Llançament de Debian GNU/Linux 3.1

6 de juny de 2005

El projecte Debian té el plaer d'anunciar el llançament de la versió 3.1 de Debian GNU/Linux, anomenada «sarge», després de gairebé tres anys de desenvolupament constant. Debian GNU/Linux és un sistema operatiu lliure, el qual suporta un total d'onze arquitectures de processadors, inclou els entorns d'escriptori KDE, GNOME i GNUstep, incorpora programari de xifrat, és compatible amb la FHS 2.3 (jerarquia estàndard del sistema de fitxers) i suporta el programari desenvolupat per a la LSB (Base Estàndard del Linux).

Amb el desenvolupament del nou debian-installer, aquest llançament té una rutina d'instal·lació nova, modular i sofisticada amb capacitat per a detectar maquinari i instal·lacions desateses. La instal·lació està disponible en uns trenta idiomes i inclou la configuració del servidor d'X per a moltes targetes gràfiques.

El sistema de selecció de tasques s'ha redissenyat i ara és més flexible. L'eina debconf ara està integrada en gairebé tots els paquets que necessiten configurar-se i ho fa més fàcil i amigable. Debian GNU/Linux es pot instal·lar des de diversos medis com DVD, CD, memòries USB, uns quants disquets, o des de la xarxa. Es pot descarregar ara mateix, i molt prompte estarà disponible en DVD i CD-ROM a través de nombrosos proveïdors.

Debian GNU/Linux funciona en un ampli rang d'ordinadors que van des dels palmtops als superordinadors, sense descurar qualsevol cosa intermitja. Es suporta un total d'onze arquitectures, incloient els Motorola 68k (m68k), Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), els IA-32 (i386) i IA-64 (ia64) d'Intel, HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm) i IBM S/390 (s390).

Aquest llançament inclou un nombre de grans paquets de programari actual, com el K Desktop Environment 3.3 (KDE), l'entorn d'escriptori GNOME 2.8, l'escriptori GNUstep, XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.0.24 i 4.1.11a, la col·lecció de compiladors de GNU 3.3.5 (GCC), el nucli Linux versions 2.4.27 i 2.6.8, Apache 1.3.33 i 2.0.54, Samba 3.0.14, Python 2.3.5 i 2.4.1, Perl 5.8.4 i molt més.

Aquest és el primer llançament de Debian que inclou l'OpenOffice.org (1.1.3). També incorpora programari de xifrat integrat en la distribució principal. L'OpenSSH i el GNU Privacy Guard estan inclosos a la instal·lació predeterminada i el xifrat fort està present en els navegadors i servidors web, bases de dades i moltes més aplicacions disponibles en aquest llançament.

Debian GNU/Linux 3.1 inclou els esforços dels subprojectes Debian-Edu/Skolelinux, Debian-Med i Debian-Accessibility, els quals han incrementat els paquets orientats a l'educació, la sanitat i aquells dissenyats especialment per als usuaris amb discapacitats.

Les actualitzacions a Debian GNU/Linux 3.1 des del llançament anterior Debian GNU/Linux 3.0 (anomenat «woody») es gestionen automàticament amb la utilitat de gestió de paquets aptitude, i fins a un cert punt, amb la utilitat de gestió de paquets apt-get. Com sempre, els sistemes Debian GNU/Linux poden actualitzar-se sense molèsties, sense moure's, sense cap moment d'aturada forçada. Per les instruccions detallades sobre la instal·lació i actualització de Debian GNU/Linux, si us plau mireu-vos les notes de la versió.

Quant a Debian

Debian GNU/Linux és un sistema operatiu lliure, desenvolupat per més d'un miler de voluntaris al voltant de tot el món que col·laboren mitjançant la Internet. La dedicació de Debian al Programari Lliure, la seva naturalesa no comercial i el seu model de desenvolupament obert la fan única entre les distribucions GNU/Linux.

Els punts forts del projecte Debian són la seva base de voluntaris, la seva dedicació al Contracte Social de Debian i el seu compromís per oferir-nos el millor sistema operatiu possible. Debian 3.1 és un altre pas important en aquesta direcció.

Informació de contacte

Per més informació, si us plau visiteu les pàgines web de Debian en https://www.debian.org/ o envieu un correu a <press@debian.org>.