Debian GNU/Linux 2.2, "Joel 'Espy' Klecker" -julkaisu, on virallisesti julkistettu
15. elokuuta 2000
Debian-projekti ylpeänä julkistaa uusimman Debian GNU/Linux -käyttöjärjestelmän. Tämä versio on ollut kehitteillä noin puolitoista vuotta, ja sen ovat useat tuhannet käyttäjät ja kehittäjät testanneet tarkasti.
Debian GNU/Linux on vapaa Linux-järjestelmä. Sen ovat kehittäneet noin 500 vapaaehtoista ympäri maailmaa, jotka toimivat yhdessä Internetin avulla. Debianin omistautuminen vapaille ohjelmille ja sen yleishyödyllinen luonne tekevät siitä ainutlaatuisen Linux-jakelupakettien joukossa.
Debian tukee nyt kaiken kaikkiaan kuutta laitearkkitehtuuria, joista PowerPC ja ARM ovat uusia - enemmän kuin mikään muu jakelupaketti. Kaikkien arkkitehtuurien ohjelmapaketit on käännetty samoista lähdekielisistä ohjelmapaketeista. Debian GNU/Linux toimii nyt iMaceissa ja Netwindereissä, ja tottakai myös Intel-PC:issä, Sun SPARCeissa, Alphoissa, ja vanhat Macintosh- ja Amiga-laitteetkin ovat edelleen tuettuja.
Debian GNU/Linux 2.2:n asennus on yhä suoraviivaisempi ja huolitellumpi kuin aiemmissa versioissa; se osaa hakea verkkoasetukset automaattisesti DHCP:llä, siinä on yksinkertaistettu ohjelmistojenvalintamekanismi (valitse vain ne tehtävät, joita varten Debian GNU/Linux -järjestelmääsi tullaan käyttämään), sekä yksinkertaistettu X-ikkunointijärjestelmän käyttöönotto. Debian GNU/Linux voidaan asentaa CD:ltä, tai muutaman levykkeen avulla verkosta. Se voidaan hakea FTP:llä osoitteesta http://ftp.debian.org/debian/ sekä sen monista peileistä, ja se on pian saatavilla myös CD-ROM:lla monilta toimittajilta. romppuvedokset, jotka voi polttaa CD-levylle, ovat saatavissa verkosta jo nyt.
Päivitykset aiemmista julkaisuistamme Debian GNU/Linux 2.2:een onnistuvat automaattisesti apt-paketinhallintajärjestelmän avulla. Kuten aina, Debian GNU/Linux -järjestelmät voidaan päivittää kivuttomasti ilman käyttökatkoja. Tarkat tiedot Debian GNU/Linuxin asennuksesta ja päivityksestä löytyvät julkaisun tiedoista.
Debian GNU/Linux 2.2 perustuu uusimpaan vakaaseen Linux-kerneliin (2.2.16), jota on täydennetty Alan Coxin päivityksillä, jotka mitä luultavimmin päätyvät kernelin versioon 2.2.17. Tämä 2.2-kernelisarja parantaa huomattavasti käytettävyyttä ja vakautta; se myös tukee myös aiempaa useampia laitteita, sekä uusia että vanhoja tuotteita. Kannettavan tietokoneen käyttäjät huomaavat erityisesti PCMCIA-alijärjestelmän parannukset. Seuraavassa on lueteltu muutamia muita lähes 800 päivitetystä paketista:
- C-kirjasto 2.1.3
- XFree86 3.3.6
- GCC 2.95.2
- GnuPG 1.0.1
- Perl 5.005.03
- Python 1.5.2
- PAM 0.72
- ncurses 5.0
- teTeX 1.0.6
- Emacs 20.7
- XEmacs 21.1.10
- GNOME 1.0.56
1200 uutta ohjelmapakettia on lisätty Debian GNU/Linux 2.2:een. Näistä joitakin on lueteltu alla:
- postfix Uusi, turvallinen sähköpostinvälityspalvelin
- openssh Vapaa ssh-toteutus
- openldap LDAP-asiakas ja -palvelinpaketit
- w3m Uusi tekstitilassa toimiva seittiselain, tukee taulukoita
