Debian GNU/Linux 5.0 este lansat

14 februarie 2009

Proiectul Debian este bucuros să anunțe lansarea oficială a versiunii Debian GNU/Linux 5.0 (cu numele de cod Lenny) după 22 de luni de dezvoltare continuă. Debian GNU/Linux este un sistem de operare liber care suportă în total douăsprezece arhitecturi de procesoare și include mediile de birou KDE, GNOME, Xfce și LXDE. Este de asemenea compatibil cu FHS (standardul ierarhiei pentru sisteme de fișiere) v2.3 și software dezvoltat pentru versiunea 3.2 al lui LSB.

Debian GNU/Linux rulează pe sisteme diverse, de la palmtop-uri și sisteme portabile până la supercalculatoare și aproape pe orice între ele. Un total de douăsprezece arhitecturi sunt suportate: Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386), IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm, armel), IBM S/390 (s390) și AMD64 și Intel EM64T (amd64).

Debian GNU/Linux 5.0 Lenny adaugă suport pentru platforma Orion de la Marvell care este folosită în multe dispozitive de stocare de date. Printre dispozitivele suportate sunt seria QNAP Turbo Station, HP media Vault mv2120 și Buffalo Kurobox Pro. În plus, Lenny are acum suport pentru câteva netbook-uri, mai exact, Eee PC de la Asus. Lenny mai conține și uneltele de dezvoltare pentru Emdebian ce permit pachetelor sursă Debian să fie compilate pe alte platforme și micșorate pentru a corespunde sistemelor integrate ARM.

Debian GNU/Linux 5.0 Lenny include noua portare EABI pentru ARM, armel. Această nouă portare oferă o utilizare mai eficientă a procesoarelor ARM moderne și viitoare. Ca urmare, vechea portare ARM (arm) este considerată depășită.

Această versiune conține numeroase pachete software actualizate, cum ar fi K Desktop Environment 3.5.10 (KDE), o versiune actualizată a mediului de birou GNOME 2.22.2, mediul de birou Xfce 4.4.2, LXDE 0.3.2.1, GNUstep 7.3, X.Org 7.3, OpenOffice.org 2.4.1, GIMP 2.4.7, Iceweasel 3.0.6 (o versiune fără nume comercial a lui Mozilla Firefox), Icedove 2.0.0.19 (o versiune fără nume comercial a lui Mozilla Thunderbird), PostgreSQL 8.3.6, MySQL 5.0.51a, Colecția de Compilatoare GNU 4.3.2, nucleul Linux versiunea 2.6.26, Apache 2.2.9, Samba 3.2.5, Python 2.5.2 și 2.4.6, Perl 5.10.0, PHP 5.2.6, Asterisk 1.4.21.2, Emacs 22, Inkscape 0.46, Nagios 3.06, Xen Hypervisor 3.2.1 (suport pentru dom0 și domU), OpenJDK 6b11 și mai mult de 23.000 de alte pachete software gata de utilizat (compilate din peste 12.000 de pachete sursă).

Odată cu introducerea lui X.Org 7.3, serverul X poate să se autoconfigureze pentru majoritatea echipamentelor hardware. Noile pachete introduse permit suport complet pentru sistemul de fișiere NTFS și pentru utilizarea majorității tastelor multimedia fără configurări adiționale. Suportul pentru formatul de fișiere Adobe® Flash® este oferit prin intermediul lui swfdec sau a modululelor Gnash. Au fost introduse îmbunătățiri multiple pentru calculatoarele portabile, de exemplu, suport pentru scalarea frecvenței procesorului. Pentru timpul liber au fost adăugate mai multe jocuri noi, inclusiv jocuri de logică și jocuri cu împușcături și rol asumat (FPS). De reținut este și introducerea lui goplay, un navigator grafic pentru jocuri ce oferă filtre, căutare, capturi din jocuri și descrieri pentru jocurile din Debian.

Disponibilitatea uneltelor și actualizărilor pentru OpenJDK, compilatorul GNU Java, interpretorul de cod Java, Classpath și alte versiuni libere ale tehnologiei Java de la Sun, în Debian GNU/Linux 5.0 ne-a permis să livrăm aplicații bazate pe Java în depozitul main din Debian.

Îmbunătățirile legate de securitatea sistemului includ: instalarea actualizărilor de securitate disponibile înainte de prima repornire din Programul de Instalare, reducerea numărului de binare setuid root și porturilor deschise în instalarea standard cât și compilarea cu facilități GCC Hardening în câteva pachete critice din perspectiva securității. Diverse aplicații au primit îmbunătățiri specifice. De exemplu, PHP este acum compilat cu peticul Suhoshin pentru creșterea securității.

