Pažnja! Ovaj prijevod je jako zastario, molimo pogledajte original.

Kako se pravi www.debian.org

Debian webtree, skup direktorija i datoteka koje čine naš web site, se nalazi u direktoriju /org/www.debian.org/www na www-master.debian.org. Većina stranica su normalne statičke HTML datoteke (tj. ne rade se nečim dinamičkim kao što je CGI ili PHP skripta), zato što se web site mirrora.

Stranice se generiraju na jedan od tri načina:

Automatsko osvježavanje (iz CVS repositorya i drugih izvora u webtree) se pokreće šest puta dnevno.

Ako biste željeli doprinijeti siteu, nemojte jednostavno dodati ili uređivati stvari u www/ direktoriju. Prvo kontaktirajte webmastere.

Sve datoteke i direktorije posjeduje grupa debwww i ta grupa može pisati u njih, tako da web tim može mijenjati datoteke u web direktoriju. Mod 2775 na direktorijima znači da će sve datoteke koje se pod tim direktorijem kreiraju naslijediti grupu - debwww u ovom slučaju. Od svih u grupi debwww se očekuje da postave 'umask 002' kako bi se datoteke kreirale s dozvolom pisanja za grupu.


Look & feel

Dajemo stranicama isti "look & feel" putem WML-a koji vrši sav detaljni posao oko dodavanja zaglavlja i krajeva na stranice. Iako .wml stranica na prvi pogled može izgledati kao HTML, HTML je samo jedan od oblika dodatnih informacija koje se mogu koristiti u .wml-u. Nakon što WML završi s pokretanjem svojih raznih filtera na datoteci, finalni proizvod je pravi HTML. Da biste vidjeli moć WML-a, možete uključiti Perl kod u stranicu da biste mogli napraviti, pa, zapravo bilo što.

Ipak, primijetite kako WML provjerava (i nekad automagično ispravlja) samo najosnovniju ispravnost vašeg HTML kôda. Trebate instalirati weblint i/ili tidy da ispravite vaš HTML kôd.

Naše se web stranice trenutno pridržavaju standarda HTML 4.01 Strict. Ipak, namjeravamo prijeći na XHTML, pa se svima koji uređuju web stranice toplo preporuča pisanje HTML tagova malim slovima, stavljanje tagova na kraj itd., kako bi prijelaz bio što glatkiji.

Bilo tko tko radi na puno stranica bi trebao instalirati wml tako da mogu isprobati i osigurati da je rezultat ono što žele. Ako koristite Debian, jednostavno možete instalirati wml paket. Pročitajte stranice o korištenju WML-a za više informacija.

Izvornici

Izvorni kod web stranica se drži u Git-u. Git je sustav kontrole inačica, koji nam omogućuje držanje zapisnika o tome kakve su, od koga, kada, i zašto napravljene promjene, itd. To je siguran način kontroliranja konkurentnih uređivanja datoteka izvornika među brojnim autorima, što je presudno za nas jer je Debian web tim prilično velik.

Ako niste upoznati s ovim programom, željet ćete pročitati stranice o korištenju Git-a.

Najviši webwml direktorij u Git repositoryu sadrži direktorije nazvane po svim jezicima na kojima su web stranice, dva makefilea i nekoliko skripti. Imena direktorija prijevoda trebaju biti na engleskom i malim slovima (npr. "german", ne "Deutsch").

Važniji od dva makefilea je Makefile.common koji, kako mu ime kaže (eng. common, zajednički, op.prev.), sadrži neka zajednička pravila koja se primjenjuju tako da se ova datoteka uključi u drugim makefileovima.

Svaki od direktorija jezika sadrži makefileove, WML izvornike i poddirektorije. Imena datoteka i direktorija se ne razlikuju kako bi veze bile točne za sve jezike. Direktoriji mogu sadržavati i .wmlrc datoteke koje sadrže neke informacije korisne WML-u.

Direktorij webwml/english/template sadržava posebne WML datoteke koje nazivamo predlošcima, jer se one mogu koristiti iz svih ostalih datoteka koristeći #use naredbu.

Kako bi se promjene u predlošcima propagirale u datoteke koje ih koriste, te datoteke imaju makefile ovisnosti (dependency) na njih. Budući da velika većina datoteka koristi "template" predložak, tako što ima "#use wml::debian::template" redak na vrhu, početna ovisnost (ona koju sve datoteke imaju) je baš taj predložak. Za ovo pravilo postoje iznimke, naravno.

Skripte

Skripte su većinom pisane u shellu ili Perlu. Neke od njih su samostalne, a neke su integrirane u izvorne WML datoteke.

Izvornici za glavne skripte koje obnavljaju www-master su u cron modulu u Git-u.

Izvornici za skripte koje obnavljaju packages.debian.org su u packages modulu u Git-u.

Kako pomoći

Pozivamo sve zainteresirane da nam pomognu učiniti Debian site što je bolji moguć. Ako imate vrijedne informacije vezane uz Debian za koje mislite da nedostaju na našim stranicama, podijelite ih s nama i pobrinut ćemo se da se uključe.

Uvijek je korisna pomoć u dizajniranju stranica (što se tiče grafike i izgleda), kao i održavanjem HTML-a čistim. Redovno vrtimo sljedeće provjere na cijelom web poslužitelju:

Pomoć u čitanju gornjih zapisa i ispravljanju problema je uvijek dobrodošla.

Ažurni log zapisi pravljenja web stranica se mogu naći na https://www-master.debian.org/build-logs/.

Ako tečno govorite engleski jezik, bilo bi nam drago da potanko pregledate naše stranice i prijavite nam sve greške.

Ako govorite neki drugi jezik, možda ćete nam željeti pomoći prevesti stranice na vaš jezik. Ako je prijevod već napravljen, ali ima problema, pogledajte popis koordinatora prijevoda i porazgovarajte s voditeljem za vaš jezik o ispravljanju. Ako biste željeli sami prevoditi stranice, pogledajte stranicu o toj temi za više informacija.

Postoji i TODO datoteka, pogledajte je.

Kako ne pomoći

[Q] Želio bih staviti zgodnu mogućnost weba na www.debian.org, smijem li?

[A] Ne. Mi želimo da www.debian.org bude što pristupačniji, tako da

[Q] Imam ovu zgodnu ideju. Možete li omogućiti BLA u HTTPD-u za www.debian.org, molim vas?

[A] Ne. Želimo olakšati život administratorima koji mirroraju www.debian.org, tako da ne želimo posebne HTTPD mogućnosti, molimo. Ne, čak ni SSI. Iznimka je napravljena za pregovaranje sadržaja. Ovo je zato što je to jedini pouzdani način posluživanja više jezika.