Debian 11 bullseye udgivet

14. august 2021

Efter to år, en måned og ni dages udvikling, er Debian-projektet stolt over at kunne præsentere sin nye stabile version 11 (kodenavn bullseye), som vil blive understøttet i de næste fem år takket være det kombinerede arbejde, der udføres af Debian Security-holdet og Debian Long Term Support-holdet.

Debian 11 bullseye leveres med flere skrivebordsapplikationer og -miljøer. Blandt andre er der nu følgende skrivebordsmiljøer:

Denne udgave indeholder flere end 11.294 nye pakker, så der i alt er 59.551 pakker, sammen med en betydeligt reduktion af over 9.519 pakker, som blev markeret som obsolete (forældede) og er blevet fjernet. 42.821 pakker blev opdateret og 5.434 pakker forblev uændrede.

bullseye er vores første udgivelse, som indeholder en Linux-kerne, der har understøttelse af filsystemet exFAT og benytter det som standard til at mount'e exFAT-filsystemer. Som følge heraf er det ikke længere at krævet at benytte implementering af filsystem-i-brugerrummet, som leveres gennem pakken exfat-fuse. Værktøjer til oprettelse og kontrol af et exFAT-filsystem leveres gennem pakke exfatprogs.

De fleste moderne printere er i stand til at benytte driverløs udskrivning og scanning, uden at der er behov for leverandørspecifikke drivere (som ofte er ikke-frie. bullseye indeholder en ny pakke, ipp-usb, der anvender den leverandørneutale protokol IPP-over-USB, som understøttes af mange moderne printere. Dermed kan en USB-enhed behandles som en netværksenhed. SANEs officielle driverløse backend leveres af sane-escl i libsane1, der anvender eSCL-protokollen.

Systemd i bullseye aktiverer som standard sin vedvarende journal-funktionlitet, med et implicit fallback til volatile storage. Dermed kan brugere, som ikke er afhængige af særlig funktionalitet, afinstallere traditionelle logningsdæmoner og skifte til kun at anvende systemds journal.

Debian Med-holdet har deltaget i kampen mod COVID-19, ved at pakke software til forskning i virussen på sekvensniveuet, og til at bekæmpe pandemien med værktøjer som anvendes i epidemiologi; arbejdet fortsætter med fokus på maskinlæringsværktøjer på begge områder. Holdets arbejde med Quality Assurance og Continuous Integration er kritisk for at kunne have konsekvent reproducerbare resultater, som krævet af videnskaben. Debian Med Blend har en række applikationer som er udførelseskritiske, hvilket nu kan drage nytte af SIMD Everywhere. For at installere pakker, der vedligeholdes af Debian Med-holdet, installeres metapakkerne navngivet med-*, som er i version 3.6.x.

Kinesisk, japansk, koreansk og mange andre sprog, har nu en ny Fcitx 5-inddatametode, som er efterfølgeren til den poplære Fcitx4 i buster; denne nye version har meget bedre understøttelse af addons i Wayland (standard-display manager).

Debian 11 bullseye indeholder talrige opdaterede softwarepakker (over 72 procent af alle pakker i den tidligere udgave), så som:

Med det brede udvalg af pakker og den traditionelle brede understøttelse af arkitekturer, lever Debian endnu en gang op til sin målsætning om at være det universelle styresystem. Det er velegnet til mange forskellige formål: fra skriverbordssystemer til netbooks; fra udviklingservere til klyngesystemer; og til database-, web og storageservere. På samme tid, sørger yderligere kvalitetssikringtiltag så som automatisk installerings- og opgraderestest af alle pakker i Debian arkiv, at bullseye opfylder de høje forventninger, som brugerne har til en stabil Debian-udgave.

I alt ni arkitekturer er understøttet: 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit little-endian Motorola/IBM PowerPC (ppc64el), 64-bit IBM S/390 (s390x), til ARM, armel og armhf til ældre og nyere 32 bit-hardware, samt arm64 til 64 bit-arkitekturen AArch64, og til MIPS, mipsel-arkitekturen (little-endian) til 32 bit-hardware og mips64el-arkitekturen til 64 bit-hardware (little-endian).

Hvad med en prøvetur?

Hvis du blot ønsker at prøve Debian 11 bullseye uden at installere det, kan du benytte et af de tilgængelige liveimages, som indlæser og afvikler et komplet styresystem i kun læsning-tilstand ved hjælp af din computers hukommelse.

