Κυκλοφόρησε το Debian 10 buster

06 Ιουλίου 2019

Μετά από 25 μήνες ανάπτυξης, το Σχέδιο Debian αναγγέλει με περηφάνεια την καινούρια σταθερή του έκδοση 10 (με την κωδική ονομασία buster), η οποία θα υποστηρίζεται για τα επόμενα 5 χρόνια χάρις στη συδνυασμένη δουλειά της Ομάδας ασφάλειας του Debian και της Ομάδας Υποστήριξης Μακράς Διάρκειας (LTS) του Debian.

Το Debian 10 buster κυκλοφορεί με αρκετές εφαρμογές και περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τώρα τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας:

Σ' αυτή την έκδοση, το GNOME υποστηρίζει εξ ορισμού τον εξυπηρετητή οθόνης Wayland αντί του Xorg. Το Wayland έχει έναν πιο απλό και σύγχρονο σχεδιασμό που προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα σχετικά με την ασφάλεια. Παρ' όλα αυτά, ο εξυπηρετητής οθόνης Xorg εξακολυθεί να είναι εγκατεστημένος εξ ορισμού και ο προεπιλεγμένος διαχειριστής οθόνης επιτρέπει στους χρήστες να διαλέξουν τον Xorg ως τον εξυπηρετητή οθόνης για την επόμενη συνεδρία τους.

Χάρις στο έργο των Αναπαραγώγιμων Μεταγλωττίσεων (Reproducible Builds project), πάνω από το 91% των πακέτων πηγαίου κώδικα που περιλαμβάνονται στο Debian 10 θα παραγάγουν ταυτόσημα bit-προς-bit δυαδικά πακέτα. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό επαλήθευσης που προστατεύει τους χρήστες απέναντι σε κακόβουλες προσπάθειες "πειράγματος" των μεταγλωττιστών και των δικτύων μεταγλώττισης. Οι μελλοντικές εκδόσεις του Debian θα περιλαμβάνουν εργαλεία και μεταδεδομένα ώστε οι τελικοί χρήστες να μπορούν να επαληθεύουν την προέλευση των πακέτων μέσα στην αρχειοθήκη.

Για όσους/όσες είναι σε ευαίσθητα, όσον αφορά την ασφάλεια, περιβάλλοντα, το AppArmor, ένα υποχρεωτικό πλαίσιο ελέγχου πρόσβασης για τον περιορισμό των δυνατοτήτων των προγραμμάτων, είναι εγκατεστημένο και ενεργοποιημένο εξ ορισμού. Επιπλέον, όλες οι μέθοδοι που προσφέρει το APT (εκτός των cdrom, gpgv, και rsh) μπορούν προαιρετικά να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό ασφαλείας (sandboxing) seccomp-BPF. Η μέθοδος https για το APT περιλαμβάνεται στο πακέτο apt και δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί ξεχωριστά.

Το "φιλτράρισμα" του δικτύου (Network filtering) βασίζεται στο Debian 10 buster εξ ορισμού στο πλαίσιο nftables. Ξεκινώντας με την έκδοση iptables v1.8.2 το δυαδικό πακέτο περιλαμβάνει και το iptables-nft και το iptables-legacy, δύο εκδοχές της διεπαφής γραμμής εντολών του iptables. Η βασισμένη στο nftables εκδοχή χρησιμοποιεί το υποσύστημα nf_tables του πυρήνα Linux. Το σύστημα των εναλλακτικών, alternatives μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιλέξετε μεταξύ των εκδοχών.

Η υποστήριξη του UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) που εισήχθηκε πρώτη φορά με την έκδοση Debian 7 (με την κωδική ονομασία wheezy) συνεχίζει να βελτιώνεται πολύ σημαντικά με την έκδοση Debian 10 buster. Περιλαμβάνεται σ' αυτή την έκδοση υποστήριξη για το Secure Boot για τις αρχιτεκτονικές amd64, i386 και arm64, η οποία θα πρέπει να δουλεύει "από το κουτί" στα περισσότερα μηχανήματα με ενεργοποιημένο το χαρακτηριστικό του Secure Boot. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται πλέον να απενεργοποιούν την υποστήριξη του Secure Boot στις ρυθμίσεις του υλισμικού (firmware).

