Излезе Дебиан 6.0 Squeeze

06 Февруари 2011

След 24 месеца работа, проектът Дебиан с гордост обявява официалното излизане на Дебиан ГНУ/Линукс версия 6.0 (кодово име Squeeze). Дебиан 6.0 е свободна операционна система, за пръв път излизаща в два варианта. Наред с традиционния, Дебиан ГНУ/Линукс, това издание предлага за предварителен преглед Дебиан ГНУ/kFreeBSD.

Дебиан 6.0 включва KDE Plasma Desktop and Applications, работните среди GNOME, Xfce и LXDE, както и всякакви видове софтуер за сървъри. Налице е съвместимост с FHS v2.3 и софтуер, разработван за LSB 3.2.

Дебиан работи на широк кръг от платформи — от мобилни устройства до супер-компютри. Дебиан ГНУ/Линукс поддържа девет архитектури: 32-битови ПК / Intel IA-32 (i386), 64-битови ПК / Intel EM64T / x86-64 (amd64), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Sun/Oracle SPARC (sparc), MIPS (mips (big-endian) и mipsel (little-endian)), Intel Itanium (ia64), IBM S/390 (s390) и ARM EABI (armel).

Дебиан 6.0 Squeeze предлага за предварителен преглед два варианта, използващи ядрото на проекта FreeBSD, запазвайки познатата среда на Дебиан/ГНУ: Дебиан ГНУ/kFreeBSD за 32-битови ПК (kfreebsd-i386) и за 64-битови ПК (kfreebsd-amd64). Включването в Дебиан на ядро, различно от Линукс се случва за пръв път. Поддръжката на разпространени сървърни компоненти е много добра и комбинира съществуващите достойнства на познатия Дебиан с уникалните възможности, познати от света на BSD. Все пак, не всичко в това издание работи така добре, както при вариантите Дебиан ГНУ/Линукс. Някои допълнителни функции, използвани при настолните компютри може да не се поддържат.

Друга новост е напълно свободното ядро Линукс, което вече не съдържа проблемен фърмуер. Фърмуерът, който не свободен е премахнат от основния архив на Дебиан и е прехвърлен в отделна част, която не се използва по подразбиране. По този начин потребителите на Дебиан имат възможност да използват напълно свободна операционна система, без да губят възможността, ако е необходимо, да добавят несвободен фърмуер. Предвидена е възможност за зареждане на фърмуер и по време на инсталацията. Подготвени са и специални компактдискове и архиви за носители USB. Подробна информация има на страницата Firmware в уикито на Дебиан.

Дебиан 6.0 предоставя и система за начално зареждане, базирана на зависимости, която ускорява и прави по-стабилно началното зареждане чрез паралелно стартиране на услугите и проследяване на зависимостите между тях. Множество други промени правят Дебиан още по-подходяща за маломерни преносими компютри, като например предоставянето на обвивката KDE Plasma Netbook.

Това издание включва обновления на множество софтуерни пакети.

Дебиан 6.0 включва над 10 000 нови пакета като браузъра Chromium, системата за наблюдение Icinga, приложението за управление на софтуера Software Center, управление на мрежата wicd, инструментите за ограничаване в Линукс lxc и системата за клъстъри corosync.

С голямото разнообразие от софтуер, Дебиан още веднъж потвърждава целта си да бъде универсалната операционна система. Дебиан е подходяща за най-разнообразни цели: от настолни до свръх-мобилни компютри, от сървъри за разработка до клъстърни системи, сървъри за бази данни, уеб и съхранение на данни. В същото време, допълнителните мерки за осигуряване на качеството като автоматични тестове за инсталиране и премахване на всички пакети от архива на Дебиан гарантират, че Дебиан 6.0 ще отговори на високите очаквания на потребителите — стабилна като скала и надлежно тествана.

От Дебиан 6.0 нататък, Специализираните дистрибуции на Дебиан се наричат вече Дестилати на Дебиан. В новото издание са добавени Debian Accessibility, DebiChem, Debian EzGo, Debian GIS и Debian Multimedia към вече съществуващите дестилати Debian Edu, Debian Med и Debian Science. Съдържанието на отделните дестилати е достъпно за разглеждане. Възможно е и номиниране на допълнителни пакети за включване в следващото издание.

Дебиан ГНУ/Линукс може да се инсталира от различни носители — Blu-ray, DVD, компактдиск, носител USB или пък от мрежата. Графичната работна среда по подразбиране е GNOME, и се намира на първия компактдиск. Графичните среди KDE, Xfce и LXDE могат да бъдат инсталирани от два алтернативни компактдиска. Желаната графична среда може да бъде избрана и от началното меню на инсталационните компактдискове и DVD. Носителите, поддържащи няколко архитектури са налични и с тази версия на Дебиан. Създаването на носител за инсталиране USB е максимално опростен. Повече информация има в Ръководството за инсталиране.

В допълнение, Дебиан ГНУ/Линукс вече може да се използва и без да е необходимо инсталиране. Специалните „живи“ образи се предлагат за компактдиск, носители USB и зареждане от мрежа. Първоначално поддържаните архитектури са amd64 и i386. Живите образи могат да се използват и за инсталиране на Дебиан ГНУ/Линукс.

Процесът на инсталиране на Дебиан ГНУ/Линукс 6.0 е подобрен в много отношения. Улеснен е изборът на език и клавиатурни настройки, разделянето на логически томове, RAID и шифрирани устройства. Добавена е поддръжка на файловите системи ext4 и btrfs, а в архитектурите, базирани на ядрото на FreeBSD — на файловата система ZFS. Инсталацията на Дебиан ГНУ/Линукс е достъпна на 70 езика.

Инсталационните носители са достъпни за изтегляне чрез BitTorrent (препоръчвания начин), jigdo и HTTP. За повече информация вижте страницата Дебиан на диск. Очаква се скоро новата версия да бъде налична и при многобройните разпространители на компактдискове, DVD и Blu-ray.

Обновяването от Дебиан ГНУ/Линукс 5.0 (кодово име "Lenny") до Дебиан ГНУ/Линукс 6.0 става автоматично чрез инструмента за управление на пакети apt-get и донякъде чрез инструмента за управление на пакети aptitude. Както винаги, Дебиан ГНУ/Линукс може без проблеми да се обновява „на живо“, без прекъсване на услугите, но все пак се препоръчва прочитането на бележките по изданието, както и на ръководството за инсталиране за възможни проблеми и подробна информация за процеса на инсталиране и обновяване. Бележките по изданието ще бъдат допълнително подобрявани и превеждани през седмиците, следващи изданието.

За Дебиан

Дебиан е свободна операционна система, разработвана от хиляди доброволци от цял свят, комуникиращи чрез Интернет. Ключовите предимства на проекта са доброволческата основа, Общественият договор и съсредоточаването в направата на най-добрата възможна операционна система. Дебиан 6.0 е още една важна стъпка в тази посока.

Информация за връзка

За допълнителна информация се обърнете към уеб страниците на Дебиан на адрес https://www.debian.org/ или пишете до <press@debian.org>.