Debian GNU/Linux 3.1 uitgebracht

6 juni 2005

Het Debian Project is trots het uitkomen van de officiële release van Debian GNU/Linux version 3.1 met codenaam ``sarge'' na bijna drie jaar ononderbroken ontwikkeling te kunnen aankondigen. Debian GNU/Linux is een vrij besturingssysteem dat een totaal van elf processor-architecturen ondersteunt. Het bevat KDE, GNOME en GNUstep desktopomgevingen, cryptografische software, is compatibel met de FHS v2.3 en ondersteunt voor LSB ontwikkelde software.

Met de ontwikkeling van de nieuwe debian-installer, heeft deze release een nieuwe, modulaire en gesofisticeerde installatieroutine met geïntegreerde hardwaredetectie en onbemande installatiemogelijkheden. De installatie is beschikbaar in ongeveer dertig talen en bevat de configuratie van de X-server voor vele grafische kaarten.

Het taakselectiesysteem is gerenoveerd en flexibeler. De debconf tool is in de meeste pakketten die geconfigureerd moeten worden geïntegreerd en maakt dit gemakkelijer en gebruiksvriendelijker. Debian GNU/Linux kan geïnstalleerd worden van verschillende installatiemedia zoals DVD's, CD's, USB-sticks, enkele floppy's or via het netwerk. Het kan nu gedownload worden en zal weldra beschikbaar zijn op DVD en CD-ROM bij meerdere verkopers.

Debian GNU/Linux draait op computers gaande van palmtops en handheld-systemen tot supercomputers en bijna alles daar tussen. Er wordt een totaal van elf architecturen ondersteund: Motorola 68k (m68k), Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM Powerpc (powerpc), Intel IA-32 (i386) en IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm) en IBM S/390 (s390).

Deze release bevat een aantal up-to-date grote software-pakketten, zoals de K Desktop Environment 3.3 (KDE), de GNOME desktopomgeving 2.8, de GNUstep desktop, XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.0.24 and 4.1.11a, GNU Compiler Collection 3.3.5 (GCC), Linux kernel versies 2.4.27 en 2.6.8, Apache 1.3.33 en 2.0.54, Samba 3.0.14, Python 2.3.5 en 2.4.1, Perl 5.8.4 en veel meer.

Dit is de eerste Debian-release die OpenOffice.org (1.1.3) bevat. Het heeft ook cryptografische software geïntegreerd in de basisdistributie. OpenSSH en GNU Privacy Guard zijn toegevoegd aan de standaard installatie en er is sterke encryptie beschikbaar voor webbrowsers, -servers, databases en veel andere applicaties beschikbaar in deze release.

Debian GNU/Linux 3.1 bevat de inspanningen van de Debian-Edu/Skolelinux, Debian-Med en Debian-Accessibility sub-projecten die het aantal educatieve pakketten, deze met een medische affiliatie zowel als pakketten speciaal ontworpen voor mensen met een handicap spectaculair deed toenemen.

Opwaarderen naar Debian GNU/Linux 3.1 van de vorige Debian GNU/Linux 3.0 release met codenaam ``woody'' is geautomatiseerd met het aptitude pakketbeheerprogramma en in zekere mate ook door het apt-get pakketbeheerprogramma. Zoals altijd kunnen Debian GNU/Linux systemen pijnloos opgewaardeerd worden zondere enige downtime. Voor gedetailleerde instructies over het installeren en opwaarderen van Debian GNU/Linux, zie de release notes.

Over Debian

Debian GNU/Linux is een vrij besturingssysteem dat wordt ontwikkeld door bijna duizend vrijwilligers over de hele wereld die via het internet samenwerken. Debians toewijding aan Vrije Software, de non-profit achtergrond en het zeer open ontwikkelingsmodel maken het project uniek onder de GNU/Linux distributies.

De sterkste kanten van het Debian Project zijn de vrijwilligers, de toewijding aan het Debian Sociale Contract en de betrokkenheid om een zo goed mogelijk besturingssysteem te ontwikkelen. Debian 3.1 is de volgende belangrijke stap in die richting.

Contactinformatie

Meer informatie kan op de website van Debian gevonden worden: https://www.debian.org/. Ook kunt u e-mail sturen naar <press@debian.org>.