Τα πακέτα cups και cups-filters είναι εγκατεστημένα εξ ορισμού στο Debian 10 buster, δίνοντας στους χρήστες ό,τι χρειάζεται για να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα εκτύπωσης χωρίς οδηγούς. Η ρύθμιση και η διαχείριση των ουρών εκτύπωσης στο δίκτυο και των εκτυπωτών που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο IPP θα γίνει αυτόματα από τον δαίμονα cups-browsed and οπότε μπορείτε να απαλλαχθείτε από τη χρήση μη-ελεύθερων οδηγών και αρθρωμάτων διαφόρων κατασκευαστών.

Το Debian 10 buster περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό πακέτων επικαιροποιημένου λογισμικού (πάνω από το 62% όλων των πακέτων σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση), όπως:

Με αυτή την ευρεία συλλογή πακέτων και την επίσης παραδοσιακά ευρεία υποστήριξη αρχιτεκτονικών, το Debian στέκει για μια ακόμα φορά πιστό στον στόχο του να είναι το καθολικό λειτουργικό σύστημα. Είναι κατάλληλο για πολλές διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης: από επιτραπέζιους υπολογιστές μέχρι φορητούς· από εξυπηρετητές ανάπτυξης μέχρι συστήματα σε υπολογιστικές συστάδες (cluster)· και από εξυπηρετητές βάσεων δεδομένων μέχρι εξυπηρετητές ιστού και αποθήκευσης. Την ίδια στιγμή, επιπλέον προσπάθειες διασφάλισης της ποιότητας όπως η αυτοματοποιημένη εγκατάσταση και δοκιμές αναβάθμισης για όλα τα πακέτα στην αρχειοθήκη του Debian εξασφαλίζουν ότι η έκδοση buster ικανοποιεί τις υψηλές προσδοκίες που οι χρήστες έχουν από μια σταθερή έκδοση του Debian.

Υποστηρίζονται συνολικά δέκα αρχιτεκτονικές: 64-μπιτα PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), 32-μπιτα PC / Intel IA-32 (i386), 64-μπιτα little-endian Motorola/IBM PowerPC (ppc64el), 64-μπιτα IBM S/390 (s390x), για την αρχιτεκτονική ARM η armel και η armhf για παλιότερο και πιο πρόσφατο 32-μπιτο υλικό, συν την arm64 για την 64-μπιτη αρχιτεκτονική AArch64, και για την αρχιτεκτονική MIPS, η mips (big-endian) και η mipsel (little-endian) για 32-μπιτο υλικό και η αρχιτεκτονική mips64el για 64-μπιτο little-endian υλικό.

Θέλετε να την δοκιμάσετε;

Αν απλά θέλετε να δοκιμάσετε την έκδοση Debian 10 buster χωρίς να την εγκαταστήσετε, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε μια από τις διαθέσιμες live εικόνες που φορτώνουν και τρέχουν ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα σε μια κατάσταση μόνο ανάγνωσης μέσω της μνήμης του υπολογιστή σας.

Αυτές οι εικόνες live συστήματος παρέχονται μόνο για τις αρχιτεκτονικές amd64 και i386 και είναι διαθέσιμες σε DVD, κλειδιά USB και διαμορφώσεις για δικτυακή εκκίνηση (netboot). Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει να δοκιμάσει ανάμεσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας: Cinnamon, GNOME, KDE Plasma, LXDE, MATE, Xfce και, τώρα στην έκδοση in buster, LXQt. Το Debian Live Buster επαναεισάγει την κανονική εικόνα live συστήματος οπότε είναι δυνατόν να δοκιμάσετε ένα βασικό σύστημα Debian χωρίς καμμιά γραφική διεπαφή χρήστη.

Αν σας άρεσε το λειτουργικό σύστημα έχετε τη δυνατότητα να το εγκαταστήσετε από την live εικόνα στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Η εικόνα του live συστήματος περιλαμβάνει τον ανεξάρτητο εγκαταστάτη Calamares όπως και τον κανονικό εγκαταστάτη του Debian. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις Σημειώσεις της Έκδοσης στις ενότητες για τις εικόνες live εγκατάστασης του ιστότοπου του Debian.

