Debian juhlii 10-vuotissyntymäpäivää

11. elokuuta 2003

Elokuun 16. päivä Debian-projekti juhlii 10-vuotissyntymäpäivää useilla juhlilla ympäri maailman. Ian Murdock perusti Debian-projektin virallisesti elokuun 16. vuonna 1993. Siihen aikaan koko GNU/Linux-"jakelun" käsite oli uusi. Ian tarkoitti Debianin olemaan jakelu, jota kehitetään avoimesti Linuxin ja GNUn hengessä. FSF:n GNU-projekti tuki Debianin luomisessa vuoden ajan.

Debian tarkoitettiin huolellisesti ja tarkasti kasattavaksi sekä ylläpidettäväksi ja tuettavaksi samalla huolenpidolla. Se alkoi pienenä tiiviinä ryhmänä Vapaa Ohjelmisto -hakkereita ja asteittain kasvoi suureksi hyvin organisoiduksi kehittäjien ja käyttäjien yhteisöksi. Korkeiden laatustandardien saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi Debian on ottanut käyttöön laajan joukon toimintalinjauksia ja menettelytapoja paketointiin ja ohjelmiston jakeluun. Näiden standardien taustalla on työkaluja, automaatiota ja dokumentteja, joilla toteutetaan kaikki Debianin avainosat avoimella ja näkyvällä tavalla.

Merkittävin ohjenuora on Debianin vapaiden ohjelmistojen ohjeisto, joka on osa yhteisösopimusta ja joka ohjaa Debianin tulkintaa vapaista ohjelmista ja jonka päälle Debian-jakelu pohjautuu. Nämä myöhemmin omaksuttiin avoimen lähdekoodin määritelmäksi.

Yli 1100 ihmistä on rekisteröitynyt kehittäjiksi Debian-projektiin ja lisäksi kaksi sataa on hakenut liittyäkseen projektin riveihin. Organisaationa Debian-projektia johtaa projektinjohtaja, jota tukee sihteeri ja useita edustajia. Jakelu on nykyään kolmiosainen sisältäen vakaan julkaisun (nykyinen koodinimi “woody”), testin-jakelun (nykyinen koodinimi “sarge”), josta tulee seuraava vakaa julkaisu, ja epävakaa jakelu (koodinimeltään “sid”) yli 12000 binääripaketilla ja johon kehitystoimet ensisijaisesti kohdistetaan.

Debian-projekti juhlistaa syntymäpäivää useissa paikoissa ympäri maailman, koska yksi suuri juhla ei tunnu soveliaalta projektille, joka on levinnyt maailmanlaajuisesti. Jotkut juhlat ovat yksinkertaisia sosiaalisia yhteenkokoontumisia ravintolassa kun taas jotkut on organisoitu suuremmalle yleisölle.

Seuraavassa listassa on vain suurimmat syntymäpäiväjuhlat.

Tšekki
Missä: Brno
Mitä: Juhlat
Ilmoittautuminen: vaaditaan
Suomi
Missä: Turku
Mitä: Syntymäpäivätapaaminen
Ilmoittautuminen: vaaditaan
Saksa
Missä: Wallenrod
Mitä: Grillausta ja juhlat
Ilmoittautuminen: vaaditaan

Missä: Berliini
Mitä: Juhlat ulkona
Tietoa: BUUG

Yhdistynyt kuningaskunta
Missä: Cambridge
Mitä: Juhlat ja grillausta
Tietoa: Wiki

Muita juhlia on suunnitteilla Alankomaissa, Alaskassa, Australiassa, Belgiassa, Bulgariassa, Espanjassa, Itävallassa, Japanissa, Kanadassa, Kolumbiassa, Meksikossa, Perussa, Ruotsissa, Saksassa, Slovakiassa, Suomessa, Sveitsissä, Taiwanissa, Tšekissä, Valko-Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Oman alueesi juhlia kannattaa etsiä täydellisestä juhlalistasta.

Kutsumme kaikki kiinnostuneet ihmiset lähialueilta mukaan näihin juhliin, tapaamaan Debian-kehittäjiä ja -käyttäjiä, vaihtamaan GnuPG-sormenjälkiä, keskustelemaan Debianiin ja vapaaseen ohjelmistoon liittyvistä asioista tai muuten vain osallistumaan eloisaan yhteisöömme.