Debian GNU/Linux 3.0 julkaistu

19. heinäkuuta 2002

Debian-projekti on iloinen saadessaan julkaista Debian GNU/Linux version 3.0. Debian GNU/Linux on vapaa käyttöjärjestelmä, joka nyt tukee yhteensä yhtätoista prosessoriarkkitehtuuria, sisältää KDE- ja GNOME-työpöytäympäristöt, sisältää kryptografisia ohjelmistoja, on yhteensopiva FHS v2.2 -standardin kanssa ja tukee LSB:lle kehitettyjä ohjelmistoja.

Lisättyämme IA-64- (ia64), HP PA-RISC- (hppa), MIPS- (mips, mipsel) ja S/390-arkkitehtuurit (s390), Debian GNU/Linux tukee nyt yhteensä yhtätoista arkkitehtuuria. Sitä voi nyt ajaa tietokoneissa lähtien kämmenmikroista supertietokoneisiin ja lähes missä tahansa siltä väliltä sisältäen uusimmat 64-bittisen sukupolven koneet.

Tämä on ensimmäinen versio Debianista, joka sisältää kryptografisia ohjelmistoja integroituna pääjakeluun. OpenSSH ja GNU Privacy Guard ovat sisällytetty oletusasennukseen ja www-selaimissa, www-palvelimissa, tietokannoissa jne. on vahvat salakirjoitusalgoritmit. Lisää kryptografisten ohjelmien integrointia on suunniteltu tulevissa julkaisuissa.

Ensimmäistä kertaa Debian sisältää K-työpöytäympäristön 2.2 (KDE). GNOME-työpöytäympäristö on päivitetty versioon 1.4. ja X itsessään on päivitetty paljon kehittyneeseen XFree86 4.1-versioon. Lisättyämme useita täysin ominaisuuksin varustettuja vapaita graafisia www-selaimia Mozilla, Galeonin ja Konquerorin muodossa, Debianin työpöytätarjonta on kehittynyt radikaalisti.

Tämä version Debianista tukee sekä 2.2- että 2.4-julkaisuja Linux-ytimestä. Paremman tuen laajemmalle skaalalle uusia laitteita (kuten USB) ja merkittävän kehityksen käytettävyydessä ja vakaudessa lisäksi 2.4-ydin tarjoaa tuen journaloiville ext3- ja reiserfs-tiedostojärjestelmille.

Debian GNU/Linux 3.0 tuo mukanaan virtaviivaisemman ja hiotumman asennuksen, joka on käännetty monille kielille. Tehtävä-järjestelmä on uusittu ja tehty joustavammaksi. Debconf-työkalu tekee järjestelmän räätälöinnistä helpompaa ja käyttäjäystävällisempää. Debian GNU/Linux voidaan asentaa rompulta tai verkosta ja muutamilta levykkeiltä. Sen voi hakea nyt ja se tulee pian olemaan saatavilla rompuilla useilta toimittajilta.

Päivitykset Debian GNU/Linux 3.0 aiemmista julkaisuista hoidetaan automaattisesti apt-paketinhallintatyökalulla. Kuten yleensäkin, Debian GNU/Linux -järjestelmä voidaan päivittää kivuttomasti, käytössä ollessaan ilman pakollista alasajoa. Tarkemmat ohjeet Debian GNU/Linuxin asentamisesta ja päivittämisestä löydät julkistusmuistiosta.

Tämä on ensimmäinen Debianin julkaisu, joka on yhteensopiva Filesystem Hierarchu Standard (FHS, tiedostojärjestelmän hierarkiastandardi) version 2.2 kanssa. Debian GNU/Linux tukee nyt myös ohjelmistoja, jotka on kehitetty Linux Standard Baselle (LSB) vaikkei Debian olekaan vielä LSB-sertifioitu.

Nykyisiä Debian-käyttäjiä voi kiinnostaa tietää, että tämä Debian-julkaisu tukee käännösriippuvuuksia, jotka helpottavat pakettien kääntämistä lähdekoodista, ja apt-pinnausta, joka helpottaa osittaista päivitystä meidän testattava- tai epävakaa-haaroihin. Tämä Debian-julkaisu tuo myös aptituden vaihtoehdoksi perinteiselle dselect-ohjelmalle tehden pakettien valinnan helpommaksi. Suunnilleen neljä tuhatta uutta ohjelmistopakettia lisättiin jakeluun Debian GNU/Linux 3.0:ssa.

Tietoja Debianista

Debian GNU/Linux on vapaa käyttöjärjestelmä, jota kehittää lähes tuhat vapaaehtoista ympäri maailmaa tehden yhteistyötä Internetin kautta. Debianin omistautuminen ohjelmistojen vapaudelle, sen voittoa tavoittelematon luonne ja sen avoin kehitysmalli tekee siitä ainutlaatuisen GNU/Linux-jakeluiden parissa.

Debian-projektin avainvahvuus on sen vapaaehtoispohja, omistautuminen Debianin yhteisösopimukselle ja sitoutuminen tarjoamaan paras mahdollinen käyttöjärjestelmä. Debian 3.0 on jälleen yksi tärkeä askel tähän suuntaan.

Yhteystiedot

Tarkempia tietoja löydät Debianin www-sivustolta osoitteesta https://www.debian.org/ tai lähettämällä sähköpostia (englanniksi) osoitteeseen <press@debian.org>.