Debian GNU/Linux 5.0 julkaistu

14. helmikuuta 2009

Debian-projekti ylpeänä ilmoittaa julkaisseensa virallisen Debian GNU/Linux version 5.0 (koodinimeltään Lenny) 22 kuukautta kestäneen jatkuvan kehityksen jälkeen. Debian GNU/Linux on vapaa käyttöjärjestelmä, joka tukee yhteensä kahtatoista suoritinarkkitehtuuria ja sisältää KDE-, GNOME-, Xfce- ja LXDE-työpöytäympäristöt. Se on myös yhteensopiva FHS v2.3:n sekä ohjelmistojen, jotka on kehitetty LSB:n versiolle 3.2.

Debian GNU/Linuxia voi ajaa tietokoneilla kämmenlaitteista ja kannettavista järjestelmistä aina supertietokoneisiin saakka sekä lähes kaikilla siltä väliltä. Yhteensä kaksitoista suoritinarkkitehtuuria on tuettuna: Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386), IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm, armel), IBM S/390 (s390) ja AMD64 sekä Intel EM64T (amd64).

Debian GNU/Linux 5.0 Lenny lisää tuen Marvellin Orion-alustalle, jota käytetään useissa tallennuslaitteissa. Tuettuihin tallennuslaitteisiin lukeutuu QNAP Turbo Station -sarja, HP Media Vault mv2120 ja Buffalo Kurobox Pro. Lisäksi Lenny tukee nyt useita minikannettavia kuten Asuksen Eee PC. Lenny sisältää myös käännöstyökalut Emdebianille, joka mahdollistaa Debianin lähdekoodipakettien ristiinkääntämisen ja sovittamisen sulautettuihin ARM-järjestelmiin.

Debian GNU/Linux 5.0 Lenny sisältää uuden ARM-EABI-siirroksen, armelin. Tämä uusi siirros tarjoaa tehokkaan tavan käyttää sekä moderneja että tulevia ARM-suorittimia. Tuloksena tästä vanha ARM-siirros (arm) on merkitty vanhentuneeksi.

Tämä julkaisu sisältää lukuisia päivityksiä ohjelmistopaketteihin, kuten K-työpöytäympäristön 3.5.10 (KDE), päivitetyn version GNOME-työpöytäympäristöstä 2.22.2, Xfce-työpöytäympäristön 4.4.2, LXDE:n 0.3.2.1, GNUstep-työpöydän 7.3, X.Org 7.3, OpenOffice.org 2.4.1, GIMP 2.4.7, Iceweasel 3.0.6 (tuotemerkitön Mozilla Firefox), Icedove 2.0.0.19 (tuotemerkitön Mozilla Thunderbird), PostgreSQL 8.3.6, MySQL 5.0.51a, GNU Compiler Collection 4.3.2, Linux-ytimen versio 2.6.26, Apache 2.2.9, Samba 3.2.5, Python 2.5.2 ja 2.4.6, Perl 5.10.0, PHP 5.2.6, Asterisk 1.4.21.2, Emacs 22, Inkscape 0.46, Nagios 3.06, Xen Hypervisor 3.2.1 (dom0- sekä domU-tuki), OpenJDK 6b11 sekä yli 23 000 muuta käyttövalmista ohjelmistopakettia (jotka on käännetty yli 12 000 lähdekoodipaketista).

X.Org version 7.3 integroinnin myötä X-palvelin osaa itse tunnistaa useimmat laitteistot. Uudet paketit mahdollistavat täyden tuen NTFS-tiedostojärjestelmille ja useimpien multimedianäppäinten käytön saman tien. Tuki Adoben® Flash®-tiedostoille on saatavilla swfdec- tai Gnash-liitännäisellä. Yleisparannuksia kannettaville on lisätty, kuten tuki suorittimen taajuusskaalaukselle. Vapaa-aikaa varten on lisätty useita uusia pelejä, niin älypelejä kuin ammuskelua. Huomattava muutos on goplay esittely, joka on graafinen peliselain. Se tarjoaa suodattimia, hakuja, kuvakaappauksia ja kuvauksia peleistä Debianissa.

OpenJDK:n, GNU:n Java-kääntäjän, GNU:n Java-tavukooditulkin, Classpathin ja muiden Sunin Java-teknologian vapaiden versioiden saatavuuden ja päivitysten sisällyttäminen Debian GNU/Linux 5.0 mahdollistaa Java-pohjaisten sovellusten toimittamisen Debianin pääpakettivarastossa (main).

Muihin parannuksiin järjestelmän turvallisuudessa lukeutuu saatavilla olevien tietoturvapäivitysten asennus ennen ensimmäistä asennuksen aikaista uudelleenkäynnistystä, setuid-root-binäärien ja avoimien porttien vähentämisen normiasennuksessa kuin myös useiden tietoturvakriittisten pakettien kääntäminen GCC-kovettamisominaisuuksilla. Useissa sovelluksissa on myös yksittäisiä parannuksia. PHP esimerkiksi sisältää nyt Suhosinin kovettamispaikkauksen.

Muuta kuin englantia äidinkielenään puhuvia käyttäjiä varten pakettienhallintajärjestelmä tukee nyt käännettyjä pakettikuvauksia, jotka näytetään automaattisesti käyttäjän omalla äidinkielellä mikäli pakettikuvauksen käännös on saatavilla.

