Debian Multimedia Distribution grundad

1 augusti 2001

Debian Multimedia Distribution (DeMuDi) är ett projekt vars mål är att bygga en Linuxdistribution att användas för multimediaarbete. Debian GNU/Linux-distributionen innehåller redan verktygen för att bygga och underhålla en sådan distribution, och kommer vara bas för denna distribution. Nuvarande Linuxdistributioner inriktar sig antingen på webbtillämpningar och -tjänster eller på skrivbordsmaskiner. Multimedia, och specifikt möjligheter till multimediaproduktion, har bara nyligen integrerats i Linuxkärnan.

Just nu måste de som är intresserade av att använda Linux kraft för att utföra multimediala och artistiska arbeten kompilera program själva och möta problem såsom inkompatibla gränssnitt, tillgängligheten hos maskinvarudrivrutiner och flera andra besläktade problem, vilket minskar den artistiska produktiviteten en hel del.

Debian Multimedia Distribution försöker avhjälpa dessa problem genom att tillhandahålla en skräddarsydd distribution specifikt för denna sorts användare. Paketlistan innehåller färdigpaketerade program valda av DeMuDi som användaren enkelt kan installera på sitt system för att få en komplett multimediaarbetsyta. Många paket som skall integreras i DeMuDi är redan paketerade och en del av Debiandistributionen.

DeMuDi stöds av följande organisationer: