Εβδομαδιαία Νέα του Debian - 17 Φεβρουαρίου 2004

Καλώς ήρθατε στο έβδομο φετινό τεύχος των ΕΝ, του εβδομαδιαίου δελτίου νέων για την κοινότητα του Debian. Το sub-project debian-desktop έχει ανακοινώσει μια συνάντηση στο IRC για την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου. Ο Andrea Mennucc έκανε αρκετές έρευνες στο Google για να ανακαλύψει ότι η Debian τοποθετείται στο μέσο της κλίμακας των δημοφιλέστερων διανομών. Ακόμα ο Pablo Lorenzzoni ανακοίνωσε ότι έχουν ανοίξει οι\εγγραφές για το φετινό συνέδριο του Debian.

Καινούριο ftp-master μηχάνημα.Ο James Troup ανακοίνωσε ότιο ftp-master μεταφέρθηκε σε ένα ισχυρότερο και καλύτερα δικτυωμένο μηχάνημα (το newraff, ένα HP DL380, που δωρήθηκε από την HP), κάτι που αποτελούσε μακρόχρονο σχέδιο. Έτσι η πρόσβαση στο μηχάνημα auric δεν έχει πια περιορισμούς, προσφέροντας μια ουρά για ανέβασμα αρχείων που είναι προσβάσιμη και μέσω SSH.

Υποψηφιότητες για Project Leader. Ο Manoj Srivastava ανακοίνωσε ότι οι υποψηφιότητες για τις επικείμενες εκλογές για τον project leader δηλώνονται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ακολουθούμενες από την προεκλογική εκστρατεία μέχρι τις 20 Μαρτίου. Οι εκλογές θα γίνουν ανάμεσα στις 20 Μαρτίου και στις 10 Απριλίου. Οι επίδοξοι αρχηγοί θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με το Καταστατικό. Οι υποψηφιότητες πρέπει να σταλούν στο debian-vote και να είναι κρυπτογραφικά υπογεγραμμένες.

Χρησιμοποιώντας τον LDAP για Διακρίβωση Ονόματος. Ο Torsten Landschoff ετοίμασε αυτό τον οδηγό για τη χρήση του LDAP για τη διακρίβωση ονόματος (name resolution). Εξηγεί πώς να εγκαταστήσει κανείς τον OpenLDAP server σε ένα σύστημα Debian, και πώς να ρυθμιστεί ο OpenLDAP ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν βάση δεδομένων των λογαριασμών χρηστών με τα πακέτα libnss-ldap και libpam-ldap. Ο Markus Amersdorfer έγραψε ένα άρθρο για τη χρήση του OpenLDAP στο Debian woody για την εξυπηρέτηση χρηστών του GNU/Linux και της Samba.

Βιβλιοθήκες JavaScript. Ο Sebastian Ley πρόσεξε ότι η Debian έρχεται με τουλάχιστον δυο διαφορετικές βιβλιοθήκες για τη JavaScript: την libsmjs από την spidermonkey και την libjs από την NJS. Επανονομασία μιας βιβλιοθήκης προκαλεί προβλήματα για τα πακέτα που συνδέονται με αυτήν. Όμως, μια από τις βιβλιοθήκες δεν χρησιμοποιεί όνομα (soname) από την upstream. Και οι δυο βιβλιοθήκες προσφέρουν την ίδια λειτουργικότητα αλλά διαφορετικό προγραμματιστικό διάμεσο (interface).

Μεταφράσιμα υποδείγματα debconf. Ο Christian Perrier ανακοίνωσε μια λίστα παλιών τεχνικών για συμβολοσειρές για το debconf από τον Martin Quinson. Τα καταγεγραμμένα πακέτα δεν χρησιμοποιούν το po-debconf για debconf υποδείγματα. Ο Denis Barbier παρατηρεί ότι αν οι συντηρητές προσφέρουν ένα αρχείο templates.pot, θα πάρουν μια γαλλική μετάφραση πολύ γρήγορα.

Γιατί Linux, Γιατί Debian? Ο Manoj Srivastava θέλει να μαζέψει γνώμες πάνω στο ζήτημα αυτό. Ξέρει γιατί διάλεξε το Debian και το Linux αλλά του ζητήθηκε να δώσει μια ομιλία σε ένα τεχνικό ακροατήριο και θα ήθελε η ομιλία αυτή να έχει μια ευρύτερη προοπτική. Θα ήθελε να καλύψει το γιατί να διαλέξει κάποιος το GNU/Linux και όχι κάποιο από τα BSD, και γιατί θα ήθελε να διαλέξει το Debian από κάποια άλλη διανομή.