Debian GNU/Linux voidaan asentaa useilta eri asennusmedioilta kuten DVD:ltä, CD:ltä, USB-muisteilta ja levykkeiltä tai suoraan verkosta. GNOME on oletustyöpöytäympäristö ja se sisältyy ensimmäiselle CD:lle. Muut työpöytäympäristöt, KDE, Xfce ja LXDE, voi asentaa kahdelta uudelta vaihtoehtoiselta CD-vedokselta. Jällen on saatavilla moniarkkitehtuuri-CD:t ja -DVD:t Debian GNU/Linux 5.0:stä, jotka tukevat asennusta useille arkkitehtuureille yhdeltä levyltä; tämä julkaisu tuo myös Blu-ray-levyt, joilla arkkitehtuurin koko arkiston mahduttamisen yhdelle levylle.

Tavanomaisen asennusmedian lisäksi Debian GNU/Linuxia voi nyt käyttää ilman asennusta. Nämä erikoisvedokset tunnetaan nimellä live-vedokset ja on saatavilla CD:lle, USB-tikuille sekä verkkokäynnistyksen muodossa. Aluksi ne ovat saatavilla vain amd64- ja i386-arkkitehtuureille.

Debian GNU/Linux 5.0 asennusprosessia on kehitetty monin tavoin: muiden parannusten joukossa tuki asennukselle useammalta kuin yhdeltä CD- tai DVD-levyltä on palautettu, joidenkin laitteiden vaatimat laiteohjelmistot (firmware) voidaan ladata erilliseltä irrotettavalta medialta ja asennus voidaan tehdä myös Braille-näytöillä. Asentimen käynnistysprosessi on saanut paljon huomiota osakseen: graafista valikkoa voi käyttää valitsemaan liitynnät ja työpöytäympäristöt sekä valitsemaan asiantuntija- tai pelastustila käyttöön. Tällä hetkellä Debian GNU/Linuxin asennusjärjestelmä on käännetty 63 kielelle.

Debian GNU/Linuxin voi ladata heti nyt bittorrentilla (suositeltu tapa), jigdolla tai HTTP:llä; katso sivulta Debian GNU/Linux CD-levyllä tarkempaa tietoa. Se on pian saatavilla DVD-, CD-ROM- ja Blu-ray-levyillä lukuisilta toimittajilta myös.

Päivitykset Debian GNU/Linux 5.0:an edellisestä julkaisusta, Debian GNU/Linux 4.0:sta (koodinimeltään Etch) tapahtuvat automaattisesti aptitude-paketinhallintatyökalulla useimmille laitteille, ja joissain tapauksissa myös apt-get-paketinhallintatyökalulla. Kuten aina, Debian GNU/Linux -järjestelmät voi päivittää kivutta, paikallaan, ilman pakollista kiinnioloaikaa, mutta on erittäin suositeltavaa lukea julkistusmuistio mahdollisten ongelmien varalta, ja katsoa sieltä tarkat asennus- ja päivitysohjeet. Julkistusmuistiota kehitetään ja käännetään muille kielille julkaisua seuraavien viikkojen aikana.

Omistus

Debian GNU/Linux 5.0 Lenny on omistettu Thiemo Seuferrille, Debian-kehittäjälle, joka kuoli 26. joulukuuta 2008 traagisessa liikenneonnettomuudessa. Thiemo oli Debianissa mukana monin tavoin. Hän ylläpiti useita paketteja ja oli MIPS-arkkitehtuurin Debian-siirroksen päätukija. Hän oli myös ytimen paketointiryhmän ja Debian-asenninryhmän jäsen. Hänen työnsä ylsi runsaasti myös Debian-projektin ulkopuolelle. Hän työskenteli Linux-ytimen MIPS-siirroksen ja qemun MIPS-emulaation parissa sekä osallistui useisiin pienempiin projekteihin.

Thiemon työtä, omistautumista sekä laajaa teknistä tietämystä sekä kykyä jakaa nämä muiden kanssa jäädään kaipaamaan. Hänen osallistumistaan ei tulla unohtamaan. Thiemon työn korkeisiin laatuvaatimuksiin on vaikea vastata.

Tietoja Debianista

Debian GNU/Linux on vapaa käyttöjärjestelmä, jota kehittää yli tuhat vapaaehtoista ympäri maailman. He tekevät yhteistyötä Internetin kautta. Debianin sitoutuminen Vapaisiin ohjelmistoihin, voittoa tavoittelematon luonne ja avoin kehitysmalli tekevät siitä ainutlaatuisen GNU/Linux-jakelun.

Debian-projektin avainvahvuudet ovat sen vapaaehtoispohja, omistautuminen Debianin yhteisösopimukseen ja sitoutuminen tarjoamaan parhaan mahdollisen käyttöjärjestelmän. Debian 5.0 on tärkeä askel tällä tiellä.

Yhteystiedot

Tarkempia tietoja löydät Debianin www-sivustolta osoitteesta https://www.debian.org/, lähettämällä sähköpostia (englanniksi) osoitteeseen <press@debian.org>.