A Debian a 10. születésnapját ünnepli

2003. augusztus 11.

Augusztus 16-án számos bulival ünnepli a Debian projekt a 10. születésnapját szerte a világon. A Debian projektet eredetileg Ian Murdock alapította 1993. augusztus 16-án. Akkoriban még újdonságnak számított a "disztribúció" fogalma. Ian olyan disztribúciónak szánta a Debiant, amely a Linux és a GNU szellemében, nyíltan készül. A Debian létrehozását az FSF GNU projektje egy évig szponzorálta.

Gondosan és lelkiismeretesen akarták a Debiant kialakítani, karbantartani és használóit támogatni. Szabadszoftver-buherátorokból álló kicsiny, szoros csoportként indult, és fejlesztők és felhasználók nagy, jól szervezett közösségévé nőtte ki magát fokozatosan. A magas színvonal eléréséhez és megtartásához a Debian alaposan kidolgozott szabályzatokat és eljárásokat alkalmaz a szoftverek csomagolásához és terjesztéséhez. Ezeket a szabványokat szoftvereszközök, automatizálás és dokumentáció támogatják, amelyek a Debian összes kulcselemét megvalósítják nyílt és átlátható módon.

A legfontosabb irányelveket a Debian Free Software Guidelines tartalmazza, amely a Társadalmi szerződés része, a szabad szoftver fogalmának Debian általi közvetlen értelmezése, és amin maga a Debian disztribúció is alapul. Később a nyílt forrás meghatározásaként is alkalmazták.

Több mint 1100 regisztrált fejlesztője van a Debian projektnek, és további kétszázan pályáztak arra, hogy csatlakozzanak a projekthez. A Debian szervezetének élén a projektvezető áll, akinek a munkáját egy titkár és számos képviselő segíti. A disztribúció jelenleg három részből áll, a stabil kiadásból (jelenleg a „woody” nevet viseli), a tesztdisztribúcióból (jelenleg „sarge” néven fut), amiből a következő stabil kiadás lesz, és az instabil disztribúcióból (neve „sid”), amely több mint 12 000 bináris csomagot tartalmaz, és ahol a fejlesztés java folyik.

A Debian projekt világszerte különböző helyeken ünnepli a születésnapját, mivel egyetlen nagy buli nem felelne meg egy olyan projektnek, amely szét van szórva az egész világon. Némelyik buli csak egy egyszerű éttermi társas összejövetel, más bulikat viszont nagyobb közönségnek szerveznek.

Az alábbi lista csak a nagyobb szülinapi bulikat sorolja fel.

Csehország
Hol: Brno
Mi: ünnepség
Regisztráció: kell
Finnország
Hol: Turku
Mi: születésnapi összejövetel
Regisztráció: kell
Németország
Hol: Wallenrod
Mi: grillparty
Regisztráció: kell

Hol: Berlin
Mi: szabadtéri buli
Információ: BUUG

Nagy-Britannia
Hol: Cambridge
Mi: grillparty
Információ: Wiki

További bulikat terveznek Alaszkában, Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Fehéroroszországban, Finnországban, Hollandiában, Japánban, Kanadában, Kolumbiában, Mexikóban, Németországban, Peruban, Spanyolországban, Svájcban, Svédországban, Szlovákiában, Tajvanon és az Egyesült Államokban. A közeledben rendezett bulit a bulik teljes listájában keresd.

A bulikra várunk minden érdeklődőt, ahol lehet találkozni a Debian fejlesztőivel, GnuPg-ujjlenyomatokat cserélni, különböző témákat megvitatni a Debianról és a szabad szoftverről, és részt venni virágzó közösségünkben.