- gdm GNOME-näytönhallinta
- cvsup Tehokas CVS-peilausjärjestelmä
- everybuddy "Kaikki yhdessä paketissa" -viestintäasiakasohjelma
- reportbug Työkalu vikailmoitusten tekemiseen Debian GNU/Linuxista
- zope Seittisovelluspalvelin dynaamisille seittisivustoille
- xmms X-multimediajärjestelmä (äänentoisto-ohjelma)
- kaffe Vapaa JIT-toimintaan kykenevä virtuaalikone Javalle
- gnapster Suositun MP3-levityskanavan käyttöliittymä
- Ja viimeiseksi mutta ei vähäisimmäksi: 56 uutta peliä
Debian GNU/Linux 2..2 sisältää paitsi paljon uusia ja päivitettyjä ohjelmia myös monia parannuksia, kuten:
- Laaja Pluggable Authentication Modules (PAM) -tekniikan käyttö. PAM:n avulla Debian GNU/Linux-systeemit voidaan asettaa käyttämään tavallisia Unix-salasanoja tai turvallisempia vaihtoehtoja kuten shadow- tai MD5-salasanoja, älykortteja ja kertakäyttöisten salasanojen järjestelmiä.
- Uusi verkkoasetusten hallintajärjestelmä, jota hallitaan /etc/network-hakemiston kautta, mikä parantaa multihomed-järjestelmien (eri verkkoasetuksia eri tilanteissa käyttävien järjestelmien) tukea.
- Filesystem Hierarchy Standard (FHS) -standardia noudatetaan nyt tarkemmin, mikä tarkoittaa mm. järjestelmäkohtaisten, laitearkkitehtuurikohtaisten ja laitearkkitehtuurista riippumattomien tietojen parempaa erottelua, mistä on hyötyä erityisesti heterogeenisissä ympäristöissä.
- Parempi tuki eri kansallisuuksille ja kielille. Japanin tuki on nyt osa varsinaista Debiania, ja muita ei-latinalaisia merkistökoodeja tuetaan myös paremmin laajemman kansainvälisyystuen vuoksi. Eurooppalaisia kieliä - jossain määrin myös suomea - tuetaan myös paremmin yhä useampien ja parempien käännösten muodossa.
Debian-projekti on aina toivonut voivansa palvella erikoistuneiden jakelupakettien perustana, ja viimeisimmän vuoden aikana tämä tavoite on täyttynyt, kun Debian-järjestelmä on päätynyt kaupallisten Linux-jakelupakettien pohjaksi. Corel Corporation, Libra Computer Systems ja Stormix Technologies ovat muiden muassa yhtiöitä, jotka toimittavat Debianiin perustuvia jakelupaketteja; muitakin tällaisia jakeluversioita odotetaan. Lisäksi Debian GNU/Linux -romppuja on toimitettu usean Debian-kirjan kylkiäisenä. Yksi asia ei kuitenkaan muutu, ja se on projektin perustana oleva vapaaehtoistyö, sen omistautuminen Debianin yhteisösopimukselle ja sen vakaumus: tehdä paras mahdollinen käyttöjärjestelmä. Debian GNU/Linux 2.2 on tärkeä askel tällä tiellä.
Debian GNU/Linux 2.2 on omistettu Joel "Espy" Kleckerin muistolle; Joel oli Debian-kehittäjä, joka suurimman osan projektin ihmisten tietämättä oli vuodepotilaana taistellut Duchennen lihasdystrofiana tunnettua tautia vastaan suurimman osan sitä ajasta, jolloin hän toimi Debianissa. Vasta nyt Debian-projekti ymmärtää, kuinka suuri hänen antaumuksensa ja ystävyytensä meitä kohtaan oli. Niinpä kiitollisuuttamme osoittaaksemme, ja hänen inspiroivan elämänsä muistoksi, omistamme tämän Debian-julkaisun hänelle.