Debian Weekly News - 29 juni 2004

Välkommen till årets 25:e utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Vi ber om ursäkt för att vi inte hade möjlighet att publicera något nyhetsbrev förra veckan, men Joey var upptagen med annat i och med att LinuxTag skulle organiseras.

Allmän resolution 2004-004. Projektsekreteraren presenterade starten av omröstningsperioden för den allmänna resolutionen med rubriken ”Sarges utgivningsschema efter GR 2004-003”. Den fullständiga texten på röstsedeln är rätt så lång, men i sammanfattning så kommer det sociala kontraktet, om resolutionen går igenom, ändras så att icke-fri data, t.ex. dokumentation och fastprogram, kan tas med i nästa utgåva av Debian (med kodnamnet Sarge). Detta beslut kräver en 3:1-supermajoritet. Omröstningen avslutas lördag 3 juli klockan 01:59:59 svensk tid.

Debian på LinuxTag 2004. Debianprojektet rapporterade att det kommer närvara vid det kommande evenemanget LinuxTag i Karlsruhe, Tyskland, vilket äger rum den 23-26 juni. En Debianmonter och en Linuxanpassningsmonter kommer finnas i utställningshallen, dessutom kommer det finnas ett Skolelinuxklassrum i konferensbyggnaden. Dessutom kommer en Debianminikonferens anordnas torsdagen den 24 juni. Huvudföredraget för LinuxTag kommer hållas av Ian Murdock.

Skärmbilder från Debian-Installer. Martin Krafft rapporterade att han tillverkat en omfattande uppsättning skärmbilder från debian-installer från avbildningarna netboot 20040616 och netinst 20040616. Martin kommer försöka hålla skärmbilderna àjour och tar gärna emot kommentarer. En README-fil medföljer.

Stöd för bidirektionella språk i Debian-Installer. Christian Perrier rapporterade att, tack vare det stora arbete som Steve Langasek (och före honom Shlomi Loubaton) lagt ned, stöd för bidirektionella språk nu i sin helhet följer med i debian-installer. Det verkar som det gör Debian den första GNU/Linuxdistributionen med ett installationsprogram som översatts till höger-till-vänster-språk som arabiska, hebreiska och farsi i textläge. Skärmbilder och en i386-netboot.iso finns att hämta.

Idéer för helautomatiserade installationer. Christian Perrier diskuterade sin idé om hur man uppnår helautomatiserade installationer. Han funderar på ett enkelt paket som körs tidigt i installationsprocessen, som läser in diskettmodulen och läser en fil med enkla debconfvärden från disketten. Det skulle därefter sända dessa värden till debconf och köra installationsprogrammet. Jushua Kwan höll med om att det var en bra idé, även om han tyckte att partitioneringen kunde bli svår.

Skolelinux 1.0 släppt. Efter omkring tre års hårt arbete är Skolelinux 1.0 släppts till allmänheten. Distributionen startades som en reaktion på hur en stor del av de norska skolorna och institutionerna var beroende av program med stängd källkod. Skolelinux är tänkt att vara ett enkelt sätt att skapa stora och säkra nätverk med tunna klienter (LTSP), vanligtvis startade via PXE, för vanliga användare.

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Debianpaket introducerade förra veckan. Varje dag beskrivs ett nytt Debianpaket från uttestningsutgåvan. Om du känner till ett obskyrt paket som du tror andra också skulle vilja veta mer om skriver du till Andrew Sweger. Dagens Debianpaket introducerade följande paket under veckan som gick.

Övergivna paket. Fyra paket övergavs under veckan och behöver nya ansvariga, vilket totalt ger 175 övergivna paket. Tack till de tidigare ansvariga som bidrog till fri programvaru-miljön. Se WNPP-sidorna för hela listan, och lägg till en kommentar till felrapporten och byt namn på den till ITA: om du planerar att ta över paketet.

Vill du läsa DWN även i framtiden? Hjälp oss att skapa detta nyhetsbrev. Vi behöver fortfarande frivilliga skribenter som undersöker och rapporterar om vad som händer i Debian. Se bidragssidan om hur du kan hjälpa till. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Andre Lehovich, Matt Black och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.