Debian 10 buster udgivet

6. juli 2019

Efter 25 måneders udvikling, er Debian-projektet stolt over at kunne præsentere sin nye stabile version 10 (kodenavn buster), som vil blive understøttet de næste fem år, takket være det samlede arbejde, der udføres af Debian Security-holdet og Debian Long Term Support-holdet.

Debian 10 buster leverer med flere skrivebordsapplikationer og -miljøer. Der er blandt andre tale om skrivebordsmiljøerne:

I denne udgave benytter GNOME som standard skærmserveren Wayland, i stedet for Xorg. Wayland har et simplere og mere moderne design, som giver sikkerhedsfordele. Dog installeres skærmserveren Xorg stadig som standard, og standardskærmvælgeren giver brugerne mulighed for at vælge Xorg som skærmserver i deres næste session.

Takket være projektet Reproducible Builds, vil over 91 procent af kildekodepakkerne, som følger med Debian 10, blive opbygget identisk bit for bit med de binære pakker. Det er en vigtig kontrolfunktion, som benytter brugerne mod ondsindede forsøg på at manipulere med compilere og buildnetværk. Fremtidige Debian-udgaver vil indeholde værktøjer og metadata, så slutbrugere kan validere ægtheden af pakker i arkivet.

Til brug i sikkerhedsfølsomme miljøer, er AppArmor, et obligatorisk adgangskontrolframework til begrænsning af programmers muligheder, installeret aktiveret som standard. Desuden kan alle metoder, der leveres af APT (bortset fra cdrom, gpgv og rsh) valgtfrit benytte seccomp-BPF-sandkasser. APT's https-metode medfølger apt-pakken, og skal ikke installeres separat.

Netværksfiltrering er i Debian 10 buster som standard baseret på nftables-frameworket. Begyndende med iptables v1.8.2, indeholder den binære pakke iptables-nft og iptables-legacy, to varianter af iptables' kommandolinjegrænseflade. Den nftables-baserede variant anvender Linux kerne-undersystemet the nf_tables. alternatives-systemet kan benyttes til at vælge mellem varianterne.

UEFI-understøttelsen (Unified Extensible Firmware Interface), som blev indført i Debian 7 (kodenavn wheezy) er blevet yderligere, kraftigt forbedret i Debian 10 buster. Secure Boot-understøttelse fungerer i denne udgave med arkitekturerne amd64, i386 og arm64, og bør uden videre fungere på de fleste maskiner, hvor Secure Boot er aktiveret. Det betyder, at brugerne ikke længere behøver at deaktivere Secure Boot-understøttelse i firmwareopsætningen.

Pakkerne cups og cups-filters installeres som standard i Debian 10 buster, hvilket giver brugerne alt hvad der er behov for, for at kunne anvende driverløs udskrivning. Netværksudskriftskøer og IPP-printere, bliver autoamtisk opsat og håndteret af cups-browsed, og anvendelse af ikke-frie leverandørers printerdrivere og -plugins, er ikke længere nødvendige.

Debian 10 buster indeholder mange opdaterede softwarepakker (over 62 procent af alle pakker i forhold til den foregående udgave), så som:

Med det brede udvalg af pakker og den traditionelle brede understøttelse af arkitekturer, lever Debian endnu en gang op til sin målsætning om at være det universelle styresystem. Det er velegnet til mange forskellige formål: fra skriverbordssystemer til netbooks; fra udviklingservere til klyngesystemer; og til database-, web og storageservere. På samme tid, sørger yderligere kvalitetssikringtiltag så som automatisk installerings- og opgraderestest af alle pakker i Debian arkiv, at buster opfylder de høje forventninger, som brugerne har til en stabil Debian-udgave.

I alt ti arkitekturer er understøttet: 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit little-endian Motorola/IBM PowerPC (ppc64el), 64-bit IBM S/390 (s390x), til ARM, armel og armhf til ældre og nyere 32 bit-hardware, samt arm64 til 64 bit-arkitekturen AArch64, og til MIPS, arkitekturerne mips (big-endian) og mipsel (little-endian) til 32 bit-hardware og 64 bit-arkitekturen mips64el til little-endian-hardware.

