Debian GNU/Linux 3.1 er frigivet

6. juni 2005

Debian-projektet kan med glæde præsentere den officielle frigivelse af Debian GNU/Linux version 3.1 med kodenavnet "sarge" efter næsten tre års konstant udvikling. Debian GNU/Linux er et frit styresystem, som understøtter i alt elleve processorarkitekturer, indeholder skrivebordsmiljøerne KDE, GNOME og GNUstep, tilbyder krypteringsprogrammer, er kompatibelt med FHS v2.3 og understøtter programmer, der er udviklet til LSB.

Med udviklingen af det nye installationssystem, debian-installer, indeholder denne udgivelse en ny, modulært opbygget og sofistikeret installationsrutine med integreret opdagelse af udstyr og evne til at gennemføre installationer uden opsyn. Installationen er tilgængelig på omkring tredve sprog, herunder dansk, og omfatter bl.a. opsætning af X-serveren for mange grafikkort.

Systemet til at vælge opgavepakker er tænkt om og gjort mere fleksibelt. Debconf-værktøjet er blevet integreret i de fleste af de pakker, der kræver at blive konfigureret, hvilket gør dette nemmere og mere brugervenligt. Debian GNU/Linux kan installeres fra adskillige installationsmedier, såsom dvd'er, cd'er, USB-nøgler, et par disketter eller via netværket. Det kan hentes via nettet nu, og kan snart fås på dvd og cd-rom hos mange cd-forhandlere.

Debian GNU/Linux kan køre på næsten alle computersystemer lige fra håndholdte computere (PDA'er) til supercomputere. I alt elleve computerarkitekturer understøttes, herunder Motorola 68k (m68k), Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386) og IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm) og IBM S/390 (s390).

Denne udgivelse indeholder adskillige store ajourførte programpakker, såsom de tre skrivebordsmiljøer K Desktop Environment 3.3 (KDE), GNOME 2.8 og GNUstep samt XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.0.24 og 4.1.11a, compilersamlingen GNU 3.3.5 (GCC), Linuxkerneversionerne 2.4.27 og 2.6.8, Apache 1.3.33 og 2.0.54, Samba 3.0.14, Python 2.3.5 og 2.4.1, Perl 5.8.4 og meget mere.

Dette er den første Debianudgivelse, der indeholder OpenOffice.org (1.1.3). Den har også krypteringsprogrammer integreret i hoveddistributionen. OpenSSH og GNU Privacy Guard er med i standardinstallationen, og webbrowserne, webserverne, databaserne og mange andre programmer har indbygget stærk kryptering i denne udgivelse.

Debian GNU/Linux 3.1 indeholder underprojekterne Debian-Edu/Skolelinux', Debian-Meds og Debian-Accessibilitys arbejde, hvilket forøgede antallet af pakker til undervisningsbrug og antallet af pakker til medicinsk brug, foruden pakker specifikt designet til handicappede brugere.

Opgraderinger til Debian GNU/Linux 3.1 fra den forrige udgivelse, Debian GNU/Linux 3.0 med kodenavnet "woody", håndteres automatisk af pakkehåndteringsværktøjet aptitude, og til en vis grad også af pakkehåndteringsværktøjet apt-get. Som altid kan Debian GNU/Linux-systemer opgraderes smertefrit på stedet, uden nogen tvungen nedetid. Se udgivelsesbemærkningerne for detaljerede instruktioner i at installere og opgradere Debian GNU/Linux.

Om Debian

Debian GNU/Linux er et frit styresystem, der er udviklet af mere end tusinde frivillige fra hele verden, der samarbejder via internettet. Debians dedikation til Fri Software, dets non-profit-natur og dets åbne udviklingsmodel, gør det unikt blandt GNU/Linux-distributioner.

Debian-projektets hovedstyrker er dets fundament af frivillige, dets dedikation til Debians Sociale Kontrakt og engagement i at tilbyde det bedst mulige styresystem. Debian 3.1 er endnu et vigtigt skridt i den retning.

Kontaktoplysninger

Besøg Debians websider på https://www.debian.org/ for yderligere oplysninger eller send en mail på engelsk til <press@debian.org>.