دبیان ۶٫۰ اسکوئیز
منتشر شد
06 فوریه 2011
پس از ۲۴ ماه توسعه مداوم، پروژه دبیان مفتخر است تا نسخه پایدار جدید ۶٫۰ (اسم رمز اسکوئیز
) را ارائه نماید. دبیان ۶٫۰ یک سیستمعامل آزاد است، که برای نخستین بار در دو طعم میآید. به همراه دبیان گنو/لینوکس، دبیان گنو/کیفریبیاسدی با این نسخه به عنوان پیشنمایش فنی
معرفی شده است.
دبیان ۶٫۰ شامل محیطهای رومیزی KDE Plasma Desktop و برنامهها، گنوم، Xfce، و LXDE است به همراه همهٔ گونههای برنامههای کاربردی سرور. همچنین دارای ویژگی سازگاری با FHS v2.3 و برنامه توسعه یافته برای نسخه ۳.۲ از LSB میباشد.
دبیان بر روی کامپیوترهایی در دامنه palmtopها و سیستمهای handheld تا سوپرکامپیوترها و تقریباً هرچیزی در این میان، اجرا میشود. مجموع ۹ معماری توسط دبیان گنو/لینوکس پشتیبانی میشود: 32-bit PC / Intel IA-32
(i386
), 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64
(amd64
), Motorola/IBM PowerPC (powerpc
),
Sun/Oracle SPARC (sparc
), MIPS (mips
(big-endian) and mipsel
(little-endian)), Intel Itanium
(ia64
), IBM S/390 (s390
), and ARM EABI
(armel
).
دبیان ۶٫۰ اسکوئیز
پیشنمایشهای فنی از دو پورت جدید پروژه FreeBSD با استفاده از userland شناختهشده دبیان گنو/لینوکس را معرفی میکند: Debian GNU/kFreeBSD برای کامپیوترهای شخصی ۳۲ بیت (kfreebsd-i386
) و کامپیوترهای شخصی ۶۴ بیت (kfreebsd-amd64
). این پورتها اولینهای همراه شده با یک انتشار دبیان میباشند که بر مبنای هستهٔ لینوکس نیستند. پشتیبانی از نرمافزارهای معمول سرور قدرتمند بوده و ویژگیهای موجود نسخههای دبیان مبتنی بر لینوکس با ویژگیهای منحصر به فرد شناختهشده از دنیای BSD را ترکیب مینمایند. هرچند برای این انتشار این پورتهای جدید محدودند؛ برای نمونه برخی ویژگیهای پیشرفته رومیزی هنوز پشتیبانی نشدهاند.
اولینِ دیگر، هستهٔ لینوکس کاملاً آزاد است، که دیگر حاوی فایلهای firmware مشکلساز نیست. این فایلها در بستههای دیگری جدا و از آرشیو اصلی دبیان به درون فضای غیر آزاد از آرشیو ما، که بطور پیشفرض فعال نیست، منتقل شدهاند. در این صورت کاربران دبیان امکان اجرای یک سیستمعامل کاملاً آزاد را دارند، اما هنوز میتوانند انتخاب کنند تا در صورت لزوم از فایلهای firmware غیر آزاد استفاده کنند. فایلهای firmware مورد نیاز در زمان نصب میتوانند توسط سیستم نصب بارگذاری گردند. تصاویر CDی مخصوص و tarball هایی برای نصبهای مبتنی بر USB نیز فراهم میباشند. اطلاعات بیشتر در این مورد در صفحه Firmware ویکی دبیان میتواند یافت گردد.
بعلاوه، دبیان ۶٫۰ یک سیستم بوت مبتنی بر وابستگی را معرفی میکند، که بالا آمدن سیستم را سریعتر کرده و آنرا در اجرای موازی اسکریپتهای بوت و پیگیری صحیح وابستگی بین آنها، تنومندتر میسازد. تغییرات گوناگون دیگر نظیر معرفی پوسته KDE Plasma Netbook، دبیان را برای نوتبوکهای کوچک مناسبتر میسازد.
این انتشار شامل بستههای نرمافزاری بروز شدهٔ بیشماری میباشد، مانند:
- KDE Plasma Workspaces و KDE Applications 4.4.5
- نسخهای بروز شده از محیط رومیزی GNOME 2.30
- محیط رومیزی Xfce 4.6
- LXDE 0.5.0
- X.Org 7.5
- OpenOffice.org 3.2.1
- GIMP 2.6.11
- Iceweasel 3.5.16 ( نسخه غیرتجاری از Mozilla Firefox)
- Icedove 3.0.11 (نسخه غیرتجاری از Mozilla Thunderbird)
- PostgreSQL 8.4.6
- MySQL 5.1.49
- GNU Compiler Collection 4.4.5
- Linux 2.6.32
- Apache 2.2.16
- Samba 3.5.6
- Python 2.6.6, 2.5.5 and 3.1.3
- Perl 5.10.1
- PHP 5.3.3
- Asterisk 1.6.2.9
- Nagios 3.2.3
- Xen Hypervisor 4.0.1 (dom0 بعلاوهٔ پشتیبانی domU)
- OpenJDK 6b18
- Tomcat 6.0.18
- بیش از ۲۹٬۰۰۰ بستههای نرمافزاری آماده استفاده، ساخته شده از نزدیک به ۱۵٬۰۰۰ بستههای منبع.
دبیان ۶٫۰ شامل بیش از ۱۰٬۰۰۰ بستههای جدید نظیر مرورگر Chromium، ابزار مانیتورینگ Icinga، پوسته مدیریت بستهٔ Software Center، مدیر شبکه wicd، ابزارهای کانتینر لینوکس lxc و فریمورک کلاستر Corosync است.
