Megjelent a Debian GNU/Linux 3.1

2005. június 6.

A Debian Projekt majdnem három év folyamatos fejlesztés után örömmel jelenti be a Debian GNU/Linux 3.1 - kódnevén „sarge” - hivatalos kiadását. A Debian GNU/Linux egy szabad operációs rendszer, amely 11 processzor architektúrát támogat, KDE, GNOME és GNUstep desktop környezeteket, titkosító szoftvereket tartalmaz, kompatibilis az FHS v2.3 szabvánnyal, és támogatja az LSB szerint fejlesztett szoftvereket.

Az új debian-installer kifejlesztésének köszönhetően ez a kiadás egy olyan új, moduláris és kifinomult telepítési eljárást foglal magában, amely integrált hardver felismerővel és felügyelet-nélküli telepítési lehetőséggel is rendelkezik. A telepítés körülbelül 30 nyelven végezhető, és számos grafikus kártya beállítását teszi lehetővé.

A task selection rendszer átalakításra került, amelynek köszönhetően sokkal rugalmasabb lett. A debconf eszköz beleintegrálódott a legtöbb olyan csomagba, amelynek konfigurálásra van szüksége, így ezek kezelése könnyebbé és felhasználóbarátabbá vált. A Debian GNU/Linux különböző médiákról telepíthető, például DVD-kről, CD-kről, USB drive-okról, néhány floppyról, vagy éppen hálózaton keresztül. Már letölthető, de nemsokára elérhető lesz DVD-n vagy CD-ROM-on több gyártótól.

A Debian GNU/Linux a palmtopoktól, tenyérgépektől kezdve szinte mindenen fut a szuperszámítógépekig bezárólag. A 11 támogatott architektúra közt megtaláljuk a Motorola 68k-t (m68k), a Sun SPARC-ot (sparc), a HP Alpha-t (alpha), a Motorola/IBM PowerPC-t (powerpc), az Intel IA-32-t (i386) és IA-64-et (ia64), a HP PA-RISC-et (hppa), a MIPS-et (mips, mipsel), az ARM-ot (arm) és az IBM S/390-et (s390).

Ez a kiadás több nagyobb naprakész szoftvercsomagot tartalmaz, mint például: a K Desktop Environment 3.3-at (KDE), a GNOME desktop environment 2.8-at, a GNUstep desktop-ot, az XFree86 4.3.0-t, a GIMP 2.2.6-ot, a Mozilla 1.7.8-at, a Galeon 1.3.20-at, a Mozilla Thunderbird 1.0.2-t, a Firefox 1.0.4-et, a PostgreSQL 7.4.7-et, a MySQL 4.0.24-et és 4.1.11a-t, a GNU Compiler Collection 3.3.5-öt (GCC), a Linux kernel 2.4.27-es és 2.6.8-as verzióit, az Apache 1.3.33-at és a 2.0.54-et, a Samba 3.0.14-et, a Python 2.3.5-öt és 2.4.1-et, a Perl 5.8.4-at és számos más csomagokat.

Ez az első olyan Debian kiadás, amely tartalmazza az OpenOffice.org-ot (1.1.3). Továbbá tartalmaz titkosító szoftvereket, amelyek a main disztribúcióba kerültek integrálásra. Az alapértelmezett telepítés tartalmazza az OpenSSH-t és a GNU Privacy Guard-ot, erős titkosítást találunk a webböngészőkben, a webszerverekben, adatbázis-kezelőkben, és számos más programban.

A Debian GNU/Linux 3.1 tartalmazza a Debian-Edu/Skolelinux, Debian-Med és Debian-Accessibility alprojektek erőfeszítéseinek eredményeit, amelyek számos oktatási, orvosi csomaggal gazdagítják a terjesztést, és olyan kisegítő csomagokkal bővítik azt, amelyek javítják a csökkent képességű emberek esélyeit.

A Debian GNU/Linux 3.0 - kódnevén „woody” - kiadásról a Debian GNU/Linux 3.1-re való frissítés automatikusan elvégezhető az aptitude csomagkezelő eszközzel, és bizonyos fokig az apt-get csomagkezelővel is. Mint mindig, a Debian GNU/Linux most is fájdalommentesen frissíthető helyben, mindenféle leállási idő közbeiktatása nélkül. A Debian GNU/Linux telepítéséhez és frissítéséhez szükséges részletes útmutatóért kérjük keresd a verzióinformációkat.

A Debianról

A Debian GNU/Linux egy szabad operációs rendszer, amelyet az Interneten keresztül együttműködve több mint ezer önkéntes fejleszt. A Debiant a Szabad Szoftver melletti elkötelezettsége, a non-profit természete, és a nyílt fejlesztési modellje teszi egyedülállóvá a GNU/Linux terjesztések között.

A Debian projekt erősségének kulcsa az önkéntes alapúság, az elkötelezettség a Debian Társadalmi Szerződés mellett, és az elkötelezettség amellett, hogy a lehető legjobb operációs rendszert biztosítsa. A Debian 3.1 egy újabb fontos lépés ebbe az irányba.

Kapcsolat információk

Bővebb információért kérjük látogasd meg a Debian weboldalát a https://www.debian.org/ címen, vagy küldj egy emailt a <press@debian.org> címre.