Το Debian 11 bullseye κυκλοφόρησε!

14 Αυγούστου 2021

Μετά από 2 χρόνια, 1 μήνα και 9 ημέρες ανάπτυξης, το Σχέδιο Debian παρουσιάζει με περηφάνεια την καινούρια του σταθερή έκδοση 11 (με το κωδικό όνομα bullseye), η οποία θα υποστηρίζεται για τα επόμενα 5 χρόνια χάρις στην συνδυαστική δουλειά της ομάδας ασφαλείας του Debian και της ομάδας Μακρόχρονης Υποστήριξης του Debian (Long Term Support).

Το Debian 11 bullseye κυκλοφορεί με αρκετές εφαρμογές και περιβάλλοντα επιφάνειας γραφείου. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τώρα τα περιβάλλοντα επιφάνειας γραφείου:

Αυτή η κυκλοφορία περιέχει περισσότερα από 11.294 καινούρια πακέτα για έναν συνολικό αριθμό 59.551 πακέτων, μαζί με μια σημαντική μείωση περισσότερων από 9.519 πακέτων που ήταν χαρακτηρισμένα ως παρωχημένα και αφαιρέθηκαν. 42.821 πακέτα επικαιροποιήθηκαν και 5.434 πακέτα παρέμειναν χωρίς αλλαγές.

Η έκδοση bullseye είναι η πρώτη έκδοση που παρέχει έναν πυρήνα του Linux με υποστήριξη για το σύστημα αρχείων exFAT και το χρησιμοποιεί εξ ορισμού για την προσάρτηση συστημάτων αρχείων exFAT. Συνεπώς δεν απαιτείται πλέον να χρησιμοποιείτε την υλοποίηση filesystem-in-userspace που παρέχεται μέσω του πακέτου exfat-fuse package. Εργαλεία για τη δημιουργία και τον έλεγχο ενός συστήματος αρχείων exFAT παρέχονται με το πακέτο exfatprogs.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι εκτυπωτές μπορούν να εκτυπώνουν χωρίς την χρήση οδηγών (drivers) και να σαρώνουν χωρίς την ανάγκη για οδηγούς (συχνά μη ελεύθερους) των συγκεκριμένων κατασκευαστών. Η έκδοση bullseye φέρνει ένα καινούριο πακέτο, το ipp-usb, που χρησιμοποιεί το ανεξάρτητο από τον κατασκευαστή πρωτόκολλο IPP-over-USB το οποίο υποστηρίζεται από πολλούς σύγχρονους εκτυπωτές. Αυτό επιτρέπει σε μια συσκευή USB να χρησιμοποιείται ως μια δικτυακή συσκευή. Το επίσημο χωρίς οδηγό SANE backend προσφέρεται από το πρόγραμμα sane-escl στο πακέτο libsane1, που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο eSCL.

Το systemd στην έκδοση bullseye ενεργοποιεί εξ ορισμού την persistent λειτουργικότητα του ημερολογίου (journal) με υπόρρητη fallback επιλογή το volatile storage. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες που δεν βασίζονται σε ειδικά γνωρίσματα να απεγκαθιστούν παραδοσιακούς δαίμονες καταγραφής (logging) και να αλλάξουν στην χρήση μόνο του ημερολογίου (journal) του systemd.

Η ομάδα του Debian Med έχει πάρει μέρος στον αγώνα ενάντια στην COVID-19 δημιουργώντας πακέτα λογισμικού για την έρευνα του ιού στο επίπεδο της ακολουθίας (DNA) και στην μάχη εναντίον της πανδημίας με εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην επιδημιολογία· αυτό το έργο θα συνεχιστεί με εστίαση σε εργαλεία μηχανικής μάθησης και στα δυο πεδία. Η δουλειά της ομάδας με την ομάδα Διασφάλισης Ποιότητας (Quality Assurance) και Συνεχούς ολοκλήρωσης (Continuous integration) είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή συνεπώς αναπαραγώμενων αποτελεσμάτων που απαιτούνται στις επιστήμες. Το Μείγμα Debian Med έχει ένα φάσμα εφαρμογών στις οποίες η απόδοση είναι κρίσιμης σημασίας και οι οποίες τώρα επωφελούνται από το SIMD Everywhere. Για να εγκαταστήσετε πακέτα που συντηρούνται από την ομάδα Debian Med, εγκαταστήστε τα μεταπακέτα με το πρόθεμα med-*, τα οποία βρίσκονται στην έκδοση 3.6.x.

Τα Κινεζικά, Ιαπωνικά, Κορεάτικα και πολλές άλλες γλώσσες έχουν τώρα μια νέα Fcitx 5 μέθοδο εισαγωγής,η οποία είναι διάδοχος της δημοφιλούς μεθόδου Fcitx4 στην έκδοση buster· αυτή η νέα έκδοση έχει πολύ καλλίτερη υποστήριξη για πρόσθετων για το Wayland (ο προεπιλεγμένος διαχειριστής οθόνης).

