Debian 11 Bullseye utgiven

14 augusti 2021

Efter 2 år, 1 månad och 9 dagars utveckling, presenterar Debianprojektet stolt sin nya stabila utgåva 11 (med kodnamnet Bullseye), som kommer att stödjas de kommande 5 åren tack vare det kombinerade arbetet mellan Debians säkerhetsgrupp och gruppen för Debians långtidsstöd.

Debian 11 Bullseye släpps med flera skrivbordsprogram och skrivbordsmiljöer. Bland dessa inkluderas nu skrivbordsmiljöerna:

Denna utgåva innehåller mer än 11294 nya paket vilket ger en total på 59551 paket, utöver en märkbar reduktion av 9519 paket som var märkta som "obsoleta" och borttagna. 42821 paket har uppdaterats och 5434 paket förblir oförändrade.

Bullseye blir vår första utgåva som tillhandahåller en Linuxkärna med stöd för filsystemet exFAT vilket används som standard för att montera exFAT-filsystem. Som en konsekvens av detta krävs det inte längre att använda filsystem-i-användarrymden-implementationen som tillhandahålls av paketet exfat-fuse. Verktyg för att skapa och kontrollera exFAT-filsystem tillhandahålls av paketet exfatprogs.

De flesta moderna skrivare kan använda sig av drivrutinsfria utskrifter och scanning utan behovet av leverantörsspecifika (ofta icke-fria) drivrutiner. Bullseye kommer med ett nytt paket, ipp-usb, som använder det leverantörsneutrala IPP-over-USB-protokollet som stöds av många moderna skrivare. Detta tillåter en USB-enhet att behandlas som en nätverksenhet. De officiella drivrutinsfria SANE-utskriftsenheterna tillhandahålls av sane-escl i libsane1, som använder eSCL-protokollet.

Systemd i Bullseye aktiverar sin funktionalitet för bestående journaler som standard, med implicit fallback på flyktig lagring. Detta tillåter användare som inte är beroende av speciella funktioner att avinstallera traditionella loggnings-demoner och byta till att endast använda Systemd-journalen.

Debian Med-gruppen har tagit del i kampen mot COVID-19 genom att paketera mjukvara för forskning rörande viruset på sekvensnivå och för att bekämpa pandemin med verktygen som används inom epidemiologi. Gruppens arbete med kvalitetssäkring och Continuous integration är kritiskt för de konsekvent reproducerbara resultaten som forskningen kräver. Debian Med Blend har en bredd av prestandakritiska applikationer som nu drar fördel från SIMD Everywhere. För att installera paket som paketeras av Debian Med-gruppen, installera metapaketen som namnges med med-*, som är vid version 3.6.x.

Kinesiska, Japanska, Koreanska och många andra språk har nu en ny inmatningsmetod Fcitx 5 som är efterträdaren till den populära Fcitx4 i Buster. Denna nya version har mycket bättre stöd för Wayland-tillägg (standarddisplayhanteraren).

Debian 11 Bullseye inkluderar flera uppdaterade mjukvarupaket (mer än 72% av alla paket i föregående utgåva), så som:

Med detta breda urval av paket och dess traditionellt breda arkitektursstöd, håller sig Debian till sitt mål att vara det universella operativsystemet. Det passar många olika användningsområden: från skrivbordssystem till laptops; från utvecklingsservrar till klustersystem; och för databaser, webb, eller lagringsservrar. På samma gång säkerställer ytterligare kvalitetssäkringsinsatser, så som automatiska installations- och uppgraderingstester för alla paket i Debians arkiv, att Bullseye uppfyller de höga förväntningarna som användare har på en stabil Debianutgåva.

