Debian Woody kevesebb, mint két perc alatt

2002. május 22.

Új interkontinentális Internet teljesítményrekordot állítottak fel az Internet2 földi sebességrekord versenyben.

Egy nemzetközi csapat új rekordot állított fel az Internet teljesítmény területén azáltal, hogy egy teljes kompaktlemez tartalmának megfelelő mennyiségű adatot vitt át 7608 mérföldnyi (12,272 km) hálózaton 13 másodperc alatt. A 625 megabájtnyi adat Fairbanksból, Alaszkából a hollandiai Amsterdamba való átvitelekor 401 megabit/másodperces átviteli sebességet értek el, ami a leggyorsabb betárcsázós modemes elérésnél is 8000-szer gyorsabb.

A rekordállító csapat tagjai a fairbanks-i University of Alaska, a University of Amsterdam természettudományi kara és a SURFnet, a holland nemzeti felsőoktatási és kutatási számítógépes hálózat. Minkét végponton Debian GNU/Linuxot futtató szabványos PC-szerű hardvert használtak.

Egy ilyen internetkapcsolattal a Woody mind a 6 CD-jét 78 másodperc alatt át lehetne küldeni Fairbanksből Amsterdamba. Úgy tűnik, gyorsabb CD-írók után kell néznünk.

"Ez azt mutatja, hogy a földrajz a fejlett hálózati alkalmazásoknak nem akadálya" - mondta Kerry Digou, a University of Alaska csapatát vezető rendszerprogramozó. "Az Internet2 közösségben kifejlesztett szabványos berendezések infrastruktúra használatával kitoltuk a határokat a végsőkik."

Az Internet2-rőlź:

Az Internet2 190 amerikai egyetem vezetésével, az iparral és a kormánnyal együttműködésben fejlett hálózati alkalmazásokat és technológiákat fejleszt és szállít a kutatás és a felsőoktatás számára, ezzel gyorsítva a holnap Internetének létrehozását. Az Internet2-vel kapcsolatban további információért kattints ide.

További információ:

http://archives.internet2.edu/guest/archives/I2-NEWS/log200205/msg00003.html