het Spaans. Zie de vertalingen van de handleiding, geïnstalleerd op maintainer.skolelinux.org).

U kunt ook naar jenkins.debian.net gaan voor de recentste versie van de vertalingen van de handleiding.

Meer informatie over Debian 8 Jessie zelf is te vinden in de releasenotities en de installatiehandleiding; zie https://www.debian.org/.

Over Debian

Het Debian Project is een samenwerkingsverband van ontwikkelaars van Vrije Software die op vrijwillige basis tijd en energie investeren in het produceren van het volledig vrije besturingssysteem Debian.

Contactinformatie

Raadpleeg voor bijkomende informatie de Debian webpagina's op https://www.debian.org/ of stuur een e-mail (in het Engels) naar <press@debian.org>.