Totalt nio arkitekturer stöds: 64-bitars PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), 32-bitars PC / Intel IA-32 (i386), 64-bitars little-endian Motorola/IBM PowerPC (ppc64el), 64-bitars IBM S/390 (s390x), för ARM, armel och armhf för äldre och senare 32-bitars hårdvara, plus arm64 för den 64-bit AArch64-arkitekturen, och för MIPS, mipsel (little-endian)-arkitekturerna för 32-bitars hårdvara och mips64el-arkitekturerna för 64-bitars little-endian-hårdvara.

Vill du prova?

Om du helt enkelt vill testa Debian 11 Bullseye utan att installera det, kan du använda en av de tillgängliga live-avbildningarna som laddar och kör det fullständiga operativsystemet i ett skrivskyddat läge i din dators minne.

Dessa live-avbildningar tillhandahålls för arkitekturerna amd64 och i386 och finns tillgängliga för DVD-skivor, USB-minnen och nätverksstart-setups. Användaren kan välja mellan olika skrivbordsmiljöer att testa: GNOME, KDE Plasma, LXDE, LXQt, MATE och Xfce. Debian Live Bullseye har en standardliveavbildning, så det är även möjligt att prova ett bassystem av Debian utan något grafiskt användargränssnitt.

Om du trivs med operativsystemet har du alternativet att installera från live-avbildningen till din dators hårddisk. Live-avbildningen inkluderar den oberoende Calamares-installeraren så väl som den vanliga Debian-installeraren. Ytterligare information finns tillgänglig i versionsfakta samt avsnittet för liveinstallationsavbildningar på Debians webbplats.

För att installera Debian 11 Bullseye direkt på din dators hårddisk kan välja från en mängd olika installationsmedia så som Blu-ray, DVD, CD, USB-minne, eller via nätverksanslutning. Flera skrivbordsmiljöer — Cinnamon, Gnome, KDE Plasma Desktop and Applications, LXDE, LXQt, MATE och Xfce — kan installeras genom dessa avbildningar. Utöver detta finns multi-arkitekturs-CDs tillgängliga som ger stöd för att installera från ett val av arkitekturer från en disk. Eller så kan du skapa bootbar USB-installationsmedia (Se Installationsguiden för ytterligare detaljer).

För molnanvändare erbjuder Debian direkt stöd för många av de mest kända molnlösningarna. Officella Debianavbildningar är enkelt valbara genom varje marknadsplats för avbildningar. Debian publicerar även färdigbyggda OpenStack-avbildningar för arkitekturerna amd64 och arm64, redo att hämtas och användas i lokala molnlösningar.

Debian kan nu installeras i 76 språk, med de flesta av dem tillgängliga både i text-baserade och grafiska användargränssnitt.

Installationsavbildningar kan hämtas redan nu via bittorrent (den rekommenderade metoden), jigdo, eller HTTP; se Debian på CD för ytterligare information. Bullseye kommer snart att finnas tillgänglig på fysisk DVD, CD-ROM och Blu-ray Disc från ett antal försäljare.

Uppgradera Debian

Uppgraderingar till Debian 11 från den föregående utgåvan, Debian 10 (med kodnamn Buster) hanteras automatiskt med hjälp av pakethanteringssystemet för de flesta konfigurationer. Som alltid kan Debiansystem uppgraderas smärtfritt, på plats, utan något påtvingat stillestånd, men det rekommenderas starkt att läsa versionsfakta så väl som installationsguiden för möjliga problem, och för detaljerade instruktioner om installationen och uppgradering. Versionsfakta kommer att förbättras och översättas till ytterligare språk under veckorna efter utgåvan.

Om Debian

Debian är ett fritt operativsystem, utvecklat av tusentals frivilliga från hela världen som samarbetar via Internet. Debian-projektets styrkor är dess volontärbas, dess hängivenhet till Debians Sociala kontrakt och fri mjukvara, och dess åtagande att tillhandahålla det bästa operativsystemet möjligt. Denna nya utgåva är ytterligare ett viktigt steg i denna riktning.

Kontaktinformation

För ytterligare information, var vänlig besök Debians webbsidor på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.