Llançament de Debian GNU/Linux 3.0

19 de juliol de 2002

El Projecte Debian té el plaer d'anunciar el llançament de Debian GNU/Linux versió 3.0. Debian GNU/Linux és un sistema operatiu lliure, el qual ara suporta un total d'onze processadors de diferents arquitectures, inclou els entorns d'escriptori KDE i GNOME, incorpora programari criptogràfic, és compatible amb la FHS v2.2 (Jerarquia estàndard del sistema de fitxers) i suporta el programari desenvolupat per a la LSB (Base Estàndard de Linux).

Amb la suma de les arquitectures IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel) i S/390 (s390), Debian GNU/Linux ara suporta un total d'onze arquitectures. Funciona en un ampli rang d'ordinadors que van des dels palmtops als superordinadors, sense descurar qualsevol cosa intermitja, incloent l'última generació de màquines de 64 bits.

Aquesta és el primer llançament de Debian que incorpora programari criptogràfic integrat en la distribució principal. OpenSSH i GNU Privacy Guard estan inclosos per defecte en la instal·lació i el xifrat fort ara està present en els navegadors i servidors web, bases de dades i molts més. Es tenen plans per la completa integració del programari criptogràfic de cara a futurs llançaments.

Per primera vegada, Debian ve amb l'entorn d'escriptori KDE 2.2. L'entorn d'escriptori GNOME està actualitzat a la versió 1.4 i el mateix sistema X està actualitzat a la més que millorada XFree86 4.1. Amb l'aportació de les completes característiques de diversos navegadors web gràfics lliures, com ara Mozilla, Galeon, i Konqueror, l'escriptori de Debian ofereix una impressionant millora.

Aquest llançament de Debian suporta les versions 2.2 i 2.4 del nucli Linux. A més de suportar una nova gran varietat de maquinari (com ara l'USB), disposa de significatives millores d'usabilitat i estabilitat; els nuclis 2.4 proporcionen suport pels sistemes de fitxers transaccionals (journaling) ext3 i reiserfs.

Debian GNU/Linux 3.0 presenta una instal·lació més pulida i elegant, la qual ha estat traduïda a nombroses llengües. El sistema de tasques ha estat modernitzat i s'ha fet més flexible. La utilitat debconf fa fàcil la configuració del sistema i tanmateix és molt més amigable. Debian GNU/Linux pot instal·lar-se des d'un CD, o des de la xarxa i uns quants disquets. Es pot descarregar ara des de la xarxa i aviat estarà disponible en CD-ROM a través dels nombrosos distribuïdors.

Les actualitzacions a Debian GNU/Linux 3.0 des d'anteriors llançaments es gestionen automàticament amb la utilitat de gestió de paquets apt. Com sempre, els sistemes Debian GNU/Linux poden actualitzar-se sense molèsties, sense moure's, sense cap moment d'aturada forçada. Per les instruccions detallades sobre la instal·lació i actualització de Debian GNU/Linux, si us plau mireu-vos les notes de la versió.

Aquesta és el primer llançament de Debian que és compatible amb la versió 2.2 del Filesystem Hierarchy Standard (FHS). Debian GNU/Linux ara també suporta el programari desenvolupat per a la Linux Standard Base (LSB), tot i que encara no ha obtingut la certificació LSB.

Els usuaris de Debian poden estar interessats en saber que aquest llançament de Debian suporta les dependències de construcció, per tal d'ajudar a construir els paquets des de les fonts, i un control més precís sobre apt, per facilitar les actualitzacions parcials cap a la nostra branca testing o unstable. Aquest llançament de Debian incorpora aptitude com a alternativa al venerable programa dselect, el qual fa més fàcil la selecció de paquets. S'han afegit al voltant de quatre mil nous paquets de programari a la distribució en la versió Debian GNU/Linux 3.0.

Quant a Debian

Debian GNU/Linux és un sistema operatiu lliure, desenvolupat per prop d'un miler de voluntaris al voltant de tot el món que col·laboren mitjançant la Internet. La dedicació de Debian al Programari Lliure, la seva naturalesa no comercial i el seu model de desenvolupament obert la fan única entre les distribucions GNU/Linux.

Els punts forts del projecte Debian són la seva àmplia base de voluntaris, la seva dedicació al Contracte Social de Debian i el seu compromís per oferir-nos el millor sistema operatiu possible. Debian 3.0 és una altra important passa en aquesta direcció.

Informació de contacte

Per més informació, si us plau visiteu les pàgines web de Debian en https://www.debian.org/ o envieu un correu a <press@debian.org>.