Το Debian 11 bullseye περιλαμβάνει ένα πλήθος επικαιροποιημένων πακέτων λογισμικού (πάνω από το 72% όλων των πακέτων της προηγούμενης έκδοσης), τέτοια όπως:

Με αυτή τη μεγάλη επιλογή πακέτων και την παραδοσιακά ευρεία υποστήριξη αρχιτεκτονικών, το Debian για μια ακόμα φορά παραμένει πιστό στον στόχο του να είναι Το Οικουμενικό Λειτουργικό Σύστημα. Είναι κατάλληλο για πολλές διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης: από επιτραπέζια συστήματα μέχρι φορητούς υπολογιστές· από εξυπηρετητές ανάπτυξης μέχρι συστήματα Νέφους· όπως και για εξυπηρετητές βάσεων δεδομένων, web και αποθήκευσης. Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες διασφάλισης ποιότητας όπως οι αυτοματοποιημένες δοκιμές εγκατάστασης και αναβάθμισης για όλα τα πακέτα στην αρχειοθήκη του Debian εξασφαλίζουν ότι η έκδοση bullseye εκπληρώνει τις υψηλές προσδοκίες που έχουν οι χρήστες από μια σταθερή έκδοση του Debian.

Συνολικά εννιά αρχιτεκτονικές υποστηρίζονται: 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit little-endian Motorola/IBM PowerPC (ppc64el), 64-bit IBM S/390 (s390x), για την ARM, armel και armhf για παλιότερα και πιο πρόσφατα 32-μπιτα συστήματα, και επιπλέον η arm64 για την 64-μπιτη AArch64 αρχιτεκτονική, και για την MIPS, η mipsel (little-endian) αρχιτεκτονική για 32-μπιτα συστήματα και η mips64el αρχιτεκτονική για 64-μπιτα little-endian συστήματα.

Θέλετε να τη δοκιμάσετε;

Αν απλά θέλετε να δοκιμάσετε την έκδοση Debian 11 bullseye χωρίς να την εγκαταστήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια από τις διαθέσιμες live εικόνες που φορτώνουν και τρέχουν το πλήρες λειτουργικό σύστημα σε μια κατάσταση read-only στην μνήμη του υπολογιστή.

Αυτές οι live εικόνες προσφέρονται για τις αρχιτεκτονικές amd64 και i386 και είναι διαθέσιμες σε διαμορφώσεις DVD, κλειδιών USB και netboot. Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει για να δοκιμάσει ανάμεσα σε δαφορετικά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας: GNOME, KDE Plasma, LXDE, LXQt, MATE, και Xfce. Το Debian Live bullseye έχει μια συνηθισμένη live εικόνα, οπότε είναι επίσης εφικτό να δοκιμάσετε ένα βασικό σύστημα Debian χωρίς κάποιες από τις γραφικές διεπαφές χρήστη.

Αν απολαύσατε το λειτουργικό σύστημα έχετε την επιλογή να το εγκαταστήσετε από την live εικόνα στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Η live εικόνα περιλαμβάνει τον ανεξάρτητο εγκαταστάτη Calamares καθώς και τον συνηθισμένο εγκαταστάτη του Debian. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ενότητες Σημειώσεις της Έκδοσης και live εικόνες εγκατάστασης του ιστότοπου του Debian.

Για να εγκαταστήσετε το Debian 11 bullseye απευθείας στον σκληρό δίσκο του συστήματός σας μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία μέσως εγκατάστασης όπως δίσκους Blu-ray, DVD, CD, κλειδιά USB ή μέσω μιας δικτυακής σύνδεσης. Μέσω αυτών των εικόνων μπορούν να εγκατασταθούν αρκετά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας — Cinnamon, GNOME, KDE Plasma Desktop and Applications, LXDE, LXQt, MATE και Xfce —. Επιπλέον, διατίθενται CD πολλαπλών αρχιτεκτονικών οι οποίες υποστηρίζουν την εγκατάσταση από μια επιλογή αρχιτεκτονικών από έναν μοναδικό δίσκο. Ή μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε ένα εκκινήσιμο μέσο εγκατάστασης σε USB (δείτε τον Οδηγό Εγκατάστασης για περισσότερες λεπτομέρειες).

Έχει γίνει σημαντική ανάπτυξη του Εγκαταστάτη του Debian που έχει σαν αποτέλεσμα βελτιωμένη υποστήριξη υλικού καθώς και άλλα νέα γνωρίσματα.