Για να εγκαταστήσετε το Debian 10 buster απευθείας στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας μπορείτε να διαλέξετε από μια ποικιλία μέσων εγκατάστασης όπως δίσκοι Blu-ray, DVD, CD, κλειδιά USB ή μέσω μιας δικτυακής σύνδεσης. Αρκετά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας όπως — Cinnamon, GNOME, KDE Plasma επιφάνεια εργασίας και εφαρμογές, LXDE, LXQt, MATE και Xfce — μπορούν να εγκατασταθούν μέσω αυτών των εικόνων. Επιπλέον, διατίθενται και CD για πολλαπλές αρχιτεκτονικές που υποστηρίζουν εγκατάσταση από μια συλλογή αρχιτεκτονικών από έναν μοναδικό δίσκο. Ή μπορείτε, όπως πάντα, να δημιουργήσετε εκκινήσιμα μέσα εγκατάστασης σε USB (δείτε τον Οδηγό Εγκατάστασης για περισσότερες πληροφορίες).

Για χρήστες του νέφους, το Debian προσφέρει απευθείας υποστήριξη για πολλές από τις πιο γνωστές σχετικές πλατφόρμες. Επίσημες εικόνες του Debian μπορούν να επιλεχθούν εύκολα μέσα από την "αγορά" κάθε εικόνας. Το Debian δημοσιεύει, επίσης, προπαρασκευασμένες εικόνες OpenStack για τις αρχιτεκτονικές amd64 και arm64, έτοιμες για μεταφόρτωση και χρήση σε τοπικές διαμορφώσεις νέφους.

Το Debian μπορεί τώρα να εγκατασταθεί σε 76 γλώσσες, με τις περισσότερες από αυτές διαθέσιμες τόσο στην βασισμένη σε κείμενο όσο και στη γραφική διεπαφή χρήστη.

Οι εικόνες εγκατάστασης μπορούν να μεταφορτωθούν άμεσα μέσω bittorrent (η συνιστώμενη μέθοδος), jigdo, ή HTTP· δείτε τη σελίδα το Debian σε CD για περισσότερες πληροφορίες. Η έκδοση Buster θα είναι επίσης σύντομα διαθέσιμη και σε φυσικά μέσα DVD, CD-ROM, και δίσκων Blu-ray από πολυάριθμους πωλητές.

Αναβαθμίζοντας το Debian

Αναβαθμίσεις στην έκδοση Debian 10 από την προηγούμενη έκδοση Debian 9 (με κωδική ονομασία stretch) τις διαχειρίζεται αυτόματα το εργαλείο διαχείρισης πακέτων apt, για τις περισσότερες διαμορφώσεις. Όπως πάντα, τα συστήματα Debian μπορούν να αναβαθμιστούν χωρίς προβλήματα επί τόπου και χωρίς απώλεια κάποιου χρόνου αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας, συνιστούμε, όμως, έντονα να διαβάσετε τις σημειώσεις της έκδοσης όπως και τον οδηγό εγκατάστασης για πιθανά προβλήματα και λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την εγκατάσταση και την αναβάθμιση. Οι σημειώσεις της έκδοσης θα βελτιωθούν περαιτέρω και θα μεταφραστούν σε περισσότερες γλώσσες τις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της.

Σχετικά με το Debian

Το Debian είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσεται από χιλιάδες εθελοντές από ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται μέσω του Διαδικτύου. Τα βασικά δυνατά σημεία του Σχεδίου Debian είναι η βάση των εθελοντών του, η προσήλωσή του στο Κοινωνικό Συμβόλαιό του και το Ελεύθερο Λογισμικό και η αφοσίωσή του στο να προσφέρει το καλλίτερο δυνατό λειτουργικό σύστημα. Αυτή η καινούρια έκδοση είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση.

Πληροφορίες επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του Debian στη διεύθυνση https://www.debian.org/ ή στείλτε ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση <press@debian.org>.