Debian GNU/Linux 2.2, "Joel 'Espy' Klecker"-udgaven, er officielt udgivet
15. august 2000
Debian-projektet er glade for at kunne annoncere den seneste udgave af Debian GNU/Linux-styresystemet. Denne udgave har været under udvikling i 18 cirka måneder og er blevet testet grundigt af flere tusinde slutbrugere og udviklere.
Debian GNU/Linux er et frit Linux-system. Det udvikling af omkring 500 frivillige fra hele verden, der samarbejder via Internet. Debian beskæftiger sig med fri software, dets almennyttige natur og dets åbne udviklingsmodel er unik blandt Linux-distributioner.
Med tilføjelsen af PowerPC- og ARM-arkitekturerne, understøtter Debian GNU/Linux nu i alt seks arkitekturer - flere end nogen anden distribution. Pakker til alle arkitekturer bygges fra de samme kildekodepakker. Debian GNU/Linux kører nu på iMac'er og Netwinder'ere, samt selvfølgelig Intel pc'er, Sun SPARC'er, Alpha'er, ældre Macintosh- og Amiga-hardware er stadig understøttet.
Debian GNU/Linux 2.2 har en mere strømlinet og poleret installation, blandt andre med automatisk netværksopsætning via DHCP, en simplificeret programudvælgelsesproces (vælg blot de opgaver, dit Debian GNU/Linux-system skal anvendes til), og et simplificeret opsætningsprogram til the X Window System. Debian GNU/Linux kan installeres via cd, eller fra netværket og et oar disketter. Den kan hentes via ftp fra http://ftp.debian.org/debian/ og mange filspejle, og vil snart være tilgængelige på cd-rom fra adskillige forhandlere. Cd-aftryk kan hentes nu.
Opgraderinger til Debian GNU/Linux 2.2 fra tidligere udgaver klares automatisk af pakkehåndteringsværktøjet apt. Som altid kan Debian GNU/Linux-systemer opgraderes smartefrit, på stedet, uden nedetid. For detaljeret dokumentation om installering og opgradering af Debian GNU/Linux, se udgivelsesbemærkningerne.
Debian GNU/Linux 2.2 er baseret på en den seneste stabile Linux-kernel (2.2.16), opdateret med Alan Cox' rettelser, der forventes at blive optaget i 2.2.17. 2.2-kerneserien indeholder betydelige forbedringer med hensyn til brugbarhed og stabilitet; den indeholder også understøttelse af mere hardware, både af ældre og nyere produkter; brugere af bærbare computere vil særligt lægge mærke til forbedringer i PCMCIA-undersystemet. Andre nyheder ved Debian GNU/Linux 2.2 fra de næsten 800 updaterede pakker, er blandt andre:
- C Library 2.1.3
- XFree86 3.3.6
- GCC 2.95.2
- GnuPG 1.0.1
- Perl 5.005.03
- Python 1.5.2
- PAM 0.72
- ncurses 5.0
- teTeX 1.0.6
- Emacs 20.7
- XEmacs 21.1.10
- GNOME 1.0.56
1200 nye programpakker er blevet føjet til Debian GNU/Linux 2.2. Nogle af de nyligt tilgængelige programmer er:
- postfix Et nyt sikkert posttransporteringsprogram
- openssh En fri implementering af den sikre shell
- openldap LDAP-klient- og serverpakker
- w3m En ny teksttilstandsbrowser, med understøttelse af tabeller
- gdm GNOMEs display-manager
- cvsup Et effektivt spejlingssystem til CVS
- everybuddy En alt i en-chatklient
- reportbug Et værktøj til rapportering af problemer i Debian GNU/Linux
- zope En webapplikationsserver til dynamiske websteder
- xmms X Multimedia System; en lydafspiller
- kaffe En fri, JIT-kapabel, virtuel maskine til Java-bytekode
- gnapster Grænseflade til den populære MP3-fildelingstjeneste
- Og sidst, men ikke mindst, 56 nye spil.
Debian GNU/Linux 2.2 indeholder ikke kun et stort antal opdateringer og nye programmer, men mange forbedringer, såsom:
- Udbredt anvendelse af Pluggable Authentication Modules (PAM). Med PAM kan Debian GNU/Linux-systemer opsættes med standard-UNIX-adgangskoder eller mere sikre indstillinger som implementationer af shadow- og MD5-adgangskoder, "smart cards" og engangsadgangskoder.
- Et nyt netværksopsætningssystem, opsættes via mappen /etc/network, der understøtter værter med flere "homes".
- Bedre opfyldelse af Linux Filesystem Hierarchy Standard (FHS), deriblandt en bedre adskillelse af systemspecifikke, arkitekturspecifikke og arkitekturafhængige data til brug i heterogene miljøer.
- Bedre understøttelse af internationale brugere. Japansk understøttelse er integreret i Debians kernearkiv og andre ikke-latinske tegnindkapslinger understøttes også bedre via en udvidet internationaliseringsundersøttelse (I18N). Europæiske sprog understøttes også bedre, med flere og bedre oversættelser til flere sprog.
Debian-projektet har altid håbet at kunne fungere som et grundlag for mere specialiserede distributioner og i det forgangne år er dette mål blive realiseret, med brugen af Debian-systemet som grundlag for kommercielle Linux-distributioner. Corel Corporation, Libra Computer Systems og Stormix Technologies are blandt de virksomheder, der pt. distribuerer distributioner baseret på Debian; andre anes i horisonten. Desuden er Debian GNU/Linux-cd'er blevet udsendt sammen med flere Debian-bøger. Projektets gruppe af frivillige er dog uændret, det samme gælder opfyldelsen af Debians sociale kontrakt og dens mål at levere det bedst mulige styresystem. Debian GNU/Linux 2.2 er endnu et vigtigt skridt i den retning.
Debian GNU/Linux 2.2 er tilegnet mindet om Joel "Espy" Klecker, en Debian-udvikler der, uden at de fleste i Debian-projektet vidste det, var sengeliggende og kæmpede mod sygdommen Duchenne-muskeldystrofi (muskelsvind) under det meste af sin involvering med Debian. Først nu er omfanget af hans engagement, og det venskab han skænkede os, gået op for Debian-projektet. For at udtrykke vores påskønnelse, og til minde om hans inspirerende liv, er denne udgivelse af Debian GNU/Linux dediceret til ham.