Debian GNU/Linux 2.2, "Joel 'Espy' Klecker" -julkaisu, on virallisesti julkistettu

15. elokuuta 2000

Debian-projekti ylpeänä julkistaa uusimman Debian GNU/Linux -käyttöjärjestelmän. Tämä versio on ollut kehitteillä noin puolitoista vuotta, ja sen ovat useat tuhannet käyttäjät ja kehittäjät testanneet tarkasti.

Debian GNU/Linux on vapaa Linux-järjestelmä. Sen ovat kehittäneet noin 500 vapaaehtoista ympäri maailmaa, jotka toimivat yhdessä Internetin avulla. Debianin omistautuminen vapaille ohjelmille ja sen yleishyödyllinen luonne tekevät siitä ainutlaatuisen Linux-jakelupakettien joukossa.

Debian tukee nyt kaiken kaikkiaan kuutta laitearkkitehtuuria, joista PowerPC ja ARM ovat uusia - enemmän kuin mikään muu jakelupaketti. Kaikkien arkkitehtuurien ohjelmapaketit on käännetty samoista lähdekielisistä ohjelmapaketeista. Debian GNU/Linux toimii nyt iMaceissa ja Netwindereissä, ja tottakai myös Intel-PC:issä, Sun SPARCeissa, Alphoissa, ja vanhat Macintosh- ja Amiga-laitteetkin ovat edelleen tuettuja.

Debian GNU/Linux 2.2:n asennus on yhä suoraviivaisempi ja huolitellumpi kuin aiemmissa versioissa; se osaa hakea verkkoasetukset automaattisesti DHCP:llä, siinä on yksinkertaistettu ohjelmistojenvalintamekanismi (valitse vain ne tehtävät, joita varten Debian GNU/Linux -järjestelmääsi tullaan käyttämään), sekä yksinkertaistettu X-ikkunointijärjestelmän käyttöönotto. Debian GNU/Linux voidaan asentaa CD:ltä, tai muutaman levykkeen avulla verkosta. Se voidaan hakea FTP:llä osoitteesta http://ftp.debian.org/debian/ sekä sen monista peileistä, ja se on pian saatavilla myös CD-ROM:lla monilta toimittajilta. romppuvedokset, jotka voi polttaa CD-levylle, ovat saatavissa verkosta jo nyt.

Päivitykset aiemmista julkaisuistamme Debian GNU/Linux 2.2:een onnistuvat automaattisesti apt-paketinhallintajärjestelmän avulla. Kuten aina, Debian GNU/Linux -järjestelmät voidaan päivittää kivuttomasti ilman käyttökatkoja. Tarkat tiedot Debian GNU/Linuxin asennuksesta ja päivityksestä löytyvät julkaisun tiedoista.

Debian GNU/Linux 2.2 perustuu uusimpaan vakaaseen Linux-kerneliin (2.2.16), jota on täydennetty Alan Coxin päivityksillä, jotka mitä luultavimmin päätyvät kernelin versioon 2.2.17. Tämä 2.2-kernelisarja parantaa huomattavasti käytettävyyttä ja vakautta; se myös tukee myös aiempaa useampia laitteita, sekä uusia että vanhoja tuotteita. Kannettavan tietokoneen käyttäjät huomaavat erityisesti PCMCIA-alijärjestelmän parannukset. Seuraavassa on lueteltu muutamia muita lähes 800 päivitetystä paketista:

1200 uutta ohjelmapakettia on lisätty Debian GNU/Linux 2.2:een. Näistä joitakin on lueteltu alla:

Debian GNU/Linux 2..2 sisältää paitsi paljon uusia ja päivitettyjä ohjelmia myös monia parannuksia, kuten:

Debian-projekti on aina toivonut voivansa palvella erikoistuneiden jakelupakettien perustana, ja viimeisimmän vuoden aikana tämä tavoite on täyttynyt, kun Debian-järjestelmä on päätynyt kaupallisten Linux-jakelupakettien pohjaksi. Corel Corporation, Libra Computer Systems ja Stormix Technologies ovat muiden muassa yhtiöitä, jotka toimittavat Debianiin perustuvia jakelupaketteja; muitakin tällaisia jakeluversioita odotetaan. Lisäksi Debian GNU/Linux -romppuja on toimitettu usean Debian-kirjan kylkiäisenä. Yksi asia ei kuitenkaan muutu, ja se on projektin perustana oleva vapaaehtoistyö, sen omistautuminen Debianin yhteisösopimukselle ja sen vakaumus: tehdä paras mahdollinen käyttöjärjestelmä. Debian GNU/Linux 2.2 on tärkeä askel tällä tiellä.

Debian GNU/Linux 2.2 on omistettu Joel "Espy" Kleckerin muistolle; Joel oli Debian-kehittäjä, joka suurimman osan projektin ihmisten tietämättä oli vuodepotilaana taistellut Duchennen lihasdystrofiana tunnettua tautia vastaan suurimman osan sitä ajasta, jolloin hän toimi Debianissa. Vasta nyt Debian-projekti ymmärtää, kuinka suuri hänen antaumuksensa ja ystävyytensä meitä kohtaan oli. Niinpä kiitollisuuttamme osoittaaksemme, ja hänen inspiroivan elämänsä muistoksi, omistamme tämän Debian-julkaisun hänelle.