Σε μερικές περιπτώσεις, μια επιτυχημένη εγκατάσταση μπορεί να εξακολουθεί να έχει προβλήματα με την οθόνη κατά την επανεκκίνηση στο μόλις εγκαταστημένο σύστημα· για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν μερικές εναλλακτικές που μπορούν να βοηθήσουν παρ' όλα αυτά στην είσοδο στο σύστημα. Υπάρχει επίσης μια isenkram-based διαδικασία που επιτρέπει στους χρήστες να ανιχνεύουν και να διορθώνουν υλισμικό που απουσιάζει από το σύστημά τους, με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο. Φυσικά, κάποιος θα πρέπει να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της χρήσης αυτού του εργαλείου μιας και είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί την εγκατάσταση μη-ελεύθετων πακέτων.

Πέρα από αυτό, οι non-free εικόνες του εγκαταστάτη που περιλαμβάνουν πακέτα υλισμικού (firmware) έχουν βελτιωθεί ώστε να μπορούν να προλαμβάνουν τις ανάγκες σε υλισμικό για το εγκαταστημένο σύστημα (πχ. υλισμικό για κάρτες γραφικών AMD και Nvidia ή νεώτερες γενιές υλικού για ήχο της Intel).

Για χρήστες του Νέφους, το Debian προσφέρει άμεση υποστήριξη για πολλές από τις πιο γνωστές πλατφόρμες. Επίσημες εικόνες Debian επιλέγονται εύκολα μέσα από την κάθε "αγορά" εικόνων για Νέφος. Το Debian κυκλοφορεί επίσης προδημιουργημένες OpenStack εικόνες για τις αρχιτεκτονικές amd64 και arm64, έτοιμες για μεταφόρτωση και χρήση σε τοπικές διαμορφώσεις Νέφους.

Το Debian μπορεί τώρα να εγκατασταθεί σε 76 γλώσσες, με τις περισσότερες διαθέσιμες τόσο σε βασισμένες σε κείμενο όσο και γραφικές διεπαφές χρήστη.

Οι εικόνες εγκατάστασης μπορούν να μεταφορτωθούν αμέσως τώρα μέσω bittorrent (η συνιστώμενη μέθοδος), jigdo, ή HTTP· δείτε τον σύνδεσμο Debian on CDs για περαιτέρω πληροφορίες. Η έκδοση bullseye θα είναι σύντομα διαθέσιμη επίσης σε φυσικούς δίσκους DVD, CD-ROM και Blu-ray από πολυάριθμους κατασκευαστές.

Αναβαθμίζοντας το Debian

Αναβαθμίσεις στην έκδοση Debian 11 από την προηγούμενη έκδοση Debian 10 (με το κωδικό όνομα buster) τις χειρίζεται, για τις περισσότερες διαμορφώσεις, αυτόματα το εργαλείο διαχείρισης πακέτων APT.

Για την έκδοση bullseye, η σουίτα ασφαλείας ονομάζεται τώρα bullseye-security και οι χρήστες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα αρχεία των APT source-list αντίστοιχα όταν πραγματοποιούν μια αναβάθμιση. Αν οι ρυθμίσεις του APT περιλαμβάνουν επίσης "pinning" ή την επιλογή APT::Default-Release, είναι πιθανόν να χρειάζονται επίσης προσαρμογές. Δείτε την ενότητα Changed security archive layout των Σημειώσεων της Έκδοσης για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αν κάνετε την αναβάθμιση από απόσταση, λάβετε υπόψιν την ενότητα No new SSH connections possible during upgrade.

Όπως πάντα, τα συστήματα Debian μπορούν να αναβαθμιστούν χωρίς κόπο, επί τόπου, χωρίς αναγκαστικό χρόνο διακοπής της λειτουργίας, αλλά συνιστάται έντονα να διαβάσετε τις Σημειώσεις της Έκδοσης καθώς και τον Οδηγό Εγκατάστασης για πιθανά ζητήματα καθώς και για λεπτομερείς οδηγίες για την εγκατάσταση και την αναβάθμιση. Οι Σημειώσεις της Έκδοσης θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο και θα μεταφραστούν σε επιπλέον γλώσσες στις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της έκδοσης.

Σχετικά με το Debian

Το Debian είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσεται από χιλιάδες εθελοντές από ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται μέσω του Διαδικτύου. Τα κομβικά δυνατά σημεία του Debian είναι η βάση των εθελοντών του, η αφοσίωσή του στο Κοινωνικό του Συμβόλαιο και το Ελεύθερο Λογισμικό και η δέσμευσή του για την προσφορά του καλλίτερου δυνατού λειτουργικού συστήματος. Αυτή η καινούρια κυκλοφορία είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του Debian στον ιστότοπο https://www.debian.org ή στείλτε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση <press@debian.org>.