Debian GNU/Linux 5.0 er ferdig

14. februar 2009

Debian prosjektet er stolt av å kunne annonsere den offisielle utgivelsen av Debian GNU/Linux versjon 5.0 (kodenavn Lenny etter 22 måneder med konstant utvikling. Debian GNU/Linux er et fritt tilgjengelig operativsystem som støtter 12 forskjellige prosessorvarianter, og som inkluderer KDE, GNOME, Xfce, og LXDE skrivebordsmiljøene. Det er også kompatibelt med FHS v2.3 og inkluderer programvare utviklet for versjon 3.2 av LSB.

Debian GNU/Linux kan installeres på datamaskiner så forskjellige som fra palmtops og håndholdte enheter til superdatamaskiner, og på omtrent alle typer imellom disse. Det er støtte for totalt 12 prosessorvarianter: Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386), IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm, armel), IBM S/390 (s390), and AMD64 and Intel EM64T (amd64).

Debian GNU/Linux 5.0 Lenny inneholder støtte for Marvells Orionplattform som brukes i mange lagringsenheter. Støttede lagringsenheter inkluderer QNAP Turbo Station serien, HP Media Vault mv2120, og Buffalo Kurobox Pro. I tillegg inkluderer Lenny nå støtte for flere typer Netbooks, spesielt god er støtten for Eee PC fra Asus. Lenny inneholder også utviklingsverktøy for Emdebian som gjør det mulig å bruke Debian sine kildekodepakker for å bygge programvare som passer på små ARM systemer.

Debian GNU/Linux 5.0 Lenny inkluderer den nye ARM EABI porteringen, armel. Denne nye porteringen tilrettelegger for en mer effektiv bruk av dagens og fremtidens ARM prosessorer. Som et resultat av dette, så har den tidligere ARM porteringen (arm) nå blitt gjort avleggs.

Denne utgivelsen inkluderer flere programvare oppdateringer, slik som skrivebordsmiljøet GNOME 2.22.2, skrivebordsmiljøet Xfce 4.4.2 , skrivebordsmiljøet LXDE 0.3.2.1, skrivebordsmiljøet GNUstep 7.3, X.Org 7.3, OpenOffice.org 2.4.1, GIMP 2.4.7, Iceweasel 3.0.6 (en versjon av Mozilla Firefox), Icedove 2.0.0.19 (en versjon av Mozilla Thunderbird), PostgreSQL 8.3.6, MySQL 5.0.51a, GNU Compiler Collection 4.3.2, Linux kjerne versjon 2.6.26, Apache 2.2.9, Samba 3.2.5, Python 2.5.2 og 2.4.6, Perl 5.10.0, PHP 5.2.6, Asterisk 1.4.21.2, Emacs 22, Inkscape 0.46, Nagios 3.06, Xen Hypervisor 3.2.1 (støtte for dom0 og domU), OpenJDK 6b11, og mer enn 23.000 andre programvarepakker som er klare til bruk (bygget fra mer enn 12.000 kildekodepakker).

Med integrasjonen av X.Org 7.3 så vil X serveren automatisk konfigurere seg selv uten problemer på de fleste skjermkort. Nylige tilføyde pakker sørger for full støtte for NTFS filsystemet, og de fleste multimediaknapper fungerer uten først å måtte konfigureres. Støtte for Adobe® Flash® formatene er mulig med swfdec og Gnash tilleggene installert. Støtten for bærbare datamaskiner er dramatisk forbedret, med ting som automatisk skalering av prosessorhastighet fungerende uten først å måtte konfigureres. For ledige stunder har flere spill blitt inkludert, som puslespill og skytespill. Verdt å merke seg er også inkluderingen av goplay, en grafisk klient som gjør det lett å søke etter spill som er inkludert i Debian, med filtrerinsgmulighet på skjermbilder og beskrivelse.

Med tilgjengeligheten og oppdateringen av OpenJDK, GNU Java compiler, GNU Java bytecode interpreter, Classpath og andre frie versjoner av Sun sin Java teknologi i Debian GNU/Linux 5.0 så er det nå mulig å tilby Java baserte program i Debian sitt mainarkiv.

Ytterligere forbedringer i sikkerhetssystemet inkludere nå blant annet at alle sikkerhetsoppdateringer blir installert underveis i installasjonen, slik at et nylig installert system er ferdig sikkerhetsoppgradert før første omstart i Debian Installer, reduksjon av setuid root binære og lang færre åpne nettverksporter i en standard installasjon, bruken av GCC sine innebygde sikkerhetsforsterkende mekanismer ved bygging av viktige sikkerhets relaterte pakker. Flere programmer har blitt sikkerhetsmessig forsterket. PHP bygges for eksempel nå med Suhosin patchen for ytterligere sikkerhet.