Hvad med en prøvetur?

Hvis du blot ønsker at prøve Debian 10 buster uden at installere det, kan du benytte et af de tilgængelige liveimages, som indlæser og afvikler et komplet styresystem i kun læsning-tilstand ved hjælp af din computers hukommelse.

Disse liveimages findes til arkitekturerne amd64 og i386, og er tilgængelige til DVD'er, USB-pinde og netboot-opsætninger. Brugeren kan afprøve forskellige skrivebordsmiljøer: Cinnamon, GNOME, KDE Plasma, LXDE, MATE, Xfce, og som en nyhed i buster, LXQt. Debian Live Buster genindfører standardliveimaget, så det også er muligt at prøve et grundlæggende Debian-system, uden en grafisk brugerflade.

Hvis du bliver glad for styresystemet, har du mulighed for at installere fra liveimaget til din computers harddisk. Liveimaget indeholder det uafhængige installeringsprogram Calamares, samt den almindelige Debian Installer. Flere oplysninger er tilgængelige i afsnittene udgivelsesbemærkninger og liveinstalleringsimages på Debian websted.

For at installere Debian 10 buster direkte på din computers harddisk, kan du vælge blandt forskellige medier, så som Blu-ray Disc, DVD, CD, USB-pind eller ved hjælp af en netværksforbindelse. Flere skrivebordsmiljøer – Cinnamon, GNOME, KDE Plasma Desktop and Applications, LXDE, LXQt, MATE og Xfce – kan blive installeret fra disse images. Desuden er der multi-architecture-CD'er, hvor man kan vælge installering blandt flere forskellige arkitekturer fra en enkelt skive. Ellers kan du altid oprette et startbart USB-medie (se Installeringshåndbogen for flere oplysninger).

Til skybrugere tilbyder Debian direkte understøttelse af mange de bedst kendte skyplatform. Officielle Debian-images vælges let på hvert imagemarkedsplads. Debian udgiver også forhåndsopbyggede OpenStack-images til arkitekturerne amd64 og arm64, klar til hentning og brug i lokale skyopsætninger.

Debian kan nu installere på 76 sprog, hvoraf de fleste er tilgængelige i både tekst-baserede og grafisk brugergrænsflader.

Installeringsimages kan hentes lige nu ved hjælp af bittorrent (den anbefalede metode), jigdo eller HTTP; se Debian på CD'er for flere oplysninger. Buster bliver også snart tilgængelig på fysisk DVD, CD-ROM og Blu-ray Disc fra talrige forhandlere.

Opgradering af Debian

Opgradering til Debian 10 fra den foregående version, Debian 9 (kodenavn stretch), håndteres automatisk af pakkehåndteringsværktøjet apt for de fleste opsætningers vedkommende. Som altid kan Debian-systemer opgraderes smertefrit, på stedet og uden tvungen nedetid, men vi anbefaler kraftigt, at man læser udgivelsesbemærkningerne samt installeringsvejledningen, for at være opmærksom på eventuelle problemer, samt for at få detaljeret vejledning i installering og opgradering. I ugerne efter udgivelsen, vil udgivelsesbemærkningerne blive løbende forbedret og oversat til flere sprog.

Om Debian

Debian er et frit styresystem, der udvikles af tusindvis af frivillige fra hele verden, som samarbejder via internettet. Debian-projektets hovedstyrker er dets fundament af frivillige, dets dedikation til Debians sociale kontrakt og fri software, samt dets engagement i at tilbyde det bedst mulige styresystem. Denne nye udgave er endnu et vigtigt skridt i den retning.

Kontaktoplysninger

For flere oplysninger, besøg Debians websider på https://www.debian.org/ eller send e-mail på engelsk til <press@debian.org>.