Debian 10 Buster utgiven

6 juli 2019

Efter 25 månaders utveckling presenterar Debian-projektet stolt en ny stabil utgåva 10 (med kodnamnet Buster), som kommer att stödjas de kommande 5 åren tack vare det kombinerade arbetet mellan Debians säkerhetsgrupp och gruppen för Debians långtidsstöd.

Debian 10 Buster släpps med flera program och skrivbordsmiljöer. Bland annat inkluderas nu skrivbordsmiljöerna:

I denna utgåva använder GNOME displayservern Wayland som standard istället för Xorg. Wayland har en enklare och mer modern design, vilket medför fördelar när det gäller säkerhet. Dock så installeras Xorg fortfarande som standard och displayhanteraren tillåter fortfarande användare att välja Xorg som displayserver för sin nästa session.

Tack vare projektet Reproducible Builds kommer mer än 91% av källkodspaketen som inkluderas i Debian 10 bygga bit-för-bit identiska binära paket. Detta är en viktig verifikationsfunktion som skyddar användare mot illasinnade försök att mixtra med kompilatorer och byggnätverk. Framtida Debianutgåvor kommer att inkludera verktyg och metadata så att slutanvändare kan validera ursprunget för paket i arkivet.

För dem i säkerhetskänsliga miljöer installeras och aktiveras AppArmor som standard, ett obligatoriskt åtkomstkontrollramverk för att begränsa ett programs rättigheter. Utöver detta så kan alla metoder som tillhandahålls av APT (förutom cdrom, gpgv och rsh) valfritt använda skyddsmekanismen seccomp-BPF. https-metoden för APT inkluderas i apt-paketet och behöver inte installeras separat.

Nätverksfiltrering baseras på ramverket nftables som standard i Debian 10 Buster. Med start i iptables v1.8.2 inkluderar det binära paketet både iptables-nft och iptables-legacy, två varianter på kommandoradsgränssnittet iptables. Den nftables-baserade varianten använder Linuxkärnans undersystem nf_tables. Systemet alternatives kan användas för att välja mellan de olika varianterna.

Stödet för UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) som först introducerades i Debian 7 (med kodnamnet Wheezy) fortsätter att förbättras i Debian 10 Buster. Stöd för Secure Boot inkluderas i denna utgåva för amd64-, i386- och arm64-arkitekturerna och skall fungera direkt på de flesta maskiner med Secure Boot-stöd. Detta betyder att användare inte skall behöva inaktivera Secure Boot-stöd i fastprogramvarukonfigurationen.

Paketen cups och cups-filters installeras som standard i Debian 10 Buster vilket ger användare allt som behövs för att dra fördel av utskrifter utan drivrutiner. Nätverksutskriftsköer eller IPP-skrivare kommer att ställas in automatiskt och hanteras av cups-browsed och användningen av icke-fria leverantörsskrivardrivrutiner och insticksmoduler kan undvikas.

Debian 10 Buster inkluderar en mängd uppdaterade mjukvarupaket, (över 62% av alla paket i Stretch), så som:

Med detta breda urval av paket och dess traditionellt breda arkitektursstöd, håller sig Debian till sitt mål att vara det universella operativsystemet. Det passar många olika användningsområden: från skrivbordssystem till laptops; från utvecklingsservrar till klustersystem; och för databaser, webb, eller lagringsservrar. På samma gång säkerställer ytterligare kvalitetssäkringsinsatser, så som automatiska installations- och uppgraderingstester för alla paket i Debians arkiv, att Buster uppfyller de höga förväntningarna som användare har på en stabil Debianutgåva.

Totalt tio arkitekturer stöds: 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit little-endian Motorola/IBM PowerPC (ppc64el), 64-bit IBM S/390 (s390x), för ARM, armel och armhf för äldre och senare 32-bitars hårdvara, samt arm64 för 64-bitars AArch64-arkitekturen, och för MIPS, mips (big-endian) och mipsel (little-endian)-arkitekturerna för 32-bitars hårdvara och mips64el-arkitektur för 64-bitars little-endian-hårdvara.

Vill du prova?

Om du helt enkelt vill testa Debian 10 Buster utan att installera det, kan du använda en av de tillgängliga live-avbildningarna som laddar och kör det fullständiga operativsystemet i ett skrivskyddat läge i din dators minne.

Dessa live-avbildningar tillhandahålls för arkitekturerna amd64 och i386 och finns tillgängliga för DVD-skivor, USB-minnen och nätverksstart-setups. Användaren kan välja mellan olika skrivbordsmiljöer att testa: Cinnamon, GNOME, KDE Plasma, LXDE, MATE, Xfce och, nytt i Buster, LXQt. Debian Live Buster återintroducerar standard-Live-avbildningen, så det är även möjligt att prova ett bassystem av Debian utan något grafiskt användargränssnitt.

Om du trivs med operativsystemet har du alternativet att installera från live-avbildningen till din dators hårddisk. Live-avbildningen inkluderar den oberoende Calamares-installeraren så väl som den vanliga Debian-installeraren. Ytterligare information finns tillgänglig i versionsfakta samt avsnittet för liveinstallationsavbildningar på Debians webbplats.

Om du väljer att installera Debian 10 Buster direkt till din dators hårddisk kan du välja bland en mängd olika installationsmedia som Blu-ray Disc, DVD, CD, USB-minne, eller via en nätverksanslutning. Flera skrivbordsmiljöer — GNOME, KDE Plasma-skrivbord och program, LXDE och Xfce — kan installeras genom dessa avbildningar. Utöver detta finns multi-arkitekturs-CDs tillgängliga som ger stöd för att installera från ett val av arkitekturer från en disk. Eller så kan du skapa bootbar USB-installationsmedia (Se Installationsguiden för ytterligare detaljer).

För molnanvändare erbjuder Debian direkt stöd för många av de mest kända molnlösningarna. Officella Debianavbildningar är enkelt valbara genom varje marknadsplats för avbildningar. Debian publicerar även färdigbyggda OpenStack-avbildningar för arkitekturerna amd64 och arm64, redo att hämtas och användas i lokala molnlösningar.

Debian kan nu installeras på 76 olika språk, med de flesta av dessa tillgängliga både i text-baserat och grafiskt användargränssnitt.

Installationsavbildningarna kan hämtas redan nu via bittorrent (den rekommenderade metoden), jigdo, eller HTTP; se Debian på CD för ytterligare information. Buster kommer även snart att finnas tillgängligt på fysisk DVD, CD-ROM och Blu-ray Disc från ett antal försäljare.

Uppgradera Debian

Uppgraderingar till Debian 10 från den föregående utgåvan, Debian 9 (med kodnamn Stretch), hanteras automatiskt med hjälp av pakethanteringssystemet apt för de flesta konfigurationer. Som alltid kan Debiansystem uppgraderas smärtfritt, på plats, utan någon påtvingat stillestånd, men det rekommenderas starkt att läsa versionsfakta så väl som installationsmanualen för möjliga problem, och för detaljerad information om installation och uppgradering. Versionsfakta kommer att förbättras och översättas till ytterligare språk under veckorna efter utgåvan.

Om Debian

Debian är ett fritt operativsystem, utvecklat av tusentals frivilliga från hela världen som samarbetar via Internet. Debian-projektets styrkor är dess volontärbas, dess hängivenhet till Debians Sociala kontrakt och fri mjukvara, och dess åtagande att tillhandahålla det bästa operativsystemet möjligt. Denna nya utgåva är ytterligare ett viktigt steg i denna riktning.

Kontaktinformation

För ytterligare information, var vänlig besök Debians webbsidor på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.