با چنین انتخاب وسیعی از بستهها، دبیان بار دیگر بر هدف سیستمعامل جهانی بودن خود پابرجا باقی میماند. که برای موارد استفادهٔ بسیار متفاوتی مناسب است: از سیستمهای رومیزی تا نِتبوکها؛ از سرورهای توسعه تا سیستمهای کلاستر؛ و برای پایگاهداده، سرورهای وب یا ذخیرهسازی. در همین حال، تلاشهای افزودهٔ اطمینان کیفیت همانند آزمایشهای نصب و ارتقاء خودکار برای همهٔ بستههای موجود در آرشیو دبیان، تضمین میکنند که دبیان ۶٫۰ انتظارات بالایی که کاربران از یک انتشار پایدار دبیان دارند را برآورده مینماید. سخت چون سنگ و به شدت آزمایش شده است.
با شروع از دبیان ۶٫۰، توزیعهای سفارشی دبیان
به مخلوطهای ناب دبیان
تغییر نام دادهاند. پوشش آنها فزونی یافته است چون دبیان ۶٫۰ مخلوطهای Debian
Accessibility، DebiChem،
Debian EzGo، Debian GIS و Debian
Multimedia را به مخلوطهای ناب موجود Debian Edu، Debian Med و Debian Science افزوده است. محتویات کامل همهٔ مخلوطها میتواند مرور گردد، شامل بستههای مربوط به آینده که از کاربران به نامزد کردن آنها برای انتشار بعد، استقبال میشود.
دبیان میتواند از رسانههای نصب گوناگونی مانند CDها، DVDها، دیسکهای Blue-ray و حافظههای USB یا از روی شبکه نصب شود. گنوم محیط رومیزی پیشفرض بوده و روی اولین CD است. محیطهای رومیزی دیگر ـــ KDE Plasma Desktop و برنامهها، Xfce، یا LXDE ـــ میتواند توسط دو CD دیگر نصب شود. محیط رومیزی دلخواه همچنین میتواند از منوهای بوت CD یا DVDها انتخاب شود. یادآوری میشود که همراه دبیان ۶٫۰ CDها و DVDهای چند-معماری فراهماند که نصب چندین معماری از روی یک دیسک را پشتیبانی مینمایند. ساخت رسانهٔ نصب قابل بوت USB نیز بسیار آسانسازی شده است؛ برای جزئیات بیشتر راهنمای نصب را ببینید.
به اضافهٔ رسانههای نصب عادی، دبیان گنو/لینوکس همچنین میتواند به صورت مستقیم بدون نصب از قبل استفاده شود. تصویرهای مخصوص استفاده شده، که به تصاویر زنده شناخته شدهاند، برای CDها، حافظههای USB و نصبهای netboot فراهماند. در ابتدا اینها فقط برای معماریهای amd64
و i386
آمادهاند. امکان اینکه از این تصاویر زنده برای نصب دبیان گنو/لینوکس استفاده شود نیز وجود دارد.
فرآیند نصب برای دبیان گنو/لینوکس ۶٫۰ به روشهای گوناگونی بهبود یافته است، شامل انتخاب آسانتر زبان و تنظیمات صفحهکلید و پارتیشنکردن درایوهای منطقی، RAID، و سیستمهای رمزنگاری شده. همچنین پشتیبانی از فایلسیستمهای ext4 و Btrfs و — روی معماری kFreeBSD — فایلسیستم Zettabye یا ZFS افزوده شدهاست. سیستم نصب برای برای دبیان گنو/لینوکس هماکنون به ۷۰ زبان فراهم است.
تصاویر نصب دبیان هماکنون میتواند از طریق BitTorrent (روش توصیهشده)، jigdo یا HTTP بارگیری شود؛ برای اطلاعات بیشتر دبیان روی CDها را ببینید. بزودی بر روی DVD، CD-OM و دیسکهای Blu-ray از فروشندههای بسیاری نیز فراهم خواهد بود.
ارتقاءها به دبیان گنو/لینوکس ۶٫۰ از انتشار قبلی، دبیان گنو/لینوکس ۵.۰ (با اسم رمز لنی
)، برای بیشتر پیکربندیها توسط ابزار مدیریت بستهٔ apt-get انجام میگیرد و تا درجهٔ اطمینانی همچنین توسط ابزار مدیریت بستهٔ aptitude. چون همیشه، سیستمهای دبیان گنو/لینوکس میتوانند بدون دردسر، در مکان، بدون هرگونه downtime اجباری ارتقاء یابند، اما به شدت توصیه شدهاست که نکات انتشار و همچنین راهنمای نصب را برای پیشآمدهای محتمل و دستورالعمل جزئی در نصب و ارتقاءرسانی، بخوانید. نکات انتشار در هفتههای پس از انتشار بهبود بیشتری مییابند و به زبانهای اضافهای ترجمه خواهند شد.
دربارهٔ دبیان
دبیان یک سیستمعامل آزاد است، توسعه یافته توسط هزاران داوطلب از همهجای جهان که از طریق اینترنت همکاری میکنند. کلید قوت پروژهٔ دبیان اساس داوطلبانهٔ آن، وقف آن به قرارداد اجتماعی دبیان و نرمافزار آزاد و تعهد آن به تدارک بهترین سیستمعامل ممکن است. دبیان ۶٫۰ قدم مهم دیگری در این جهت میباشد.
اطلاعات تماس
برای اطلاعات بیشتر لطفاً صفحههای دبیان در https://www.debian.org/ را ببینید یا به <press@debian.org> نامه بفرستید.