Disse liveimages findes til arkitekturerne amd64 og i386, og er tilgængelige til DVD'er, USB-pinde og netboot-opsætninger. Brugeren kan afprøve forskellige skrivebordsmiljøer: GNOME, KDE Plasma, LXDE, LXQt, MATE og Xfce. Debian Live bullseye har et standardliveaftryk, så det også er muligt at prøve et grundlæggende Debian-system, uden en grafisk brugerflade.

Hvis du bliver glad for styresystemet, har du mulighed for at installere fra liveimaget til din computers harddisk. Liveimaget indeholder det uafhængige installeringsprogram Calamares, samt den almindelige Debian Installer. Flere oplysninger er tilgængelige i afsnittene udgivelsesbemærkninger og liveinstalleringsimages på Debian websted.

For at installere Debian 11 bullseye direkte på din computers harddisk, kan du vælge blandt forskellige medier, så som Blu-ray Disc, DVD, CD, USB-pind eller ved hjælp af en netværksforbindelse. Flere skrivebordsmiljøer – Cinnamon, GNOME, KDE Plasma Desktop and Applications, LXDE, LXQt, MATE og Xfce – kan blive installeret fra disse images. Desuden er der multi-architecture-CD'er, hvor man kan vælge installering blandt flere forskellige arkitekturer fra en enkelt skive. Ellers kan du altid oprette et startbart USB-medie (se Installeringshåndbogen for flere oplysninger).

Der har været megen udvikling i Debian Installer, som har givet forbedret hardwareunderstøttelse samt anden ny funktionalitet.

I nogle tilfælde kan en succesrig installering stadig have problemer med skærmen, når det nye system startes; i de tilfælde er der et par workarounds som kan hjælpe med at logge på alligevel. Der er også en isenkram-baseret procedure, som giver brugerne mulighed for at opdage og rette manglende firmware på deres systemer, på en automatiseret måde. Her er man naturligvis nødt til at overveje fordele og ulemper ved at anvende værktøjet, da det er meget muligt at der er behov for at installere ikke-frie pakker.

Desuden er de ikke-frie installeringsaftryk, hvor firmwarepakker medfølger, blevet forbedret så de kan tage højde for behovet for firmware i det installerede system (fx firmware til grafikkort fra AMD eller Nvidia, eller nyere generationer af Intels lydhardware).

Til skybrugere tilbyder Debian direkte understøttelse af mange de bedst kendte skyplatforme. Officielle Debian-aftryk vælges let på hvert imagemarkedsplads. Debian udgiver også forhåndsopbyggede OpenStack-images til arkitekturerne amd64 og arm64, klar til hentning og brug i lokale skyopsætninger.

Debian kan nu installere på 76 sprog, hvoraf de fleste er tilgængelige i både tekst-baserede og grafisk brugergrænsflader.

Installeringsimages kan hentes lige nu ved hjælp af bittorrent (den anbefalede metode), jigdo eller HTTP; se Debian på CD'er for flere oplysninger. bullseye bliver også snart tilgængelig på fysisk DVD, CD-ROM og Blu-ray Disc fra talrige forhandlere.

Opgradering af Debian

Opgradering til Debian 11 fra den tidligere udgave, Debian 10 (kodenavn buster), håndteres automatisk af pakkehåndteringsværktøjet APT for de fleste opsætningers vedkommende.

I bullseye hedder sikkerhedssuiten nu bullseye-security, og brugerne bør tilpasse deres source-list-filer i APT tilsvarende, når der opgraderes. Hvis APT-opsætningen også involverer pinning eller APT::Default-Release, er det muligt at det også skal tilpasses. Se Changed security archive layout-afsnittet i udgivelesbemærkningerne for flere oplysninger.

Hvis der foretages en fjernopgradering, så vær opmærksom på afsnittet No new SSH connections possible during upgrade.

Som altid kan Debian-systemer opgraderes smertefrit, på stedet og uden tvungen nedetid, men vi anbefaler kraftigt, at man læser udgivelsesbemærkningerne samt installeringsvejledningen, for at være opmærksom på eventuelle problemer, samt for at få detaljeret vejledning i installering og opgradering. I ugerne efter udgivelsen, vil udgivelsesbemærkningerne blive løbende forbedret og oversat til flere sprog.

Om Debian

Debian er et frit styresystem, der udvikles af tusindvis af frivillige fra hele verden, som samarbejder via internettet. Debian-projektets hovedstyrker er dets fundament af frivillige, dets dedikation til Debians sociale kontrakt og fri software, samt dets engagement i at tilbyde det bedst mulige styresystem. Denne nye udgave er endnu et vigtigt skridt i den retning.

Kontaktoplysninger

For flere oplysninger, besøg Debians websider på https://www.debian.org/ eller send e-mail på engelsk til <press@debian.org>.