Varoitus! Tämä suomennos on liian vanha, katso mieluummin alkuperäistä sivua.

Kuinka voit avustaa Debiania?

Jos olet harkinnut osallistumista Debianin kehittämistyöhön, on olemassa monia osa-alueita joilla sekä kokeneet että vähemmän kokeneet käyttäjät voivat auttaa:

  1. Yksinkertaisimmillaan voit kokeilla käyttöjärjestelmää ja sen tarjoamia ohjelmia ja ilmoittaa vielä löytämättömistä virheistä tai vioista vianseurantajärjestelmän avulla. Voit myös käydä läpi käytössäsi oleviin ohjelmapaketteihin liittyviä vikailmoituksia ja tarjota lisätietoja mikäli pystyt toistamaan vikailmoituksessa kuvatut ongelmat.
  2. Jos olet edistyneempi käyttäjä, voit neuvoa muita käyttäjiä käyttäjille tarkoitetuilla postituslistoilla tai IRC-kanavalla #debian-fi. Lisätietoja tukivaihtoehdoista ja saatavilla olevista lähteistä löytyy tuki-sivuilta.
  3. Kääntämällä sovelluksia tai Debianiin liittyvää tietoa (www-sivut, dokumentointi) omalle kielellesi osallistumalla käännösprojekteihin (keskustelut käydään tavallisesti i18n-postituslistalla). Voit perustaa jopa uuden kansainvälistämisryhmän jos sellaista ei ole omalle kielellesi. Lue lisätietoja i18n-sivuilta.
  4. Osallistumalla Debian -käyttöjärjestelmään kuuluvien sovellusten ylläpitoon, erityisesti niiden joita käytät usein ja jotka tunnet hyvin, toimittamalla korjauksia (patcheja) tai lisätietoja vianseurantajärjestelmään kyseisistä paketeista. Voit myös osallistua suoraan pakettien ylläpitoon liittymällä ylläpitoryhmän jäseneksi tai osallistumalla Debianille kehitettävien ohjelmistojen kehitykseen Aliothin ohjelmistoprojektien kautta.
  5. Osallistumalla dokumentoinnin kirjoittamiseen joko työskennellen Debianin dokumentointiprojektin virallisen dokumentoinnin parissa tai kirjoittaen Debian Wikiin.
  6. Kohentamalla Debianin julkista kuvaa osallistuen www-sivuston kehittämiseen tai auttaen tapahtumien järjestämisessä ympäri maailman.
  7. Voit auttaa Debianin siirtämisessä arkkitehtuurille josta sinulla on kokemusta joko aloittamalla uuden siirroksen tai osallistumalla nykyisten siirrosten kehittämiseen. Katso lisätietoja nykyisten siirrosten luettelosta.
  8. Paketoimalla sovelluksia, joista sinulla on paljon kokemusta, ja jotka ovat mielestäsi hyödyksi Debianille ja ryhtymällä kyseisten pakettien ylläpitäjäksi. Lue lisää Debian-kehittäjien nurkkauksesta.
  9. Voit auttaa jäljittämällä, etsimällä ja korjaamalla tietoturvaongelmia Debian-paketeissa. Voit myös auttaa kovettamaan paketteja, pakettivarastoja ja vedoksia sekä muita asioita.
  10. Lahjoittamalla laitteistoa ja palveluita Debian-projektin käyttöön, jolloin joko käyttäjät tai kehittäjät voivat hyödyntää niitä. Haemme jatkuvasti luotettavia peilipalvelimia ympäri maailman ja auto-builder-järjestelmiä siirrosten tekijöiden käyttöön.
  11. Voit ottaa kuvakaappauksia paketeista ja lähettää ne screenshots.debian.net-palveluun, jotta käyttäjämme voivat nähdä miltä Debian-ohjelmistot näyttävät ennen käyttöä.
  12. Voit tagata ja luokitella paketteja debtags-sivustolla, jotta käyttäjämme löytävät kaipaamansa ohjelmistot helpommin.
  13. Edistä Debianin tunnettavuutta keskustelemalla siitä ja esittelemällä sitä muille.
  14. Voit auttaa jokavuotisessa Debian-konferenssissa, mukaan lukien puheiden videonauhoituksessa, ottamalla vastaan osallistujia heidän saapuessaan, auttamalla puhujia ennen esitystä, erityisissä tapahtumissa (kuten juusto- ja viinijuhlat), pystytyksessä, jälkien siivoamisessa ja muissa asioissa.
  15. Voit auttaa järjestämään Debian-konferenssin, mini-konferenssin alueellasi, Debian-päivän juhlia, julkaisujuhlia, vianliiskausjuhlia, kehityssprinttejä ja muita tapahtumia ympäri maailman.

Kuten huomaat, voit osallistua projektin toimintaan monilla eri tavalla ja vain harva niistä vaatii Debian-kehittäjän statuksen. Useilla projekteilla on mekanismit jotka mahdollistavat suoran pääsyn lähdekoodipuihin avustajille, jotka ovat osoittaneet luotettavuutensa ja hyödyllisyytensä. Yleensä henkilöt jotka katsovat voivansa osallistua Debianin kehitykseen laajemmin, liittyvät projektin jäseneksi, mutta sitä ei yleensä vaadita.