Debian celebra el seu desè aniversari

11 d'agost de 2003

El 16 d'agost, el Projecte Debian celebra el seu desè aniversari amb diverses festes arreu del món. Ian Murdoch va fundar oficialment el Projecte Debian el dia 16 d'agost de 1993. Aleshores, el concepte de «distribució» de GNU/Linux era nou. Ian volia que Debian fos una distribució creada obertament, dins de l'esperit de Linux i GNU. El projecte GNU de la FSF va patrocinar el projecte durant un any.

Es volia que Debian es construïra amb cura i consciència, i que fora mantinguda i suportada amb un tarannà similar. Va començar com a un grup petit i proper de hackers de Programari Lliure i va créixer a poc a poc per a esdevenir una comunitat gran i ben organitzada de desenvolupadors i usuaris. Per tal d'aconseguir i mantenir uns estàndards alts de qualitat, Debian ha adoptat un conjunt extens de polítiques i procediments per a l'empaquetament i la distribució de programari. Aquests estàndards són suportats per eines, automatització i documentació que implementen tots els elements clau de Debian de manera oberta i visible.

Les directrius més prominents són els Principis del Programari Lliure de Debian que formen part del Contracte Social i que guien la interpretació de Debian del Programari Lliure i sobre els quals es basa la distribució Debian. Més tard varen ser adoptades per l'Open Source Definition.

Hi ha més de 1.100 persones registrades com a desenvolupadors al projecte Debian i dues-centes més han fet la sol·licitud per a entrar al projecte. Pel que fa a l'organització, el Projecte Debian té un líder del projecte, que compta amb el suport del secretari i diversos delegats. Ara com ara la distribució està dividida en tres parts, que consisteixen en el llançament «stable» (amb el nom en clau actual «woody»), la distribució «testing» (amb el nom en clau actual «sarge» que es convertirà en el pròxim llançament «stable», i la distribució «unstable» (amb el nom en clau «sid») amb més de 12.000 paquets binaris, i on s'enfoquen principalment els esforços del desenvolupament.

El Projecte Debian celebra el seu aniversari en diversos llocs arreu del món, ja que una única gran festa no sembla escaient per a un projecte que està distribuït mundialment. Algunes festes són només una reunió social a un restaurant i d'altres estan organitzades per a una audiència més gran.

La llista següent només enumera les festes d'aniversari més grans.

República txeca
On: Brno
Què: Celebració
Enregistrament: requerit
Finlàndia
On: Turku
Què: Trobada d'aniversari
Enregistrament: requerit
Alemanya
On: Wallenrod
Què: Barbacoa i festa
Enregistrament: requerit

On: Berlín
Què: Festa a l'exterior
Informació: BUUG

Regne Unit
On: Cambridge
Què: Festa i barbacoa
Informació: Wiki

Hi ha més festes organitzades a Alaska, Austràlia, Àustria, Bielorússia, Bèlgica, Bulgària, Canadà, Colòmbia, República txeca, Finlàndia, Alemanya, Japó, Mèxic, Països Baixos, Perú, Eslovàquia, Espanya, Suècia, Suïssa, Taiwan i els Estats Units. Per a trobar una festa a la vostra àrea, vegeu la llista sencera de festes.

Convidem tota la gent interessada a acudir a les festes, a que us trobeu amb desenvolupadors i usuaris de Debian, intercanvieu signatures digitals GnuPG, discutiu diversos temes sobre Debian i el Programari Lliure i, en fi, que participeu a la nostra vibrant comunitat.