Debian fejrer sin 10-års fødselsdag

11. august 2003

Den 16. august fejrer Debian-projektet sin 10-års fødselsdag med flere fester rundt omkring på kloden. Debian-projektet blev oprindeligt grundlagt af Ian Murdock den 16. august 1993. På det tidspunkt var ideen med en GNU/Linux-"distribution" ny. Ians ide var, at Debian skulle være en distribution, som blev fremstillet i åbenhed, i Linux' og GNUs ånd. Fremstillingen af Debian blev sponseret af FSF's GNU-projekt i et år.

Debian skulle opbygges omhyggeligt og samvittighedsfuldt, og skulle vedligeholdes og understøttes på tilsvarende vis. Det begyndte som en lille, fasttømret gruppe af fri software-folk, der gradvist voksede og endte med at blive et stort, velorganiseret fællesskab af udviklere og brugere. For at opnå og holde de høje kvalitetskrav, har Debian et omfattende sæt regler og fremgangsmåder for pakning og levering af programmel. Disse standarder understøttes af værktøjer, automatisering og dokumenation, som implementerer alle Debians grundbestanddele på en åben og synlig måde.

De væsentligste regler er Debians retningslinier for fri software, der er en del af den sociale kontrakt, som dirigerer Debians fortolkning af hvad fri software er og som Debian-distributionen er baseret på. Disse regler blev senere til Open Source-definitionen.

Flere end 1.100 personer er registreret som udviklere i Debian-projektet og yderligere 200 har ansøgt om at blive optaget i projektet. Organisatorisk har Debian-projektet en projektleder, som støttes af en sekretær og flere delegerede. Distributionen er nu om stunder tredelt, bestående af den stabile udgave (aktuelt med kodenavnet “woody”), test-distributionen (aktuelt med kodenavnet “sarge”), som vil blive til den næste stabile udgave, samt den ustabile distribution (med kodenavnet “sid”), der indeholder mere end 12.000 binære pakker, og hvor udviklingsarbejdet primært foregår.

Debian-projektet fejrer sin fødselsdag på forskellige steder rundt omkring på kloden, da en stor fest ikke virker passende for et projekt, som er spredt over hele verden. Nogle fester er blot sociale sammenkomster på en restaurant, mens andre organiseres for et større publikum.

Følgende liste opremser kun de største fødselsdagsfester.

Tjekkiet
Hvor: Brno
Hvad: Festligholdelse
Registrering: Krævet
Finland
Hvor: Turku
Hvad: Fødselsdagsmøde
Registrering: Krævet
Tyskland
Hvor: Wallenrod
Hvad: Barbecue og fest
Registrering: Krævet

Hvor: Berlin
Hvad: Udendørsfest
Info: BUUG

Storbritannien
Hvor: Cambridge
Hvad: Fest og barbecue
Information: Wiki

Flere fester er planlagt i Alaska, Australien, Belgien, Bulgarien, Canada, Colombia, Finland, Holland, Hviderusland, Japan, Mexico, Peru, Slovakiet, Spanien, Svejts, Sverige, Taiwan, Tjekkiet, Tyskland, USA og Østrig. Kig på den komplette liste over fester, for at se om der afholdes en i dit område.

Vi inviterer alle interesserede til at deltage i disse fester, møde Debian-udviklere og -brugere, udveksle GnuPG-fingeraftryk, diskutere forskellige emner vedrørende Debian og fri software, samt på anden måde deltage i vores aktive fællesskab.