Megjegyzés: Az eredeti oldalt a legutóbbi fordítás óta módosították.

Debian International

Az Interneten a szabadszoftver-közösség közös nyelve a legtöbbször az angol. A legtöbb munkánk angolul készült, de remélhetőleg egy napon az összes Debian-dokumentáció, -szoftver és a telepítő elérhető lesz minden nyelven. Folyamatosan dolgozunk e cél érdekében, bár számos akadályt kell még leküzdenünk.

A Debian-webszerver és a tartalomegyeztetés

A Debian-webszerver tartalomegyeztetést használ, így a weboldalakat automatikusan az általad preferált nyelven küldi el - ha a böngésződet jól állítottad be, és az oldal létezik azon a nyelven. Elkészítettünk egy oldalt, amely elmagyarázza, hogyan állítsd be a böngésződben a preferált nyelvet.

A Debian nyelvi oldalai

Az alábbi oldalak a Debian nem angol nyelvű használatának lehetőségeiről tájékoztatnak. Minden nyelv oldalán megtalálhatók az adott nyelven elérhető Debian-információforrások, így a levelezőlisták is.

Új nyelvi támogatás hozzáadása

A Debiant teljesen önkéntesek működtetik. Ha jelenleg nem támogatjuk az anyanyelvedet, neked kellene megszervezni a munkát. A teljes támogatáshoz a Debian alábbi területein kell dolgozni:

Telepítőrendszer
Tekintsd meg a fordítók számára fentartott oldalt a debian-installer Subversion-fában. A telepítéssel kapcsolatos munka vitafóruma a debian-boot levelezőlistán van.
Debian-dokumentáció
Tekintsd meg a dokumentációs projekt weboldalát. Vitafóruma a debian-doc levelezőlistán van.
Debian-weboldalak
Tekintsd meg a Debian-weboldalak fordítóinak oldalait. Vitafóruma a debian-www levelezőlistán van.
Debian wiki oldalak
Kérjük, látogasd meg a Debian szerkesztői irányelvek forditói fejezetét. Ennek megvitatása a debian-www levelelző listán történik.
Különleges nyelvek
Némely nyelvnek különleges megoldásokra van szüksége a programok számos műveletéhez, mint megjelenítés, bevitel, nyomtatás, sztringkezelés, szövegszerkesztés stb. A távol-keleti nyelvek (kínai, japán, koreai) multibájt-támogatást és különleges beviteli módokat igényelnek. A thai és indiai nyelvek és mások karakterkombinációkat használnak. A jobbról balra író nyelvek, mint pl. az arab és a héber kétirányú szövegmegjelenítést igényelnek. Ezek a követelmények előfeltételei az i18n és az l10n többi részének az említett nyelveknél, bár nagyon nehéz a megvalósításuk. A debian-i18n levelezőlista nyújt vitafórumot hozzá.

Egy nyelv támogatása folyamatos munkát igényel. Nem elég lefordítani néhány dokumentumot. Idővel minden megváltozik, és minden dokumentációt naprakészen karban kell tartani. Ezért javasolt a csoportmunka és a terhek egyenletes elosztása. A legjobb mód kezdésként egy Debian-felhasználói lista indítása a te nyelvedhez.

A Debian-fordítások központi statisztikái

Statisztikát vezetünk a Debian-csomagokban található üzenetlisták fordításáról.