For bruker som ikke snakker engelsk så tilbyr pakkebehandleren nå også oversatte beskrivelser av pakkene, og disse vil bli vist, om de finnes.

Debian GNU/Linux kan installeres fra en lang rekke forskjellige installasjonsmedier, slik som DVD, CD, usbpenn og disketter, eller over nettverk. GNOME er standard skrivebordsmiljø og befinner seg på den første CD'en. Andre skrivebordsmiljøer slik som KDE, Xfce og LXDE kan enkelt installeres via to nye alternative installasjons CD'er. Det er også med Debian GNU/Linux 5.0 tilgjengelig CD'er og DVD'er med støtte for flere prosessorvarianter fra den samme CD eller DVD, slik at man med samme CD eller DVD kan installere flere forskjellige systemer. Nytt i denne versjonen er muligheten for å bruker Blue-ray som installasjonsmedium, da kan man ha en hel prosessorvariant inne på en enkelt Blue-ray plate.

I tillegg til de vanlige installasjonsmedia, så kan Debian GNU/Linux nå også brukes uten å måtte installeres først. Disse spesielle mediene, kjent som Live medier, er tilgjengelige for bruk sammen med CD'er, usbpenner og for nettverksoppstart. Til og begynne med er dette kun tilgjengelig for prosessorvariantene amd64 og i386.

Installasjonsrutinen for Debian GNU/Linux 5.0 har blitt betydelig forbedret på mange områder; blant mange forbedringer er nå muligheten for å installere fra mer enn en CD eller DVD, det er nå mulig å laste inn fastvare for enkelte enheter via en ekstern kilde, installasjon via Braille leselist er støttet. Oppstarten til installasjonsrutinen har også blitt kraftig forbedret, med blant annet en grafisk meny hvor man kan velge ønsket skrivebordsmiljø, samt ekspert- eller rednings-modus. Installasjonsrutinen for Debian GNU/Linux er nå oversatt til 63 språk.

Debian GNU/Linux kan nå lastes ned via bittorrent (anbefalt), jigdo eller HTTP; se Debian GNU/Linux on CDs for mere informasjon. Det vil snart bli mulig å laste ned DVD, CD og Blue-ray plater fra flere kilder, se vendors.

Oppgradering til Debian GNU/Linux 5.0 fra den tidligere versjonen Debian GNU/Linux 4.0 (kodenavn Etch), håndteres i de fleste situasjoner automatisk med pakkebehandleren aptitude, til en viss grad brukes også pakkebehandleren apt-get. Som alltid, Debian GNU/Linux kan oppgraderes problemfritt, uten noen tvungen nedetid på systemet, men det anbefales allikevel på det sterkeste først å lese Utgivelsenotatene for mulige problemer som kan oppstå, og for en detaljert beskrivelse av hvordan installasjon og oppgradering bør utføres. Disse Utgivelsenotatene vil bli utvidet og også oversatt til flere språk i ukene som kommer etter denne første utgivelsen.

Dedikert til

Debian GNU/Linux 5.0 Lenny er dedikert til ære og minne om Thiemo Seufer, en Debian Utvikler, som døde i en bilulykke 26. desember 2008. Thiemo var involvert i Debian på mange måter, han vedlikeholdte flere pakker, og var hovedsponsoren for porteringen av Debian til MIPS prosessorvarianter. Han var også medlem av linuxkjerne-laget til Debian, samt medlem av Debian Installer laget. Hans bidrag strak seg lengre enn til bare Debian prosjektet. Han jobbet også med en portering av Linux kjernen til MIPS, emuleringen av MIPS i qemu, samt mange andre mindre prosjekter.

Thiemos arbeid, hans hengivelse, hans brede tekniske innsikt og hans evne til å dele dette med andre vil bli sårt savnet. Thiemos bidrag vil ikke bli glemt. Den høye standarden på hans arbeid gjør det hard å fortsette dette arbeidet.

Om Debian

Debian GNU/Linux er et fritt tilgjengelig operativ system, utviklet av mer enn 1000 frivillige individer fra hele verden som jobber sammen på nettet. Debians hengivenhet til Fri Programvare, dets ideelle natur og dets åpne utviklingsmodell gjør det til en helt unik GNU/Linux distribusjon.

Debian prosjektet sin styrke ligger i dets samling av frivillige, deres hengivenhet til Debian sin Sosiale Kontrakt, og deres streben etter å lage det beste operativsystemet overhodet mulig. Debian 5.0 er et riktig skritt i denne retningen.

Kontaktinformasjon

For mer informasjon, besøk Debian sine nettsider på https://www.debian.org/ eller send e-post til <press@debian.org>.