Πώς να γίνει επίσημη μια Υλοποίηση (Port). Ο John Goerzen αναρωτιέται τι απαιτείται ώστε μια υλοποίηση αρχιτεκτονικής να προκριθεί σαν επίσημη Debian port. Ο Anthony Towns εξηγεί ότι προς το παρόν όσοι δουλεύουν με υλοποιήσεις θα πρέπει να περιμένουν ώσπου οι καθρεφτισμοί του Debian να τμηματοποιηθούν ώστε να υποστηρίζουν περισσότερες αρχιτεκτονικές. Για να θεωρηθεί σαν υποψήφια έκδοση, η υλοποίηση αυτή θα πρέπει γενικά να έχουν ένα buildd που να έχει ενσωματωθεί στο buildd.debian.org, να έχει με συνέπεια πετύχει τουλάχιστον τον στόχο του 85 %, να έχουν ένα προσβάσιμο μηχάνημα ανάπτυξης στο δίκτυο και να έχει ένα λειτουργικό debian-installer.

Πειραματικά Πακέτα NTP 4.Ο Matthias Urlichs ανακοίνωσε ότι έχει ανεβάσει το NTP 4.2.0 στην experimental, έχοντας τελειώσει μια αναδιοργάνωση των πακέτων. Επίσης εξήγησε ότι οι περισσότεροι χρήστες είτε τρέχουν το δικό τους NTP δίκτυο και πρέπει να εκδώσουν με το χέρι το αρχείο /etc/ntp.conf έτσι κι αλλιώς ή μπορούν απλά να χρησιμοπιήσουν το pool.ntp.org σαν τον NTP server τους , που είναι η καινούρια προεπιλογή.

Περιττό πακετάρισμα.Ο Steve McIntyre παρατηρεί ότι μεγάλος αριθμός αρχείων δεδομένων στο /usr/share περιέχονται σε κανονικά δυαδικά (binary) πακέτα. Αντίθετα θα έπρεπε να χωριστούν σε κοινά πακέτα από όπου τα διάφορα πακέτα για τις συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές να εξαρτώνται. Το να μπαίνουν τα δεδομένα αυτά σε όλα τα δυαδικά πακέτα έχει αντίκτυπο τόσο στο χώρο του δίσκου όσο και στο εύρος του δικτύου τόσο για τους κεντρικούς servers όσο και για τους δύστυχους διαχειριστές των καθρεφτισμών εκεί έξω.

Προσαρμοσμένες (custom) διανομές Debian. Ο Petter Reinholdtsen ζητά βοήθεια σχετικά με προσαρμοσμένες διανομές Debian. Το sub-project Debian-Edu πιστεύει ότι χρησιμοπιώντας το debconf με τις κανονικές προεπιλογές είναι ο μόνος εύλογος τρόπος ώστε να επωφεληθούν όλες οι προσαρμοσμένες διανομές. Ο Thomas Viehmann προσθέτει ότι η σκοπιμότητα του debconf δεν είναι αυτή ενός τρόπου αποθήκευσης υλικού, ειδικότερα αν ο συντηρητής τπυ πακέτου πιστεύει ότι το πακέτο δίνει εύλογες προεπιλογές.

Νέα ουρά ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΩΝ ανεβασμάτων. Ο Tollef Fog Heen ανακοίνωσε ένα καινούριο σύστημα για καθυστερημένα ανεβάσματα στον προσωπικό του κατάλογο στο gluck. Έδωσε επίσης ένα δείγμα κώδικα ρυθμίσεων για μια σχετικά πρόσφατη έκδοση του dput. Ανεβάσματα μπορούν να απομακρυνθούν από τον uploader και να αντικατασταθούν από ανεβάσματα με μεγαλύτερο αριθμό έκδοσης.

Αναβαθμίσεις Ασφάλειας. Ξέρετε τη ρουτίνα. Παρακαλώ σιγουρευτείτε να ενημερώσετε τα συστήματά σας αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω πακέτα.

Καινούρια ή Αξιοσημείωτα Πακέτα. Τα επόμενα πακέτα προστέθηκαν στην unstable Debian αρχειοθήκη πρόσφατα ή περιέχουν σημαντικές αναβαθμίσεις.

Θέλετε να συνεχίσετε να διαβάζετε τα ΕΝ ? Bοηθήστε μας να φτιάξουμε αυτό το δελτίο. Χρειαζόμαστε ακόμα εθελοντές συγγραφείς που να παρακολουθούν την κοινότητα του Debian και να γράφουν αναφορές για το τι γίνεται. Παρακαλώ κοιτάξτε τη σελίδα συνεισφοράς για να βρείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε. Ανυπομονούμε να λάβουμε το μήνυμά σας στη διεύθυνση dwn@debian.org.


Για να λαμβάνετε αυτό το ενημερωτικό δελτίο κάθε εβδομάδα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο εγγραφείτε στην λίστα αλληλογραφίας debian-news.

υπάρχουν διαθέσιμα Παλαότερα τεύχη αυτού του ενημερωτικού δελτίου.

Το παρόν τεύχος των Εβδομαδιαίων Νέων του Debian συντάχθηκε από τους/τις Matt Black and Martin 'Joey' Schulze.
Μεταφράστηκε από τον/την Emmanuel Galatulas.