Debian GNU/Linux 3.0 udgivet

19. juli 2002

Debian-projektet er glad for at kunne annoncere at Debian GNU/Linux 3.0 er blevet udgivet. Debian GNU/Linux er et frit styresystem som nu understøtter i alt elleve processor-arkitekturer, inkluderer brugerfladerne KDE og GNOME, tilbyder kryptograferingsprogrammel, er kompatibel med FHS v2.2 og understøtter programmel udviklet til LSB.

Med tilføjelsen af arkitekturerne IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), og S/390 (s390), understøtter Debian GNU/Linux nu i alt elleve arkitekturer. Det kører på næsten alt fra håndholdte computere til supercomputere, inklusive den seneste generation af 64-bits-maskiner.

Dette er den første version af Debian hvor kryptograferingsprogrammel er integreret i hoveddistributionen. OpenSSH og GNU Privacy Guard er inkluderet i standard-installationen, og stærk kryptering findes nu i webbrowsere og -servere, databaser, og så videre. Yderligere integrering af programmer til kryptografering er planlagt til fremtidige udgaver.

For første gang leveres Debian med K Desktop Environment 2.2 (KDE). Brugerfladen GNOME er opgraderet til version 1.4, og X selv er opgraderet til den meget forbedrede XFree86 4.1. Med tilføjelsen af flere omfattende frie grafiske webbrowsere i form af Mozilla, Galeon og Konqueror, er Debians skrivebord blevet radikalt forbedret.

Denne version af Debian understøtter version 2.2 og 2.4 af Linux-kernen. Foruden bedre understøttelse af et stort udvalg af ny hardware (såsom USB) og betydelige forbedringer i forbindelse med anvendelse og stabilitet, understøtter 2.4-kernen de journaliserede filsystemer ext3 og reiserfs.

Debian GNU/Linux 3.0 tilbyder en mere strømlinet og afpudset installation, som er oversat til mange sprog. Task-systemet er blevet forbedret og gjort mere fleksibelt. Værktøjet debconf gør opsætning af systemet lettere og mere brugervenlig. Debian GNU/Linux kan installeres fra cd, eller fra netværket og nogle få disketter. Styresystemet kan hentes nu, og vil snart være tilgængeligt på cd-rom fra mange forhandlere.

Opgraderinger til Debian GNU/Linux 3.0 fra tidligere udgaver håndteres automatisk af pakkehåndteringsværktøjet apt. Som altid kan Debian GNU/Linux-systemer opgraderes smertefrit, på stedet, og uden påtvunget nedetid. For en detaljeret vejledning i installering og opgradering af Debian GNU/Linux, se udgivelsesbemærkningerne.

Dette er den første udgave af Debian som er kompatibel med version 2.2 af Filesystem Hierarchy Standard (FHS), standarden for hierarkiske filsystemer. Debian GNU/Linux understøtter nu programmer udviklet til Linux Standard Base (LSB), selvom systemet endnu ikke er LSB-certificeret.

Nuværende brugere af Debian kan være interessede i at få at vide, at Debian understøtter oversættelsesafhængigheder (build dependencies), som en hjælp ved oversættelse af pakker fra kildekode, og "apt pinning" for at lette delvise opgraderinger til vores test- eller ustabile forgrening. Denne udgave af Debian indeholder aptitude som et alternativ til det ærværdige program dselect, som gør det lettere at vælge pakker. Omkring fire tusinde nye pakker er blevet føjet til Debian GNU/Linux 3.0.

Om Debian

Debian GNU/Linux er et frit styresystem, udviklet af næsten et tusinde frivillige fra hele verden, som samarbejder via Internet. Debians helligen sig fri software, det faktum at distribution er "non profit", og den åbne udviklingsmodel gør den unik blandt GNU/Linux-distributioner.

Debian-projektets vigtigste styrker er fundamentet af frivillige, dets helligen sig Debians sociale kontrakt, og det mål at stille det bedst mulige styresystem til rådighed. Debian 3.0 er endnu et vigtigt skridt i den retning.

Kontaktoplysninger

For flere oplysninger, besøg Debians websider på https://www.debian.org/ eller send en e-mail på engelsk til <press@debian.org>.