Acum, pentru persoanele nevorbitoare de engleză, sistemele de gestiune a pachetelor suportă descrieri traduse ale pachelor și le vor afișa în limba nativă a utilizatorului, dacă sunt disponibile.

Debian GNU/Linux poate fi instalat de pe diverse medii precum DVD-uri, CD-uri, memorii USB, dischete sau din rețea. Mediul de birou implicit este GNOME și se află pe primul CD. Alte medii de birou — KDE, Xfce sau LXDE — pot fi instalate prin intermediul a două imagini alternative de CD. Din nou, sunt disponibile cu Debian GNU/Linux 5.0 CD-uri și DVD-uri multi-arch ce suportă instalări pentru mai multe arhitecturi de pe un singur disc; această lansare adaugă discuri Blu-ray ce permit stocarea a unei întregi arhitecturi pe un singur BD.

În afara mediilor de instalare obișnuite, Debian GNU/Linux acum poate fi folosit direct fără nici o instalare. Imaginile speciale folosite, cunoscute ca imagini live, sunt disponibilie pentru CD-uri, memorii USB și metode de pornire prin rețea. Deocamdată acestea sunt oferite doar pentru arhitecturile amd64 și i386.

Procesul de instalare al lui Debian GNU/Linux 5.0 a fost îmbunătățit în multe feluri: suportul pentru instalarea de pe mai mult decât un CD sau DVD a fost restaurat, firmware-ul necesar pentru unele dispozitive poate fi încărcat de pe medii de stocare mobile, suport pentru instalarea prin intermediul unui afișaj Braille. Programul de instalare a avut parte de multe îmbunătățiri: un meniu grafic poate fi folosit pentru alegerea interfeței și mediului de birou, alegerea modului expert sau a modului recuperare. Sistemul de instalare pentru Debian GNU/Linux a fost tradus în 63 de limbi.

Debian GNU/Linux poate fi descărcat acum prin bittorrent (metoda recomandată), jigdo sau HTTP; a se vedea Debian GNU/Linux pe CD-uri pentru mai multă informație. Curând va fi disponibil pe DVD-uri, CD-uri și discuri Blu-ray de la diverși producători.

Înnoirile pentru Debian GNU/Linux 5.0 de la versiunea precedentă, Debian GNU/Linux 4.0 (cu numele de cod Etch), sunt gestionate automat de aptitude, unealta de gestiune a pachetelor, pentru majoritatea configurărilor și într-o oarecare măsură de unealta de gestiune a pachetelor apt-get. Ca de obicei, sistemele Debian GNU/Linux pot fi înnoite fără probleme, pe loc, fără oprirea forțată a sistemului, dar este recomandat să citiți notele de lansare pentru a afla posiblele probleme și instrucțiuni detaliate despre instalare și înnoire. Notele de lansare vor fi îmbunătățite și traduse în alte limbi în săptămânile ce urmează după lansare.

Dedicație

Debian GNU/Linux 5.0 Lenny este dedicat lui Thiemo Seufer, un dezvoltator Debian ce a decedat pe data de 26 decembrie 2008 într-un tragic accident auto. Thiemo a fost implicat în Debian în diverse feluri. El era responsabil pentru câteva pachete și principalul suporter al portării Debian pe arhitectura MIPS. De asemenea, a fost membru al echipei ce avea grijă de nuclee, membru al echipei Debian Installer. Contribuțiile lui depășeau limitele proiectului Debian: a lucrat și la portarea nucleului Linux pe MIPS, emularea MIPS în qemu și alte proiecte mici, prea multe ca să fie menționate aici.

Aportul, dedicația, cunoștințele tehnice vaste și abilitatea de le împărți cu alții ne vor lipsi. Contribuțiile lui nu vor fi uitate. Standardele înalte ale muncii lui Thiemo o vor face greu de preluat.

Despre Debian

Debian GNU/Linux este un sistem de operare liber, dezvoltat de mai mult de o mie de voluntari din toată lumea ce colaborează prin Internet. Devotamenul Debian-ului pentru Software Liber, natura sa non-profit și modelul deschis de dezvoltare îl fac unic printre distribuțiile GNU/Linux.

Punctele forte ale proiectului Debian sunt voluntarii, devotamentul lor față de contractul social Debian și dorința de a oferi cel mai bun sistem de operare posibil. Debian 5.0 este un alt pas important în acea direcție.

Informații despre contact

Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați paginile web ale proiectului Debian la https://www.debian.org/ sau să trimiteți un email la <press@debian.org>.